Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chłodzenie Karty graficznej? - i kilka pytań

Mandblo3331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(1)Czy opłaca się kupić chłodzenie wodne np. z adapterem do karty graficznej :)?

(2)Czy poprawi to jakość pracy? Czy warto kupić jakiekolwiek chłodzenie do karty graficznej jeżeli takie istnieje?

(3)GTX 970 (Podkręcona) czy Radeon R9 390 (Podkręcona) - z ciekawości boczne pytanko :)

(4)Czy lepiej kupować karty z backplate czy nie ma to różnicy i kupić np. z lepszym chłodzeniem . (Karty MSI vs ASUS vs EVGA) Msi- dobre chłodzenie , asus - backplate , evga - polecana (w co lepiej iść)

(5) czy jest jakiś program do sprawdzania ile podzespoły zużywają % zasilacza

(6) Czy jeżeli zasilacz jest wykorzystywany w np. 87% to jest możliwość ,że się spali , czy będzie głośno chodził itd... lub czy zasilacz może ograniczać podzespoły doprowadzając mniej pożądanej energii

(7)Czy opłaca się kupić używane karty graficzne ;0? - Może znacie jakieś sklepy z  przecenami na grafiki (tak z ciekawości ) xD

(8)Lepsza obudowa Aluminiowa , Metalowa czy Plastikowa w sensie bo słyszałem od znajomego ,że metalowe czy aluminiowe zatrzymują ciepło w sobie i są gorsze.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

1. Jak masz fundusze i kartę z najwyższej półki to warto.

2. Istnieć istnieje, ale przy tańszych grafikach nie jest to w ogóle opłacalne

3. GTX970

4. Backplate to fajna sprawa, podtrzymuje grafike przez co slot w płycie głównej nie wygnie się

5. Programy nie, są mierniki, które pokazują ile zestaw pobiera watów z gniazdka]

6. Troche nie rozumiem pytania

7. Jeśli grafika nie była katowana to tak. Karty na gwarancji to dobry interes.

8. Cóż, tutaj nie wiem jak ci odpowiedzieć. Każda obudowa (w dzisiejszych czasach, dostępna choćby na morele) jest zrobiona z plastiku i metalu. Topowe obudowy są zrobione w główniej mierze z wysokiej jakości metali. 

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

(1)Czy opłaca się kupić chłodzenie wodne np. z adapterem do karty graficznej :)? Nie

(2)Czy poprawi to jakość pracy? Czy warto kupić jakiekolwiek chłodzenie do karty graficznej jeżeli takie istnieje? Warto kupić jeśli masz kartę referencyjną (z turbiną zamiast wentylatora)

(3)GTX 970 (Podkręcona) czy Radeon R9 390 (Podkręcona) - z ciekawości boczne pytanko :) Z obu będziesz zadowolony. 

(4)Czy lepiej kupować karty z backplate czy nie ma to różnicy i kupić np. z lepszym chłodzeniem . (Karty MSI vs ASUS vs EVGA) Msi- dobre chłodzenie , asus - backplate , evga - polecana (w co lepiej iść) Backplate nic nie zmienia w większości przypadków.

(5) czy jest jakiś program do sprawdzania ile podzespoły zużywają % zasilacza. nie, jest licznik poboru prądu z gniazdka za kilkanaście złotych na allegro

(6) Czy jeżeli zasilacz jest wykorzystywany w np. 87% to jest możliwość ,że się spali , czy będzie głośno chodził itd... lub czy zasilacz może ograniczać podzespoły doprowadzając mniej pożądanej energii. Zależy od zabezpieczeń zasilacza

(7)Czy opłaca się kupić używane karty graficzne ;0? - Może znacie jakieś sklepy z  przecenami na grafiki (tak z ciekawości ) xD  Używane polecam karty graficzne, procesory, płyty główne, kości ram. Nie polecam używanych obudów i dysków.

