Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka szkoła?

nerff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku powiem, że wiem, że było wiele takich tematów, ale jakoś w nich nie znalazłem dobrych opinii :D

W tym roku kończę gimnazjum i muszę wybrać jakąś szkołę, ale nie mam pojęcia jaką... najchętniej to bym szedł wszędzie i nigdzie jednocześnie :x 

Mam nadzieję, że coś mi polecicie z własnego doświadczenia. Tutaj moje + i - danych szkół:

Zawodówka: Niski poziom nauczania, brak matury i czuję, że sie nie dogadam z równieśnikami (nie lubię patusów xp), plusy są takie, że coś tam potrafisz po tej szkole i jest dosyć łatwo, więc będę mógł się opierdzielać jak w gimnazjum

Liceum: Ponoć jest trudniej niż w technikum (nie wiem ile w tym prawdy), brak zawodu i masz jedynie maturę. Bez studiów nie wiele jest, a ja na takowe raczej się nie wybieram, bo i tak czuję, że bym ich nie ukończył. Z plusów to to, że rok krócej niż technikum, raczej będzie spoko klasa, fajne dziewczyny i matura.

Technikum: Tutaj najbardziej przychylny jestem iść. Z plusów to to, że jest matura i zawód. Z minusów to brak dziewczyn (na niektórych profilach, a ja nie mam pojęcie na jaki chce iść), rok dłużej i potem i tak zazwyczaj nie pracuje się w zawodzie. 

Dodam, że bez nauki (nie lubie tego bardzoo) w 3 gimnazjum lecę na trójkach. Raczej nie wybieram się na studia.

Ktoś, coś? Możecie polecać zarówno szkoły jak i profile... liczę na wasze doświadczenia, bo osobiście nie mam pojęcie gdzie chciałbym iść... 

Opublikowano

Jak Ty do zawodówki nie chcesz iść bo boisz się, że Cię będą tępić do liceum jesteś za słaby do Technikum nie ma dziewczyn to nie idź nigdzie zaczynaj robotę od 16 lat i 3/4 lata wcześniej polecisz na emeryturę niż rówieśnicy.  Jrpdl  "Dodam, że bez nauki (nie lubie tego bardzoo) w 3 gimnazjum lecę na trójkach. Raczej nie wybieram się na studia."   Wszystko przemawia jednak, żebyś rzucił szkołę i szukał roboty fizycznej. Na samym początku to podkreślasz "najchętniej to bym szedł wszędzie i nigdzie jednocześnie"

Co ma ktoś Ci polecić jak nawet się nie opisałeś? na co nam opisałeś szkoły? jak gówno wiesz bo jeszcze z gimby nie wylazłeś, a prosisz o opinie kogoś kto skończył/kończy daną szkołę. Zdecyduj się.

Opublikowano

Ludzie, zrozumcie, że to powinna być osobista sprawa gdzie się pójdzie. I mówię tylko ze względu na to, że nie wiemy czym się interesujesz, co Cię kręci. Mnie kręciło pisanie, czytanie, historia to poszedłem na humana. Proste, nie? I tym samym sposobem polecam liceum, bo wydaje mi się, że jest tutaj najlepsza atmosfera i poziom nauki jaki może być zagwarantowany.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Liceum tylko i wyłącznie, gdy wybierasz się na studia. Zawodówka zbyt ogłupia ludzi. Po technikum możesz iść na studia w każdym momencie, a masz i zawód. To będzie najlepszy dla Ciebie wybór.

