Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Siłownia - co i jak (nie chodzi o dietę ;) )

KaRzahni123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ćwiczę już od około pół roku, widać już u mnie nielada postępy i ogólnie jestem zadowolony :)

Jednak przy wzroście 180 z centymetrami ważę 70 kg i nie mogę przytyć. 

Dietę mam można powiedzieć własną (nie jest profesjonalna ale chyba okej, warto wspomnieć że jestem typem tego "super chudzielca" :) ) dużo białka i węglowodanów ale zróżnicowana i w miarę chyba zdrowa. Ćwiczę w domu bo mieszkam na zadupiu i mam za daleko, zrobiłem własny drążek i będę sobie teraz też na nim ćwiczył ale nie w tym rzecz. 

Chodzi mi o to w jaki sposób mam ćwiczyć (może jakieś wasze sugestie) i jeść (przed / po treningu) i porady?

Tak mam rozplanowane ćwiczenia na cały ćwiczeń i wgl ale strasznie ciężko przybrać mi na masie  <.<

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Masowanie to przede wszystkim dokładanie kalorii do tego co jesz normalnie. Na początek oblicz swoje zapotrzebowanie i dołóż do tego 200-300kcal. Obserwuj swoje ciało, bo to też ważne, jeżeli nie zobaczysz przyrostu masy to dołóż więcej tych kalorii, tylko nie przesadzaj. Trochę to na pewno potrwa, musisz się do tego przygotować. Jedz zdrowo, żeby nie zaczęło się z ciebie wylewać, bo z takiej masy to dużo nie zrobisz:v

Piotr Szeliga - obserwuj go na fejsie, bardzo pozytywny człowiek i zna się na rzeczy. Niedawno przestał masować i zaczął redukcję, ale na jego fp znajdziesz dużo porad dotyczących jedzenia.

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

Pisz do @mattiasforum. Nie wiem czy jest wciąż aktywny, ale często pomaga(ł) innym użytkownikom w kwestii treningów i diety. Posiada dużą wiedzę w tych obszarach.

Sam od siebie dodam, że trenowałem z kolegami w garażu, czasem na drążku. Dietą nawet się nie interesowałem, bo zaczynając byłem na utrzymaniu rodziców, więc jadłem, co kupili.

Ważna jest technika wykonywanych ćwiczeń. Sam przez długi okreś źle wykonywałem większość ćwiczeń, co dało się we znaki. Poszukaj atlasu kfd. Przy każdym ćwiczeniu dodawali gify, jak wykonywać poprawnie, technicznie. Oczywiście zawsze lepiej mieć przy sobie kogoś, kto ma większe doświadczenie i na bieżąco może Cię poprawić.

Po treningu zawsze jadłem sobie jajecznicę lub jakieś mięso, zależnie co było w lodówce. Przed treningiem jakieś biedo-szejki proteinowe z mleka, jogurtu naturalnego z owocami + musli + 2 jajka.

Opublikowano

Polecam aplikację MyFitnessPal - obliczy Ci twoje zapotrzebowanie kaloryczne na masowanie, dzięki czemu stopniowa masa ciała będzie wzrastać. Przed treningiem najlepiej coś wysoko węglowodanowego, natomiast po treningu - duża ilość białka np.kurczak (jedno udko ~50 gram białka)

6304914575543571492781.gif

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przed treningiem najlepiej coś wysoko węglowodanowego, natomiast po treningu - duża ilość białka np.kurczak (jedno udko ~50 gram białka)

Dlaczego?

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

bardzo dobrym pomysłem byłoby zainwestowanie w MĄDREGO trenera, który ci z tym pomoże, jeżeli sam nie wiesz jak to zrobić. na forach będzie ci ciężko

Jeżeli komuś bardzo zależy będzie w stanie sam sobie doradzić poprzez czytanie poradników i testowanie ''sposobów''. Przecież taki trener personalny sam musiał kiedyś od czegoś zacząć. Jeżeli będzie widział sam po sobie, że ''dany sposób'' daje efekty ( ewentualnie będzie wzorował się na sposobach znanych kulturystów czy trenerów fitness) to zrozumie, że nie potrzeba porad za 200-300 zł... :)

@KaRzahni123 - jeżeli możesz podeślij mi tą Twoją własnej roboty dietę - rzucę okiem i sprawdzę co może być nie tak, że nie możesz nabrać tej masy. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie bazuj tylko na węglowodanach i białkach. Dokładaj tłuszczy jak masz dobrze diete zbilansowaną a brakuje Ci kalorii. Tylko zdrowych tłuszczy: oliwa z oliwek, olej kokosowy, smalec lub tłuste mięso. Aż na tyle zaawansowany nie jesteś by się przejmować bardzo tym co jeść po lub przed treningiem. Zazwyczaj przed je się węglowodanów troche, białka i możesz dorzucić olej kokosowy(średniej długości kwasy tłuszczowe, fajnie energii dodają). Pamiętaj że nie ma czegoś takiego jak okno anaboliczne po treningu. Zjedz kiedy Ci pasuje podobny posiłek jak przed treningiem ale możesz zrezygnować z tłuszczy. Co do treningu, jeśli nie masz sprzętu fajnie jest manipulować trudnością ćwiczeń np. zwykłe podciąganie -> szerokie -> wąskie -> podciąganie w l sicie -> archer -> i wszelkie podciągania we front leverze. Musisz też zadbać o dobre napinanie mięśni podczas ćwiczeń i możesz manipulować czasem napięcia np. Robisz pompke w dół bardzo wolno i eksplozywnie w góre.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...