Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników czytających tych temat. Ogólnie kończę teraz 3 klasę gimnazjum i powoli zbliża się czas wyboru nowej szkoły. Chciałbym iść w stronę informatyki lecz nie wiem czy to się jeszcze opłaca. Ogólnie myślałem żeby udać się do Liceum następnie na jakieś studia informatyczne. Czytałem, aby lepiej iść do technikum, ponieważ potem mam pracę. Ogólnie prosiłbym o doradzenie co mam robić w takiej sytuacji.

Opublikowano

Ja skończyłem technikum i jestem w sumie zadowolony. Papierki są i nie ma problemu. Ale jeśli chcesz iść w kierunku informatyki to najlepiej zrobić sobie studia/studium i wtedy szukać. Czy się opłaca? Szczerze nie wiem. Sam chciałem iść ale wybrałem bardziej grafikę :P

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

technikum największy syf, siedzisz do 15/16 w szkole codziennie i wytrzymaj to k***a przez rok czasu.. byłem i potwierdzam ze c*****o.

liceum niby fajne lekcje do 12/13 ale wychodzisz tylko z maturą albo bez i pozostają studia albo mcdonalds(chociaż po studiach mcdonalds tez sie zdarza)

536061453511031953381.png

Opublikowano

Zdania na temat kierunków informatycznych są podzielone, każdy powie Ci coś innego. Ja natomiast powiem Ci, że według mnie kierunki informatyczne są zasypane po kąty. Co technikum to kierunek informatyczny, każde technikum. Dodać do tych ludzi społeczność z liceów, która pójdzie na studia dot. informatyki to będzie kompletna dominacja informatyków na rynku pracy. Zastanowiłbym się nad innym kierunkiem. Jedyną możliwością jest to, że faktycznie bardzo Cię interesuje informatyka i masz do tego jakiś talent. Jeśli wiesz, że będziesz w tym naprawdę dobry to też dasz radę się wywyższyć z wielkiego grona tych osób.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Tak, bo po liceum nie ma pracy. Jeżeli masz zamiar iść na studia to nie ma sensu pierdolenia się rok dłużej w zjebanym technikum, bo po co. Matura trudna nie jest. 

Jeżeli zniosą gimbe to już Liceum nie bedzie miało prawa bytu. (Gdyż wrócą do 4 letniego). Tak więc tyle samo czasu + po technikum masz ten zawód, czyli argument ameb. 

Opublikowano

Zdania na temat kierunków informatycznych są podzielone, każdy powie Ci coś innego. Ja natomiast powiem Ci, że według mnie kierunki informatyczne są zasypane po kąty. Co technikum to kierunek informatyczny, każde technikum. Dodać do tych ludzi społeczność z liceów, która pójdzie na studia dot. informatyki to będzie kompletna dominacja informatyków na rynku pracy. Zastanowiłbym się nad innym kierunkiem. Jedyną możliwością jest to, że faktycznie bardzo Cię interesuje informatyka i masz do tego jakiś talent. Jeśli wiesz, że będziesz w tym naprawdę dobry to też dasz radę się wywyższyć z wielkiego grona tych osób.

Tylko, że do pracy nikt nie weźmie "informatyka", który nawet nie wie co to HTML a i tacy się zdarzają.

Co do tematu... Jeśli planujesz udać się na studia to nawet liceum Ci wystarczy, jeśli nie to technikum.

KpcePpi.png

Opublikowano

technikum największy syf, siedzisz do 15/16 w szkole codziennie i wytrzymaj to k***a przez rok czasu.. byłem i potwierdzam ze c*****o.

liceum niby fajne lekcje do 12/13 ale wychodzisz tylko z maturą albo bez i pozostają studia albo mcdonalds(chociaż po studiach mcdonalds tez sie zdarza)

To do której są lekcje zależy raczej od szkoły, oraz profilu - ja kończyłem o 13/14, a w niektóre dni zaczynałem o 10  ;) 

Co do kierunku związanego z informatyką, obecnie nie opłaca się go wybierać, jeżeli nie jesteś poważnie zainteresowany tym(mam namyśli to, że wybierasz to ponieważ siedzisz sporo przed komputerem grasz w gry coś tam pobawisz się w photoshopie, popatrzysz na sprzęt i na tym koniec) - może i dasz rade je ukończyć ale z roku na rok będzie Cię to bardziej męczyć, a na końcu stwierdzisz, że jednak nie będziesz robił w tym zawodzie. Na twoim miejscu poszedłbym do liceum, zdał kilka rozszerzeń na maturze. Umożliwi Ci to dostanie się na politechnikę, gdzie poziom informatyki jest nieco większy, niż w technikum i jakby nie patrzeć po ukończeniu masz wyższe wykształcenie  :) , co oczywiście nie wyklucza wyboru technikum i udania się na politechnikę, jednak jest szansa że jednak Ci się to znudzi. Dla przykładu po 4 latach w technikum z 15o osobowej grupy(polowa przemyslala i przeniosla sie w 2/3 roku) mam 7 osób w grupie z czego tylko 3 mają plany związane z tym kierunkiem.