Opublikowano

Liceum tylko i wyłącznie, gdy wybierasz się na studia. Zawodówka zbyt ogłupia ludzi. Po technikum możesz iść na studia w każdym momencie, a masz i zawód. To będzie najlepszy dla Ciebie wybór.

bez jakiej kolwiek nauki jak w gimnazjum na 3 jedzie to nie da rady. Ja w 3 gim bez jakiej kolwiek nauki mam miedzy 4.76 a ponad 5...
Opublikowano

Skad wiesz, ze trafisz na spoko klase w licbazie? Uwierz, ze moze sie zmienic wiek, klasa i ludzie, a pewne zachowania i sytuacje zostaja. Co do dziewczyn, to nie wiesz, na jakie trafisz. OCZYWISCIE, ze kazda moze zaczac byc fit i po roku, dwóch zacznie byc dostrzegana przez plec przeciwna, ale nie uprzedzajmy faktow.

Wiekszosc tych fajnych pojdzie na bio chem, to nie stereotyp, a potwierdzone info

Opublikowano

bez jakiej kolwiek nauki jak w gimnazjum na 3 jedzie to nie da rady. Ja w 3 gim bez jakiej kolwiek nauki mam miedzy 4.76 a ponad 5...

Widocznie u ciebie jest niski poziom. Ja w gimbazie też miałem grubo ponad 4.xx, a teraz w technikum ledwo może 2.50.

Zawodówka - Easy

Liceum - Medium

Technikum - Hard

W zawodówce masz tylko "zawód" i bardzo skromne ilości innych zajęć.

W liceum tylko "zajęcia" maturalne.

A w technikum wszystko w/w wymienione w dużej ilości. :v No i rzecz jasna jest ciężej... bo musisz ogarniać lekcję jak i przedmioty zawodowe, ale po skończeniu masz duże pole manewru, łącznie z emigracją, którą bardzo polecam.

Opublikowano

Zawodówka jest dobrym wyborem wyłącznie dla niedorozwiniętych osób. W technikum masz cztery lata na przygotowanie się do matury, więc jest zdecydowanie łatwiej. Jeżeli pójdziesz do liceum, to też musisz wybrać rozszerzone przedmioty. Możesz przekreślić jakikolwiek dalszy rozwój na rzecz obijania się przez kilka lat lub popracować i mieć wybór.

To poziom musi być żenująco niski.

Opublikowano

Jak Ty do zawodówki nie chcesz iść bo boisz się, że Cię będą tępić do liceum jesteś za słaby do Technikum nie ma dziewczyn to nie idź nigdzie zaczynaj robotę od 16 lat i 3/4 lata wcześniej polecisz na emeryturę niż rówieśnicy.  Jrpdl  "Dodam, że bez nauki (nie lubie tego bardzoo) w 3 gimnazjum lecę na trójkach. Raczej nie wybieram się na studia."   Wszystko przemawia jednak, żebyś rzucił szkołę i szukał roboty fizycznej. Na samym początku to podkreślasz "najchętniej to bym szedł wszędzie i nigdzie jednocześnie"

Co ma ktoś Ci polecić jak nawet się nie opisałeś? na co nam opisałeś szkoły? jak gówno wiesz bo jeszcze z gimby nie wylazłeś, a prosisz o opinie kogoś kto skończył/kończy daną szkołę. Zdecyduj się.

Po co się spinasz? Słaby nie jestem, ale to nie oznacza, że mam z jakimiś zjebami z zawodówki się użerać. Do pracy to chętnie bym poszedł, ale nie do pierwszej lepszej,  bo mam większe ambicje niż najniższa krajowa i niestety do 18 roku życia jest obowiązek edukacji :) 

Skoro nie chcesz się uczyć, to zostaje tylko zawodówka.

Nie lubie i nie chce się uczyć, ale jak trzeba to trzeba. Nie mam zamiaru mieć przejebane do końca życia tylko dla tego, że mi się nie chciało. Będę mógł się spiąć jak będzie trzeba. 

Ludzie, zrozumcie, że to powinna być osobista sprawa gdzie się pójdzie. I mówię tylko ze względu na to, że nie wiemy czym się interesujesz, co Cię kręci. Mnie kręciło pisanie, czytanie, historia to poszedłem na humana. Proste, nie? I tym samym sposobem polecam liceum, bo wydaje mi się, że jest tutaj najlepsza atmosfera i poziom nauki jaki może być zagwarantowany.

