Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana szkoły

yukomee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w nowym roku szkolnym chcę zmienić szkołę z technikum informatycznego na liceum geo-wos. Czy jest możliwa zmiana szkoły po roku nauki? Jeżeli tak, to kiedy powinienem się tym bardziej zainteresować i coś z tym zrobić. W sensie papiery itp. Czy zmienialiscie kiedyś szkołe? Jak poradziliscie sobie z pierwszym dniem w nowym towarzystwie i otoczeniu?

Opublikowano

Udaj się do sekretariatu szkoły i tam dowiesz się wszystkiego, to samo z nową szkołą gdzie będziesz starał się o przyjęcie. 

Z tego co pamiętam zmieniając technikum na liceum trafisz do klasy I według nowego rozporządzenia ministerstwa edukacji. Dokładne info jak zwykle w sekretariatach szkół. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

W sumie lepiej, żebym poszedł do 1 klasy, bo nie te technikum nic mnie nie nauczyło. Nauczyciele nie przykładali się do pracy, moglismy robić co chcemy. A druga sprawa, wole zaczynać od 1 klasy, bo łatwiej kogoś poznam, niż dołączając do 2 klasy.

Opublikowano

Nie ma sensu wracać do 1 klasy w liceum, bo będziesz rok w plecy. W pierwszej klasie nie ma jeszcze rozszerzeń, więc nic ciekawego się nie nauczysz.

Nie wiem jak to działa, ale powinni spokojnie ciebie przerzucić od razu do 2 klasy.

A z tym zapoznawaniem się nie powinieneś mieć żadnych problemów, chyba że jesteś jakiś aspołeczny. W mojej klasie w liceum osoby które dołączyły do nas na 2 roku po tygodniu czuły się jakby były tu od początku, więc raczej nie warto cofać się z tego powodu rok w tył.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Do liceum powinny chodzic jedynie osoby, ktore beda w stanie wyciagnac srednia 4.5+ , czyli zdolne osoby, ze tak powiem. Do liceum idziesz, aby potem teoretycznie studiowac na UNIWERKU a watpie, ze przyjmuja przecietnych, a zakladam, ze taki jestes skoro narzekasz na to, ze nic Cie nie ucza.

Juz lepiej skonczyc technikum/zawodowke, bo bez studiow to licealista nic nie ma.

W liceum nic sie nie nauczysz nowego a jedynie oni Cie trenuja abys mial prosciej na studiach.

Sam mialem podobne mysli w 1 klasie (ten sam profil co Ty), bo nic nie robilismy. Ale potem zaczely sie praktyki, zajecia praktyczne i na pewno glupie papierki potwierdzajace kwalifikacje dadza mi wiecej niz samo liceum.

Ale skoro chcesz popelnic blad 90% spoleczenstwa, ktorzy zrobili liceum-->studia i pracuja jako florysci czy kasjerzy to droga wolna.

Opublikowano

To zmień klasę na inny profil. Do liceum tez nie przyjmą jak będziesz maił niską średnią.

Zresztą możesz próbować zawsze, idziesz do klasy I czyli już powinieneś załatwiać przeniesienie bo będziesz musiał normalnie zdać wszystkie egzaminy jakie są w tym liceum do tej klasy co chcesz iść. 

Opublikowano

mogłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć?

Ja się przenosiłam, ale z liceum do innego liceum. Profil podobny, ale rozszerzony dodatkowo o fizykę, której wcześniej nie miałam. W 2 klasie zaczynają się rozszerzenia, więc wydaje mi się, że jakbyś chciał się przenieść z 1 zdanej klasy technikum do 2 LO to nie będzie z tym problemu. Co do otoczenia i ludzi - każdy przyjmuje inaczej takie nowości. Ja miałam szczęście i klasa okazała się całkiem spoko, a jestem dość wstydliwa. xp Jeżeli jesteś jakąś przebojową jednostką to nie będziesz miał problemu z pierwszym tygodniem w nowej szkole. :)

Opublikowano

W 2 klasie zaczynają się rozszerzenia, więc wydaje mi się, że jakbyś chciał się przenieść z 1 zdanej klasy technikum do 2 LO to nie będzie z tym problemu. 

Nie pisz jak nie wiesz , tutaj jest dokument  http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001248

a tu cytat z niego :  ( sorka podałem przedtem stara wersję dokumentu która zmieniono w tamtym roku na tą , jest to samo tylko dodane szczegóły ) 

5) klasy I albo II technikum publicznego lub niepublicznego o uprawnieniach szkoły publicznej może być przyjęty do klasy I publicznego liceum ogólnokształcącego;

Opublikowano

Pierdolenia kota w ogon z tą średnią, 4,5+ haha no to chyba w topowych Liceach w danym mieście. Sam przeniosłem się po roku nauki w gównianym technikum do 2 klasy Liceum bez żadnych problemów pomijając fakt że nie miałem na koniec 1 super średniej. Co do samej nauki w liceum to może z 4 osoby w klasie miały średnią 4+, a reszta coś około 3 może z groszem no i oczywiście kilka ameb co na samych 2 lecieli. Dostałem się w pierwszym naborze na studia w Dani bez super wyników i nie mam żadnych problemów ;)

Opublikowano

Pytaj się szkoły kiedy będzie wymagała i jakie dokumenty. 

Opublikowano

Kiedy powinienem odebrać papiery? Interesuje mnie to pytanie najbadziej.

Najpierw idź do szkoły na którą chcesz zmienić. Jak już będziesz pewien idziesz z obiegówką ostatniego dnia po papiery.

Opublikowano

W pierwszych klasach nie ma rozszerzeń ani praktyk. Możesz bezproblemowo się przepisać jeśli są miejsca. Idź do szkoły do której chcesz się przenieść, napisz podanie. Potem idź do swojej szkoły, skorzystaj z pomocy wychowawcy i czekaj na odzew od twojej kolejnej szkoły.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Przecież masz wszystko napisane, załatwiaj dalej sam jak potrafisz. 

Opublikowano

A jaki to ma wpływ na temat przeniesienia? Tam wszyscy będą w nowej szkole bo w I klasie, będzie tak jak byś pierwszy raz przyszedł do nowej szkoły razem ze wszystkimi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...