Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przeszukanie przez policje

Duballas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma takie prawo, jeśli jest odpowiedni powód. To że nie masz 18 lat nie uprawnia cię do tego, że możesz sobie legitnie nosić bombę w plecaku.

Opublikowano

Jak się trafi zawzięty funkcjonariusz to bez powodu może zarządać kontroli, bo mu się nie spodobałeś.

Tutaj masz kawałek potrzebnych informacji:

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów

§ 2. 1. Policjant, który przystępuje do czynności służbowych (…) jest obowiązany podać swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych danych, a także podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej.

2. Policjant nieumundurowany (…) okazuje ponadto legitymację służbową, a na żądanie osoby, wobec której podjęto wykonywanie tych uprawnień, umożliwia odnotowanie danych w niej zawartych.

§ 16. 1. Policjant przy przeprowadzaniu kontroli osobistej wykonuje kolejno następujące czynności:

1) określone w § 2 ust. 1 lub 2;

2) sprawdza zawartość odzieży osoby kontrolowanej i przedmioty, które znajdują się na jej ciele, nie odsłaniając przykrytej odzieżą powierzchni ciała;

3) sprawdza zawartość podręcznego bagażu oraz innych przedmiotów, które posiada przy sobie osoba kontrolowana;

4) odbiera osobie kontrolowanej posiadaną broń lub inne niebezpieczne przedmioty mogące służyć do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia albo przedmioty mogące stanowić dowody w postępowaniu lub podlegające przepadkowi;

5) legitymuje osobę kontrolowaną.

Zatem niezależnie od wieku, może podjąć próbę przeszukania. Oczywiście fachowo nie jest to przeszukiwanie, tylko kontrola.

Opublikowano

Lepiej nie cwaniakuj, bo zazwyczaj z policją nie wygrasz. Powód czy musi podać? Ja wyrzuciłem paczkę po papierosach do kosza, skończyło się trzepaniem.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Z tego co wiem (ale nie jestem pewny) - może Cię przeszukać jeśli poda powód i ?w obecności opiekuna prawnego? . Co do tego 2. nie jestem pewien ale tak mi się wydaje.

6304914575543571492781.gif

Opublikowano

Z tego co wiem (ale nie jestem pewny) - może Cię przeszukać jeśli poda powód i ?w obecności opiekuna prawnego? . Co do tego 2. nie jestem pewien ale tak mi się wydaje.

Wystarczy im powód.

­

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Lepiej nie cwaniakuj, bo zazwyczaj z policją nie wygrasz. Powód czy musi podać? Ja wyrzuciłem paczkę po papierosach do kosza, skończyło się trzepaniem.

Nie cwaniakuje po prostu pytam z ciekawości :D 

Co do tematu to dzięki za odpowiedzi, można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...