Wiem, że to mój wybór, ale pisząc ten temat chciałem zobaczyć wasze doświadczenia i przeżycia, gdzie warto, a gdzie nie warto waszym zdaniem iść. Osobiście interesuję się informatyką, ale w obecnej chwili jest taki wysyp informatyków, że to raczej nie ma większego sensu, bo trzeba myśleć bardziej przyszłościowo (znajdą się lepsi odemnie) 

Uwierz mi, że w technikum są dziewczyny. Zdarza się, że w szkole jest przewaga kobiet. Co do wyboru szkoły, to pomyśl najpierw czym się interesujesz i co chciałbyś rozwijać?

Tak jak napisałem u góry to interesuję się informatyką, ale wątpie abym z tym wiązał jakąś przyszłość. Szczerze mówiąc to sa sam nie wiem co bym chciał rozwijać... dlatego liczę na jakieś porady, bo może akurat coś mi się spodoba. Trochę myślę o emigracji w swojej przyszłości, ponieważ wiele członków mojej rodziny (ojciec, bracia cioteczni, matka chrzestna, siostra) wyjechali lub wyjeżdżają sezonowo do Anglii, Niemiec lub Holandii. 

Czekam na dalsze wypowiedzi  :) 

Opublikowano

Po co piszesz temat w którym sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie?

Zawodówka: Niski poziom nauczania, brak matury i czuję, że sie nie dogadam z równieśnikami (nie lubię patusów xp), plusy są takie, że coś tam potrafisz po tej szkole i jest dosyć łatwo, więc będę mógł się opierdzielać jak w gimnazjum

Liceum: Ponoć jest trudniej niż w technikum (nie wiem ile w tym prawdy), brak zawodu i masz jedynie maturę. Bez studiów nie wiele jest, a ja na takowe raczej się nie wybieram, bo i tak czuję, że bym ich nie ukończył. Z plusów to to, że rok krócej niż technikum, raczej będzie spoko klasa, fajne dziewczyny i matura.

Zostaje Ci tylko technikum, ale nie patrz na innych, rób to co uważasz za słuszne. Jakieś tam zero napisało, że zawodówka jest dla niedorozwiniętych i po takiej właśnie wypowiedzi możesz stwierdzić poziom inteligencji tego osobnika. Jeżeli dziewczyna chce zostać fryzjerką, a w jej mieście nie ma tech. o takim profilu to co jej zostaje? Tylko szkoła zawodowa, znam wiele osób po zawodówce i mają się zdecydowanie lepiej niż Ci po technikum czy liceum. Pisałem już kiedyś tutaj, że teraz wszyscy zapisują się do LO/Tech, bo zawodówka to dla "patologi", ale po co iść do liceum jak i tak po nim nic nie masz? Studia na początku trwają 3 lata czyli z liceum masz ponad sześć lat nauki, a przy tym w lo musisz się ciągle uczyć jakichś pierdół, które Ci się w ogóle nie przydadzą w życiu, bo poziom edukacji w naszym kraju jest żałosny. Jeżeli teraz masz plany co chcesz robić w przyszłości i będziesz dążył do tego to na pewno Ci się uda, nie zważając na to jaką szkołę wybierzesz.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Jak nie lubisz nauki to idź sobie do zawodówki.

Ja tam idę do technikum bo  1. Wiem co chcę robić w życiu 2. Po technikum ma więcej możliwości a w liceum u nas tylko cytuję "trawa rośnie jak szalona" :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Można powiedzieć, że poziom nauczania jest niski. Jednak to ty musisz dać z siebie trochę więcej.

Szkoła daje Ci grunt do rozwoju. Nawet jeśli ten grunt jest c*****y, to ty powinieneś go poprawić.