Opublikowano

aktualnie chodze do technikum informatycznego i to co mówią panowie wyżej związanego z godzinami, a bynajmniej niektórzy jest nieprawdą - lekcje kończą się najczęściej o 14, max. o 14:55. z klasy 33(?) osób zostało tylko 24, także jeżeli wiesz, że na pewno chcesz iść w stronę informatyki, to wybierz te technikum, tylko ostrzegam - po samym technikum wielkiej wiedzy nie będziesz miał, musisz liczyć się z tym, że albo studia, albo samouk, bo inaczej w dzisiejszych czasach nie poradzisz sobie na rynku

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

To, że w liceum nie robisz zawodu jak w tech czy tam zawodówie to nie znaczy, ze po tej szkole sie nic nie ma, z reszta nie widze problemu wyjechac za granice i bez zawodu zarabiac 2-3 razy tyle co tutaj goscie z wyzszymi wyksztalceniami + nie widzę również problemu zrobić sobie kurs na zawód :)

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

czy pojdziesz do liceum czy do technikum i tak bedziesz musial pojsc  na studia w tym kierunku by gdziekolwiek sie zalapac. badzmy szczerzy, nikt nie szuka czlowieka z papierkiem technika. po technikum najszybsza droga to jakis kura i samoksztalcenie. to juz lepiej isc do lo i miec jeden rok krocej

­

Opublikowano

Hahaha w liceum się wychodzi o 12  xD To się teraz uśmiałam  xD  xD  xD  xD  xD Patrząc na godziny to wychodzi na to, że nie skończyłam liceum, a technikum  :v

Co do tematu - jeśli czujesz się dobrze w informatyce i masz do tego zapędy, to idź w tym kierunku. Jeśli chcesz przepracować gdzieś ładnych parę lat, to niech to będzie coś, co lubisz robić  ;)

Czasem śmieszą mnie te teksty "po studiach makdonald ahahaha". Wystarczy się rozejrzeć (włożyć w to więcej wysiłku) i ma się dobrze płatną pracę  ;)

Opublikowano

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

To, że w liceum nie robisz zawodu jak w tech czy tam zawodówie to nie znaczy, ze po tej szkole sie nic nie ma, z reszta nie widze problemu wyjechac za granice i bez zawodu zarabiac 2-3 razy tyle co tutaj goscie z wyzszymi wyksztalceniami + nie widzę również problemu zrobić sobie kurs na zawód :)

Bierz pod uwagę, że 3 razy tyle nie znaczy 3 razy więcej do kupienia. Częsty błąd Polaków, że liczą "tu zarobie więcej". Nie. Zarobisz w Niemczech najniższą krajową, czyli gówno. Siła nabywcza, coś o czym wiele osób zapomnina.

Zgodzę się z wyjazdem w celu zrobienia kursu. Po skończeniu matury można robić ausbildung, czyli coś jakby inżynier. Potem można dalej robić dokstzałcenie na majstra. Kurs o tyle dobry, że można w sumie łatwo znaleźć pracę, bo głównie patrzą na papier. Bez tego zarobisz 3 razy więcej, ale będziesz zwykłym robolem w magazynie.  

Do autora. 

Sama szkoła nie uczyni Cię dobrym. Daje Ci ona podstawy, grunt do dalszego rozwoju. Jeśli czujesz się dobry, to idź do technikum.

Po liceum musisz znowu kilka lat poświęcić na dalszy rozwój. Generalnie Cię nie znamy, więc cięzko tak pi razy drzwi stwierdzić, co dla Ciebie dobre.

Zwłaszcza, że sam powinieneś posiedzieć i pomyśleć. Twój los w twoich rękach, nie ziomeczków z mpc. : d

@Cayadi prawa. Jak się dobrze zakręcisz, to nawet wykształcenie średnie nie jest potrzebne.

Opublikowano

I tutaj zaczyna się problem. Kiedyś informatyka to było naprawdę dla mnie coś wspaniałego i byłem tym bardzo zainteresowany. Teraz te komputery mi się trochę znudziły, ale jednak tylko to mnie aktualnie interesuje jeszcze w jakimś stopniu. Co do rynku pracy, to prawda, oblegany już jest przez tych informatyków. Teraz zastanawiam się jeszcze jaki kierunek mogę obrać. Nie mam zbytnio pomysłu. Myślałem jeszcze iść w kierunku samochodowym, bo to też w pewnym stopniu mnie interesuje.

­

Opublikowano

Technikum to dobre rozwiązanie, jeżeli chcesz być na 100% informatykiem. Ja osobiście mam za sobą egzaminy do specjalizacji E.12, E.13 a czeka mnie jeszcze E.14. Po ukończeniu takiego technikum, możesz używać tytułu technik-informatyk, lecz jak zawalisz jeden egzamin to nie będziesz mógł się pochwalić tytułem, lecz tylko specjalizacjami. Liceum, to dobre rozwiązanie, jak nie chcesz dłużej siedzieć na zajęciach i więcej się uczyć.

