Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duży problem z komputerem

Diskienss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. ostatnio zakupiłem części do komputera razy 2 ponieważ składaliśmy dwa identyczne kompy z bratem . Po złożeniu instalacja windowsa 7 i wszystkich sterowników . Po kilku dniach grania na moim komputzerze zaczęły wyskakiwać bluescreeny . Pobrałem jakis " dopełnicz" tak radzili na necie. Był spokoj kilka dni aż gram sobie i nagle zwiacha kompa i dziwny dżwiek (trzeszczenie) to resetuje i nie moge włączyć komputera. Ledwo załaduje mi sie pulpit wywala bluescreena . Zawołałem kolege ktory zrobi formata lecz w trakcie formata wyskoczył blue screen i powiedział ze pierwszy raz takie coś widzi ?  Co może być nie tak ? Coś jest uszkodzone? Bo innej opcji nie ma chyba tylko co to moze być . Brat ma identycznego kompa i nic mu sie nie dzieje

Opublikowano

trzeszczenie podczas tego bluescreena :/ Czyli odsyłać na gwarancje ? Bo tez gdzieś czytałem ze to jakis wirus tylko że po sformatowaniu dyskow dalej wystepuje

Opublikowano

właśnie tak chcemy spróbować tylko narazie nie mam tego kompa w domu :P jak wymienimy te dyski to dam znać czy to jego wina była

Opublikowano

Zawsze tego typu błędy to nie jest wada dysku, głownie wada sprzętu RAM, płyta czy grafika. 

Zwykle to wina tego co składa bo źle podłączy albo nie podłączy czegoś, w najgorszym przypadku jest zasilacz miernej jakości. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zawsze tego typu błędy to nie jest wada dysku, głownie wada sprzętu RAM, płyta czy grafika. 

Zwykle to wina tego co składa bo źle podłączy albo nie podłączy czegoś, w najgorszym przypadku jest zasilacz miernej jakości. 

Jakby coś źle wpiął (czytaj ram), to problemy by miał od samego początku przez cały czas. Trzeszczenie dysku i wysypywanie się przy instalacji wskazują na jedno. Procesor, grafika, mobo i zasilacz wypadają na starcie, zostaje RAM i HDD, no ale ram nie trzeszczy + nie mógłby zagrać w jakąkolwiek grę jakby jedna kość była źle wpięta.

436951440626370320491.png

Opublikowano

HDD tez nie trzeszczy normalnie tylko stuka. Problem z płytą główną albo kontrolerem dysku, często też problem ze sterownikami, RAM i zjebanym zasilaczem . 

Skoro mają identyczne kompy wystarczy podłączyć  jeden dysk do drugiego i sprawdzić jak działa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem został rozwiązany jedna kość RAM była uszkodzona fabrycznie :p poszła na gwarancje :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...