Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z mikrofonem i słuchawkami

okonj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu zakupiłem sobie słuchawki Fatal1ty Gaming firmy Creative. Przez pierwsze kilka dni działały one bardzo dobrze, zero problemów, szumów itd. Mniej więcej po tygodniu zaczęły się problemy.

Otóż po kilku dniach słuchawki straciły część wydajności i barwy dźwięku, że tak to ujmę, ale nie jest to największym problemem. Sam mikrofon zaczął przerywać w odbieraniu dźwięku, tzn. czasami działa dobrze, a czasami wystarczy ruch kablem, mikrofon zaczyna szumieć, a ja muszę kilka lub kilkanaście razy odłączać i podłączać go ponownie do komputera albo ruszać samą wtyczką w prawo i lewo dopóki mikro nie zacznie działać. Kilka tygodni temu do problemu z mikrofonem doszedł poważniejszy problem ze słuchawkami, tj. kiedy ruszam tą wtyczką żeby mikrofon zaczął działać wtedy czasami prawa słuchawka przestaje odtwarzać dźwięk i muszę znowu ruszać/wypinać i wpinać wtyczkę od słuchawek i tak w kółko. Jeden zestaw słuchawek oddałem na gwarancję, po tygodniu dostałem nowy i historia się powtórzyła (identycznie). Dodatkowo od czasu do czasu mikrofon przetwarza dźwięki bardzo cicho.

Dodam, że wcześniej miałem słuchawki Natec Bear za 30 zł, z którymi nie było problemu. Komputer natomiast kupiłem rok temu i działa bardzo dobrze.

Dodatkowe informacje:

Model słuchawek: Creative Fatal1ty Gaming

Karta dźwiękowa: Realtek HD Audio

System Operacyjny: Windows 7

Problem ten występuje w każdym programie, w którym używam mikrofonu, więc nie jest to problem z pojedynczym programem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Uszkodzony/odlutowany kabel. Na gwarancje oddaj albo sam przylutuj.

Wspomniałem w temacie, że jedną parę słuchawek oddałem na gwarancję, dostałem nowe i z nimi jest ten sam problem ;(

Czy to jest problem z gniazdem? Dziwne by to było, ponieważ poprzednie słuchawki i mikrofon działały poprawnie.

Opublikowano

Uszkodzony/odlutowany kabel. Na gwarancje oddaj albo sam przylutuj.

Wspomniałem w temacie, że jedną parę słuchawek oddałem na gwarancję, dostałem nowe i z nimi jest ten sam problem ;(

Czy to jest problem z gniazdem? Dziwne by to było, ponieważ poprzednie słuchawki i mikrofon działały poprawnie.

Tak, ale mogłeś uszkodzić ponownie kabel. Podłącz słuchawki najlepiej do jakiegoś kompa i sprawdź mikron ew. do jakiegoś fona i sprawdź dźwięk. Nikt tutaj nie jest wróżką, sam musisz sprawdzić czy to problem z gniazdkiem czy słuchawkami(podłącz jakieś inne słuchawki po prostu, chociaż dalej obstawiałbym uszkodzony kabel).

Opublikowano

Podłączyłem mikrofon do gniazda tylniego i teraz słuchawki działają poprawnie, dobry dźwięk natomiast mikrofon nie działa wcale. Myślę, że będę musiał ponownie oddać je na gwarancję, albo sprzedać same słuchawki np. na allegro i kupić sobie oddzielnie mikro i słuchawki.

Opublikowano

Tak, ale mogłeś uszkodzić ponownie kabel. Podłącz słuchawki najlepiej do jakiegoś kompa i sprawdź mikron ew. do jakiegoś fona i sprawdź dźwięk. Nikt tutaj nie jest wróżką, sam musisz sprawdzić czy to problem z gniazdkiem czy słuchawkami(podłącz jakieś inne słuchawki po prostu, chociaż dalej obstawiałbym uszkodzony kabel).

Jeżeli miałbym go przylutować, to w którym miejscu może być on uszkodzony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...