(8)Lepsza obudowa Aluminiowa , Metalowa czy Plastikowa w sensie bo słyszałem od znajomego ,że metalowe czy aluminiowe zatrzymują ciepło w sobie i są gorsze. Najlepsze są obudowy metalowe o grubej blasze z elementami z aluminium (front i top obudowy), całość ofiltrowana. 

Pozdrawiam :)

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

1- rozwiązane

2- chłodzenie właśnie planowałem do gtx 970/980

3-rozwiązane

4- tak ale czy bez tego karta się wygnie? czy inwestować w to? asus ma msi nie ma a jednak więcej ludzi kupuje np. MSI. 

5- Szkoda , bo teraz nwm czy mój zasilacz uciągnie np. GTX 980

6-Chodzi mi czy jeżeli wszystkie podzespoly wykorzystują prawie max W z zasilacza to mogą przez to działać gorzej podzespoły ?

7- No tak ale nigdy nwm czy była katowana (u niektórych pisze używana - 5lat gwarancji np.) czyli jak się zepsuje będę mógł zwrócić I naprawi serwis albo wymieni na nową?

8- rozwiązane

Jeżeli przy pytaniu nie pisze rozwiązane to prosiłbym o dalsze komentowanie i odpowiedzi :)

Pyt. dodatkowe

x1.Z jakich firm brać  karty graficzne (EVGA,MSI,ASUS) biorąc pod uwagę tylko te firmy

x2.Czy Zotac robi w miare dobre grafy np. gtx 980?

x3.Czy warto podkręcać karte ( czy pobiera wtedy więcej energii , jest mniej wydajna czy coś) w sensie w jakieś recenzji na yt słyszałem ,ze podkręcone karty mają swoje minusy i plusy tylko zapomniałem jakie i nwm czy warto takie kupić.

x4.Czym odznaczają się karty Ti w czym są lepsze?

Opublikowano

2. Jeśli nie jest to referent to nie.

4. Nie wygnie się, ale wielkie konstrukcje mogą opaść w slocie. Zobacz jak to wygląda, np. w Google Grafika. EVGA na pewno posiada backplate.

5. A jaki masz?

6. Jak zasilacz będzie zbyt wykorzystywany (dojdzie do 100% wykorzystania, a wtedy do 101% już niewiele) to komp się wyłączy. Tyle.

7. To już zależy co serwis z nią zrobią. Zazwyczaj wymieniają.

x1 - EVGA i ASUS są niezłe. MSI też, ale jest znacznie droższa od np. EVGA.

x2 - O jaki model ci chodzi?

x3 - Podkręcanie zwiększa wydajność oraz zwiększa trochę pobieranie prądu. P.S. kto by podkręcał kartę, jak by obniżało to wydajność?

x4 - Są to po prostu lepsze modele, tak naprawdę różnią się w dużej mierze, bo np. GTX 980 ma 4GB, a GTX 980 TI ma 6GB. Oprócz tego oczywiście inne rzeczy, ale to przykład.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

2- A do GTX 980 Ti lub GTX 970 OC (Rozumiem ,że oc to maksymalne podkręcenie karty?)

4- A msi albo inna karta bez backplate  nie opadnie ;p?

5- Be quiet (chyba system power) 600W

6-A może być tak ,że wszystko wykorzystuje 590W a nagle coś się stanie zwiększy się do 600W na dosłownie kilka sek i komp się wyłączy albo jak jest to 590W to będzie komp ścinał ?

7 - rozwiązane

x1- rozwiązane

x2- Zotac GTX980Ti AMP

x3- rozwiązane

x4 - czyli warto w to inwestować

Opublikowano

Dla mnie takie pytania są bez sensu, napisz jaką chcesz kartę do jakiego sprzętu, kiedy kupujesz i tyle.

Te Be Quiet są kompletnie nieopłacalne.

OC to podkręcenie, sam decydujesz, czy maksymalne.

Nie odpadnie bez backplate.

Wątpię, że weźmie sprzęt 600W, chyba że jakieś SLI czy coś takiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...