Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak jest z pracą dla niepełnoletnich?

Mathiros

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idą wakacje i jak wiadomo.. fajnie byłoby zarobić swoje pierwsze "poważne" pieniądze ;d Jak jest z pracą dla osoby takiej jak ja -ponad 16.5 lat. Mowa tutaj o pracy w Holandii przy pieczarkach. Ciotka ma załatwioną prace i szukają tam osób tylko pytanie, czy byłby problem z osobą niepełnoletnią, oraz czy jest szansa, że mnie tam przyjmą ;d

Od razu mówię czego nie zapytam ciotki, nie chce jej dupy zawracać ;D

Opublikowano

W Norwegii jest tak, że osoba niepełnoletnia dostaje mniejsze wynagrodzenie­, więc możliwe, że tam będzie tak samo.

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Wszędzie tak jest że osoba niepełnoletnia dostaje mniejszą stawkę i ma czasami nawet ograniczony czas pracy legalnie. Przepisy danego kraju określają minimalną stawkę i nie można zarobić mniej. 

Nie jest regułą że dostanie się najniższą stawkę ze względu na wiek, u mnie w pracy pracują też dzieciaki 16 do 18 lat i mają od razu normalną stawkę jak dla osoby 18 do 25 roku życia, czasami jak pracują dłużej niż 3 miesiące dostają dopiero najniższą stawkę krajową.

W Holandii pracę dostanie jako nieletni przez firmy pośredniczące albo będąc pod opieką osoby prawnie sprawującej nad nim opiekę. W ostateczności ciotka to rodzina, a rodzice zawsze mogą napisać upoważnienie notarialne do opieki. Wystarczy że się spyta jak z zatrudnieniem nieletnich. W sumie będziesz musiał zrobić jeszcze badania lekarskie na miejscu by dopuszczono cię do pracy.  

Przy nielegalnym zatrudnieniu stawka zależy tylko od pracodawcy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mieszkam w Anglii, uczę się, a pracuję kiedy mam ochotę albo czas. 

Od 18 roku mam różne prace, zależy gdzie sobie znajdę pracę, składam ulotki, pakuje listy, wożę palety, serwis komputerowy ( dodatkowa praca po godzinach czy święta )

Stawkę mam na podstawie umowy z agencji stałą minimalna najniższa krajowa dla osoby dorosłej 7.20 funta na godzinę , 8-9 funtów przy pracy zmianowej 12h. 

Dla przykładu stawki jakie były w ostatnim roku przed podwyżkami , jak widach tu różnice w płacy są bardzo duże w zależności od wieku 

Stawka dla osób powyżej 21. roku życia - £6.50

Stawka dla osób w wieku 18-20 lat – £5.13

Stawka dla osób poniżej 18. roku życia – £3.79

Stawka dla stażystów – £2.73

Dużo osób pracuje od 16 do 21 roku życia i mają stawki zależne od czasu pracy, zaczynają od najniższej jaka im się należy z czasem dostają podwyżki.  To zależy gdzie pracujesz albo jaką pracę wykonujesz. 

Nie polecam Anglii jako wyjazd na zarobek krótkoterminowy jak nie posiadasz kogoś kto ci załatwi pracę i dokumenty;  NIN i konto jest obowiązkowe od tego roku załatwienie trwa ok 2-4  tygodni.  

Przy wyjeździe na dłużej niż 2 miesiące warto spróbować 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...