Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co to za zjawiska 2 [Fizyka]

Bunik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak ostatnio mam tu znowu porcję dwóch zapytań do was ^^

1.

Na płaskiej podłodze potoczono coś o kształcie walca. Lekko pchnięto to do przodu, by zaczęło się toczyć rzecz jasna w przód! Toczy się toczy i nagle zawraca. Akurat to wymagało paru prób, by w końcu się udało :P

2.

Tym razem tu będzie trudniej... By utrudnić nam zrozumienie tego pokazano nam jedynie efekt tego, ale przedstawię wam co jeszcze widziałem :x Nauczyciel położył na ławkę pustą butelkę po piwie i na niej malutki i do tego cienki kawałek plastiku (jakieś 3cm x 3cm ;x) Złapał butelkę przy gwincie oburącz i plastik zaczął lekko się unosić rzecz jasna nie cały... Po prostu podnosił się na chwilę i opadał. Nic więcej nam nie powiedział. Jedyne co to widziałem na boku, że miał już użyty namoczony kawałek papierowego ręcznika (Bo chwilę później udowodnij, że mokry papierowy ręcznik tez może się przykleić do ściany xD)

Ładnie proszę o pomoc :pls:

wLvS201.png
Opublikowano

Trywializując został nadany moment walca(ruch obrotowy w okół środka masy) oraz ruch niejednostajnie zmienny przyspieszony. W pewnym momencie przyspieszenie maleje, moment walca zwycięża i butelka posiada jeszcze wystarczająca "siłę" wynikająca z ruchu obrotowego i zmienia kierunek poruszania się. Oczywiście trzeba uwzględnić tarcie. Ale opis jest dość może skomplikowany. 

Deus vult

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...