Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mój laptop nie zużywa CPU. (A myślałem że ja jestem leniem)

TenTegoTeges

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W załączniku jest wiadomo o co mi chodzi. (Jak widać, mam załączoną skromna gierkę żrącą 1GB RAM'u i trochę procesów a jednak moje zużycie CPU skacze pomiędzy 3% a 15%,  to 60-70% Pamięci fizycznej okupowane jest przez grę  oraz usługę MsMpEng [sama zużywa jakieś 25%], której nie mogę ani wyłączyć, ani zamknąć samego procesu[pewnie dostępne tylko dla SYSTEM], o ile dobrze pamiętam jest to Microsoft'owy Anti-malware, jeżeli jest z tym jakiś problem, pobrosiłbym o wytłumaczenie, w każdym razie mój laptop to Acer Aspire 7739 z jednym z tych procesorów [intel Core i3-370M/i3-380M/i3-390M] [Dual-Core].

Czekam na przydatne odpowiedzi, a w międzyczasie szlocham nad lapkiem który ledwie stabilnie działa przy LoL'u a przy Minecraft zaczyna się zacinać.post-1502714-0-13180200-1460152754_thumb.jpg

Opublikowano

Wyłącz grę to przestanie zużywać. Mierny procesor jest w laptopie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale w czym widzisz problem? Masz mierny procesor a gra i tak używa karty graficznej, desktop Windowsa też. 

W CZYM TU JEST PROBLEM, COŚ NIE DZIAŁA CZY COŚ INNEGO ? 

Opublikowano

Podałem problem w pierwszym poście.

Miałem załączone trzy procesy na wierzchu: grę,Firefox'a i Meneder Zadań , System i inne dyrdrymały w tle, a zużycie CPU nie przekracza 10%

Napisałem też, że mam procesor Dual Core czyli nawet przy hyperthreading zużycie CPU powinno zostać na co najmniej 25%

Opublikowano

Ale gdzie tu jest problem ? Nie działa coś, zawiesza się,  BSOD, komunikaty windows o błędach ? Dlaczego ma BYĆ 25% , a nie 10 czy 40% przeciez to nie ma wpływu na nic. Windows sobie liczy jak mu się chce zasoby. 

Jak ma być zużycie procesora większe skoro tylko wyświetlasz w tym momencie pulpit reszta działa w tle nie zużywając prawie wcale zasobów. Problemem jest tylko duże zużycie zasobów powyżej 50-60% w spoczynku. 

Sprawdź sobie zużycie jak działa gra. 

Nie ma tu żadnego problemu skoro wszystko działa. 

Opublikowano

Czy chociaż spojrzałeś na załącznik? Tak na poważnie, przypatrz się w ten Menedżer zadań na Print Screen'ie (Bo post nad tym po prostu nie ma sensu gdy już przejrzysz)

Opublikowano

Wytłumacz w czym masz problem a nie pieprz głupot o obciążeniu !  

Jakie masz negatywne skutki działania komputera czy systemu?  Aktualnie nie masz żadnych. 

Opublikowano

To zużycie cpu oznacza ile używasz w tym czasie jego mocy. (Chyba tego niewiesz). Jak nie o to ci chodzi to nwm. Napisz jaśniej a nie że strzelasz fochami

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Pomocne? Daj +. To tylko chwila

Moje Skrypty

Opublikowano

Echhh. No dobra *Foch Gun do rogu*.

Od samego początku (jak widać na załączniku w pierwszym poście) chodzi mi o to, że gdy mam załączoną grę, która zżera 1GB RAM'u, mój laptop zużywa tylko do około 15% CPU.

Jestem pewny, że zużycie nie spada do tych około 15% bo minimalizuje grę, gdyż Menedżer Zadań odświeża się co sekundę, więc zauważyłbym różnicę przy używaniu Alt+Tab.

[No, w tamtym momencie zużycie spadło do 4% BO zminimalizowałem grę, żeby nikt nie zaczął mnie tu za słówka łapać]

Jakby to ująć, mój laptop chodzi, gdzie powinien biec.

Opublikowano

Ale ty nie rozumiesz jednej rzeczy - jeśli gra (proces) nie potrzebuje zużywać CPU to tego nie robi. Procesor nie działa jak GPU, że cały czas działa na 100-99% by osiągnąć jak najwyższy FPS (bez V-Sync), tylko jest używany na tyle ile tego potrzeba.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

W takim razie czy istnieje możliwość że ta automatyczna regulacja działa niepoprawnie? [Ponieważ jedna rzecz której jestem pewny to że z moim sprzętem, który jest....można powiedzieć że "przestarzały", by gra w którą gram ("Path of Exile") działała poprawnie, laptop musiałby "dać z siebie więcej niż 15%", bo jak na razie cierpię na ciężki przypadek "Niskiego FPS'u" (około 10 FPS gdy wchodzę na przeciętny boss fight w tej grze) ]

Opublikowano

W takim razie czy istnieje możliwość że ta automatyczna regulacja działa niepoprawnie? [Ponieważ jedna rzecz której jestem pewny to że z moim sprzętem, który jest....można powiedzieć że "przestarzały", by gra w którą gram ("Path of Exile") działała poprawnie, laptop musiałby "dać z siebie więcej niż 15%", bo jak na razie cierpię na ciężki przypadek "Niskiego FPS'u" (około 10 FPS gdy wchodzę na przeciętny boss fight w tej grze) ]

Raczej nie. Co najwyżej gra może mieć zwalone zarządzanie podzespołami. Ściągnij OCCT i zobacz czy da się go obciążyć w 100%

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Heh, dzięki za radę z OCCT, wygląda na to że muszę sobie lapka otworzyć i sprawdzić chłodzenie, bo temperaturka skacze bardziej chaotycznie niż konik polny. (mimo że używam podkładki chłodzącej, no cóż, jednym wiatraczkiem ze spodu nie schłodzisz wszystkich ważnych częśći.) [No to kolejne pytanie: czy laptop może stawiać limit dla zużycia CPU w celu uniknięcia przegrzania?]

Opublikowano

Ty nadal nie zrozumiałeś, nie masz żadnych problemów z niczym poza problemem który sobie sam stwarzasz. Kompletny brak jakichkolwiek spadków wydajności itp .

To że tak wyświetla TO TYLKO WYŚWIETLA. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kieruje się tym co wyświetla program który czasami nie potrafi właściwie współpracować ze sterownikami.  Task windowsa nie zawsze mierzy obciążenie sumując czasem to tylko średnia wartość albo wartość dla jednego programu czy procesu.

Wartości w tasku nie mają nic wspólnego z działaniem procesora, mierzą użycie procesora przez programy i usługi. Kompletnie mylisz pojęcia obciążenia z użyciem procesora który zawsze w momencie pomiaru działa na 100% według jakiś parametrów ( taktowanie, ilość przetwarzanych danych itp ) 

Żresztą u większości na kompach task praktycznie zawsze wskazuje od 0 do kilkunastu procent przy normalnie działającym systemie, 50 % max  jest dopuszczalną przy normalnie działającym systemie, w razie problemów tylko widać większe wartości albo obciążenie całkowite 100%. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...