Z opisu, który podałeś, wynika, że myślisz podobnie jak ja myślałem, będąc w twoim wieku.

Sytuacja jest o tyle niekorzystan, że jak nie masz pomysłu na siebie, to zostaje Ci praca albo edukacja na siłę.

Trzeba tylko się zastanowić, czy warto już zasilić szereg pracowników fizycznych.

Jak masz takie podejście, to wybierz byle co, bo w sumie te lata nauki i tak będą zmarnowane.

Sam wybrałem liceum, oczywiście z myślą o studiach. Po drodze coś wypadło i skończyłem gdzie indziej.

Możesz również wybrać jakiś profil budowlany, rzemiosło. Zrobić papier i robić w delegacji. Zawsze jakiś lepszy pieniądz.

Generalne to znajdź motywację w sobie, bo tak na siłę daleko nie zajdziesz.

@Szymon2727, ale to jest normalne. Jak ktoś chce być dobry, to będzie do tego dążyć, nawet jeśli szkoła ma niski poziom.

Kolega skończył zawodówkę(mechanik samochodowy). Od młody z ojcem w garażu majstrował, więc wiedzy praktycznej miał więcej.

Po skończeniu ma się dobrze. Nie rozmawiamy w swoim gronie o pieniądzach, ale widać, że na biędę nie narzeka.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Zawodówka jest dobrym wyborem wyłącznie dla niedorozwiniętych osób. W technikum masz cztery lata na przygotowanie się do matury, więc jest zdecydowanie łatwiej. Jeżeli pójdziesz do liceum, to też musisz wybrać rozszerzone przedmioty. Możesz przekreślić jakikolwiek dalszy rozwój na rzecz obijania się przez kilka lat lub popracować i mieć wybór.

Debil, znam sporo osób z zawodówki i część z nich jest dobra w swoim fachu przez co zasługują na szacunek. A niedorozwinięty to może jesteś Ty przez swoją ignorancję.

Tym bardziej, że teraz liczy się bardziej wyuczony zawód z kursami i specjalizacjami, niż papierek po studiach, którym się podetrzesz.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Debil, znam sporo osób z zawodówki i część z nich jest dobra w swoim fachu przez co zasługują na szacunek. A niedorozwinięty to może jesteś Ty przez swoją ignorancję.

Tym bardziej, że teraz liczy się bardziej wyuczony zawód z kursami i specjalizacjami, niż papierek po studiach, którym się podetrzesz.

­

Nasz kolega @554461402688252517908.png Brand. chodzi do zawodówki, może on najlepiej naświetli sprawę jak tam jest

674071459604241683421.gif

Opublikowano

­

Nasz kolega @554461402688252517908.png Brand. chodzi do zawodówki, może on najlepiej naświetli sprawę jak tam jest

Żeby nie było - ja pisałem ogólnikowo. Zawsze są wyjątki. ;)

Opublikowano

Nie wiem jak jest innych miastach, ale u mnie zawodówki wyglądają jak wylęgarnie patologi. Idący tam ludzie nie mają dużych ambicji ( oj oj, jakie to oni mają trudne i ciężkie życie na mieście i nie mają czasu na takie pierdoły jak nauka ). Jak już ktoś chce mieć zawód i jest w miarę ogarnięty psychicznie, to zazwyczaj wybiera technikum. Przecież dużo osób idzie tam tylko po sam zawód ( ponad połowa nie przystępuje do matury, a jeszcze mniejsza część ją zdaje ). W dodatku nauki jest od chu... Egzaminy co pół roku przez 2 lata, a na sam koniec matura. Jeśli ci na tym zależy, to niestety trzeba się uczyć, bo dyplomy technika dostaje bardzo mało osób.

Opublikowano

Idz do technikum ekonomicznego, hotelarskiego itd będziesz mieć 90 % dziewczyn w klasie i problem skończony 

a Ty idź się zabij xp 

Można powiedzieć, że poziom nauczania jest niski. Jednak to ty musisz dać z siebie trochę więcej.

