Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Potrzebuję do mojego projektu w C# serwera FTP (lub innego sposobu przechowywania danych w internecie). Ale nie chodzi mi tu o serwer FTP z serwerem strony internetowej, bo jak by to wyglądało gdyby np. baza danych użytkowników była dostępna w przeglądarce ;) Proszę was o podpowiedzenie mi jakiegoś (najlepiej darmowego) hostingu FTP który nie otwiera serwera HTML'u na moich plikach. Jeśli znacie lepszy sposób na trzymanie danych w internecie (i zarazem będących dostępnymi w mojej aplikacji) to napiszcie ten sposób i kod! Może on być w C# i/lub w VB (Bo VB to prawie c#)

Z góry dzięki, proszę o szybką odpowiedź bo chcę jak najszybciej zająć się programowaniem a nie szukaniem hostingu ;) A i chodzi mi o hosting a nie aplikację do uruchomienia na prywatnym komputerze bo mój serwer już nie wyrabia (jest tam: Minecraft, HTML, serwery logowania do moich gier itd...) nie chcę dawać tam dodatkowego serwera!

A i jeszcze jedno, nie jestem pewny czy zamieściłem to w odpowiednim miejscu na forum ale to chyba jest najodpowiedniejsze :P

Opublikowano

Jeżeli umieścisz dane do serwera FTP w aplikacji i ją udostępnisz, to każdy będzie miał do nich dostęp.

Opublikowano

Jeżeli umieścisz dane do serwera FTP w aplikacji i ją udostępnisz, to każdy będzie miał do nich dostęp.

Myślę, że nie do końca, z resztą to nie będzie aplikacja do pobrania w internecie za darmo (za pieniądze też nie). Ja ją dam tylko 2 osobom a z resztą c# raczej nie da się dekompilować do wartości zmiennych :P PS. Dzięki za odp.

chyba pozostaje Ci tylko zrobienie API

Zrobienie API, ale jakiego API?

Opublikowano

Myślę, że nie do końca, z resztą to nie będzie aplikacja do pobrania w internecie za darmo (za pieniądze też nie). Ja ją dam tylko 2 osobom a z resztą c# raczej nie da się dekompilować do wartości zmiennych :P PS. Dzięki za odp.

chyba pozostaje Ci tylko zrobienie API

Zrobienie API, ale jakiego API?

W każdym programie da się podejrzeć zmienne. W przypadku .NET można uzyskać kod źródłowy.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Hmmm... w takim razie, czy jest jakaś możliwość przesłania plików na serwer, bez tworzenia własnego protokołu? (C#)

Opublikowano

Darmowy i najlepszy (najłatwiejszy i najbezpieczniejszy) sposób, to API. Zakładasz konto np na cba.pl, tworzysz bazę danych, i wystawiasz funkcje API, które będą operować na bazie danych, oczywiście po wcześniejszym uwierzytelnieniu. Może to być np SOAP API z uwierzytelnieniem soapHeder. Wtedy projekcie C# klikasz prawym na referencje, dajesz ADD WEB REFERENCES, podajesz linka do WSDL'a swojego SOAP API i załadują Ci się wszystkie dostępne funkcje API, które wcześniej sobie napisałeś w PHP i udostępniłeś. Możesz też zamiast SOAPa użyć RESTa, wtedy jest więcej zabawy z uwierzytelnianiem i podłączeniem do tego API w projekcie C#. Trzeba by było udostępnić funkcję login, która zwróciłaby hash sesji (w SOAPie także można tak to rozwiązać), który to musiałby być wysyłany przy wywoływaniu każdej funkcji, chyba, że funkcje mają być dostępne dla wszystkich bez logowania. Dodatkowo REST nie udostępnia żadnych struktur (tak jak WSDL w SOAPie), dzięki którym wystarczy jeden link by korzystać z gotowych funkcji, w RESCie będziesz musiał wysyłać zapytania POST, GET, PUT, DELETE pod konkretne linki, które prowadzą do określonych funkcji, będziesz musiał także stworzyć całą strukturę klas, by móc korzystać z obiektów RESTa.

Odradzam trzymania wrażliwych danych w kodzie aplikacji klienckiej, gdyż wydobycie tych danych, to dosłownie 5 minut, dlatego przedstawione przeze mnie propozycje będą najlepszym rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...