Opublikowano

@podbijam Z miłą chęcią wysłucham propozycji innych użytkowników ;D.­

Dzisiaj ogólnie stricte 'Informatyk' to gówno znaczy, dzisiaj szuka się specjalistów w danej dziedzinie bo gałąź informatyczna cały czas się rozwija i rozrasta, tacy ludzie zawsze znajdą pracę bo zapotrzebowanie na specjalistów zawsze jest i będzie. A co do studiów, one nie sprawią, że po ich ukończeniu znajdziesz robotę, musisz na własną rękę się dokształcać i zdobywać coraz to nową wiedzę, a studia mogą ci w tym tylko pomóc, ukierunkować.  Wiadomo, że dla  pracodawców ważny będzie ten papierek a dla innych nie to już kwestia indywidualna czy ktoś chce na nie iść co według mnie jest kompletną stratą czasu.

Opublikowano

Takie pierdolenie, w technikum po pierwszym roku odchodzą ci takie przedmioty jak biologia, chemia, geografia, fizyka a w liceum kontynuujesz ich naukę, czyli zamiast tych przedmiotów w techbazie masz więcej zawodowych. Uczyć sie musisz i w technikum i w liceum, nie ma zasady gdzie jest ciężej. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

ja kończąc teraz technikum informatyczne mogę śmiało napisać po czterech latach, że TO JAKIEŚ NIEPOROZUMIENIE, program nauczania z początku uwłacza godności ludzkiej, gdzie potem zmierza w kierunku bezużytecznych rzeczy (chyba że chcesz siedzieć na biurkiem jako robol państwowy) 

jeżeli chcesz iść dla samego tytułu technika to ur life ur choice gdzie e12 i e13 to izi w porównaniu z e14 

lepiej iść do lo a potem na studium i mieć prace zamiast iść i kisić się na studiach bo teraz magistrów mamy od zajebania 

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

Takie pierdolenie, w technikum po pierwszym roku odchodzą ci takie przedmioty jak biologia, chemia, geografia, fizyka a w liceum kontynuujesz ich naukę, czyli zamiast tych przedmiotów w techbazie masz więcej zawodowych. Uczyć sie musisz i w technikum i w liceum, nie ma zasady gdzie jest ciężej. 

W liceum też odchodzą ścisłe na rzecz rozszerzeń. 

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jestem w LO i po części żałuję bo chciałem na początku iść do tech. informatycznego. Po liceum nie masz pracy, studia wymagane. W technikum masz praktyki,zdobywasz doświadczenie. 

Jestem w LO i po części żałuję bo chciałem na początku iść do tech. informatycznego. Po liceum nie masz pracy, studia wymagane. W technikum masz praktyki,zdobywasz doświadczenie. 

6304914575543571492781.gif

Opublikowano
estem w LO i po części żałuję bo chciałem na początku iść do tech. informatycznego. Po liceum nie masz pracy, studia wymagane. W technikum masz praktyki,zdobywasz doświadczenie.

Po liceum nie masz pracy

Bzdura.

studia wymagane

Jeszcze większa bzdura.

W technikum masz praktyki

Z których w większości praktycznie nic nie wyniesiesz.

zdobywasz doświadczenie

Moim zdaniem więcej doświadczenia zdobędziesz kształcąc się samemu, niż w takim technikum.

Ogólnie według mnie różnica pomiędzy technikum informatycznym a liceum jest taka, że i tutaj i tutaj nie nauczysz się niczego sensownego z dziedziny informatyki bez własnego wkładu, a w technikum dodatkowo tracisz rok dłużej. Moim zdaniem główny problem jest taki, że program nauczania nie nadąża za dynamiką rozwijania się informatyki(i nie tylko jej), która rozwija się z dnia na dzień wskutek czego w takich szkołach jeśli czegoś uczą, to i tak jest to już przestarzałe i nie warte dużej uwagi.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Nie polecam technikum informatycznego. Siedzisz do 16 godziny. Nauczyciele od zawodowych się nie przykładają do pracy. Siada taki na dupie i mówi, żeby przepisywać z rzutnika. Tak mijają lekcje. Sam chodzę do technikum, ale się przenoszę do liceum.

Opublikowano

Ja nie wiem, skąd te legendy nt. papierków z technikum i studiach, jakoby dawały pewność dobrze płatnej pracy w przyszłości. 

Tak naprawdę, bez fachu i renomy to ty jesteś goły c**j. Nie ważne, czy ukończyłeś UJ, masz tonę papierków, certyfikatów jeśli nie potrafisz zrobić czegoś, co potrafi Seba z podstawowym. Zrozumcie, że obecnie wykształcenie, poza prawem i medycyną, jest zazwyczaj gówno warte. 

Najważniejsze wybrać szkołę, która pozwoli zdać jak najlepiej maturę. Jeśli zachciało się informatyki, polecam wykupić sobie jakiś kurs i na tym jechać, bo żadna szkoła średnia nie przygotuje cię w praktycznie żadnym stopniu do zawodu w tym dziale. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...