Szkoła daje Ci grunt do rozwoju. Nawet jeśli ten grunt jest c*****y, to ty powinieneś go poprawić.

Z opisu, który podałeś, wynika, że myślisz podobnie jak ja myślałem, będąc w twoim wieku.

Sytuacja jest o tyle niekorzystan, że jak nie masz pomysłu na siebie, to zostaje Ci praca albo edukacja na siłę.

Trzeba tylko się zastanowić, czy warto już zasilić szereg pracowników fizycznych.

Jak masz takie podejście, to wybierz byle co, bo w sumie te lata nauki i tak będą zmarnowane.

Sam wybrałem liceum, oczywiście z myślą o studiach. Po drodze coś wypadło i skończyłem gdzie indziej.

Możesz również wybrać jakiś profil budowlany, rzemiosło. Zrobić papier i robić w delegacji. Zawsze jakiś lepszy pieniądz.

Generalne to znajdź motywację w sobie, bo tak na siłę daleko nie zajdziesz.

@Szymon2727, ale to jest normalne. Jak ktoś chce być dobry, to będzie do tego dążyć, nawet jeśli szkoła ma niski poziom.

Kolega skończył zawodówkę(mechanik samochodowy). Od młody z ojcem w garażu majstrował, więc wiedzy praktycznej miał więcej.

Po skończeniu ma się dobrze. Nie rozmawiamy w swoim gronie o pieniądzach, ale widać, że na biędę nie narzeka.

Ogólnie to chęci, motywacji i ambicji mam wiele, ale pomysłów w głowie brak :/ 

Co do zawodówki to jako do szkoły nic nie mam, bo przynajmniej się zdobędzie jakieś doświadczenie i umiejętności. Tylko jest wiele osób co mówi, że zawodówka - sama patologia i nie wiem czy im wierzyć :D Bo jednak to będą osoby z którymi będę musiał się dogadywać i przebywać przez najbliższe trzy lata.

Obecnie moim faworytem jest technikum, ale jeszcze muszę wymyślić jaki profil ;c 

Popytam jeszcze kolegów jakie oni mają plany/pomysły i może z nimi jakąś szkołe wspólnie się uda ogarnąć. 

Opublikowano

Wiem, że to mój wybór, ale pisząc ten temat chciałem zobaczyć wasze doświadczenia i przeżycia, gdzie warto, a gdzie nie warto waszym zdaniem iść. Osobiście interesuję się informatyką, ale w obecnej chwili jest taki wysyp informatyków, że to raczej nie ma większego sensu, bo trzeba myśleć bardziej przyszłościowo (znajdą się lepsi odemnie) 

To jak to w końcu u ciebie jest?

Jesteś taki ambitny, ale nie chcesz iść na informatykę bo znajdą się lepsi od ciebie? Gdybyś był ambitny, to postarałbyś się żeby tak nie było.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jesteś taki ambitny, ale nie chcesz iść na informatykę bo znajdą się lepsi od ciebie? Gdybyś był ambitny, to postarałbyś się żeby tak nie było.

Chyba masz trochę racji ;d Bo na obecną chwile i tak nie mam lepszego pomysłu niż informatyka. Tylko po prostu obawiam się tego, że teraz co trzeci chłopak chce wybrać ten profil i za kilka lat będzie wysyp informatyków :/

Opublikowano

Chyba masz trochę racji ;d Bo na obecną chwile i tak nie mam lepszego pomysłu niż informatyka. Tylko po prostu obawiam się tego, że teraz co trzeci chłopak chce wybrać ten profil i za kilka lat będzie wysyp informatyków :/

Co z tego, że wysyp? Wybierają tych lepszych. Selekcja to chyba rzecz oczywista.

fEaAAXQ.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...