Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Start na Metin2.pl - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Stworzyłem ten poradnik, aby pomóc graczom, którzy startują od zera, a którzy nie wiedzą jak się za to zabrać. Pragnę nadmienić, że poradnik stworzony jest na podstawie moich doświadczeń i obserwacji na serwerze Negros, oparty jest na rynku w Jinno. Ceny przedmiotów mogą się od siebie różnić w różnych królestwach, czy różnych serwerach.

Nazwy lokacji zaznaczyłem kolorem żółtym,

natomiast nazwy ulepek kolorem łososiowym :D

Zaczynajmy!

Ok. Wróciliśmy do metina po długiej przerwie, a może dopiero zaczynamy z nim przygodę. Standardowo tworzymy postać, najlepiej wojownika mentala na początek. Nie będziemy musieli wydawać masy pieniędzy na czerwone potiony. Wbijamy mu poziomy, robimy misje z biologiem na bieżąco, gdyż daje nam itemy na plusie. Dla wojownika mentala ważniejsza jest broń, nie zbroja, dlatego skupiamy się na niej. Do expa do 30 wystarczy nam nawet, jeśli się uprzemy, zbroja na 1 lvl +6. Oczywiście mając trochę drobnych można zrobić tygrysią na +6 ale o tym zaraz. Na early game skupiamy się na mobach, z których mogą wylecieć ulepszacze. Na początku wbijając 5 lvl najlepiej niedaleko biologa, żeby móc robić na bieżąco misje nie musząc daleko biegać. Jak tylko dajemy radę, skupiamy się na niedźwiedziach. Niedźwiedzie mają czasami w zwyczaju tracić swoją żółć niedźwiedzia. Najlepiej, jak byłaby to żółć bez +, wtedy cena waha się w okolicach 200k za sztuke. Oczywiście loot zależy od szczęścia delikwenta :) Robimy na bieżąco misję, gdyż za nie zawsze jakiś grosz nam do naszego wirtualnego portfela wpadnie. Jeśli mamy szczęście i udało nam się skombinować jakąś broń +6 (na przykład miecz na 5, czy sejmitar, na 10 poziom) i jakąś zbrojkę +6, tarczę +6, hełm +6 można spróbować swojego szczęścia na Imha (potocznie M3). Można próbować już tam od około 10 poziomu, ale trzeba mieć to eq +6 co najmniej. Na Imha dropią wszelkiego rodzaju bronie na 30 poziom - riby, fms'y, jesionki, antyki, kozy i jelonki. Lecą tam też pięciokątne tarcze. Jeśli mamy szczęście to można się tam nieźle dorobić (rib/fms +0 = 2/2,5kk, jelonki i kozy poniżej 1kk, eq na szamana to samo)  Jeśli jesteśmy nieco biedniejsi, dalej szukamy szczęścia na niedźwiedziach, jeśli dajemy radę, można przerzucić się na zaprzysiężone w M1. Lecą z nich Białe wstęgi. Biała wstęga z + to zysk około 500k, jeśli oczywiście sami nie bawimy się w ulepszanie, co jest bardzo przyjemną zabawą (kochany kowal <3 ). Jaki jeszcze sposób na zarobek na niskim poziomie? Każdy to wie - Loch małp. Medale są ciągle potrzebne, a mając mentala 18 lvl, silne na m1 można już spokojnie sobie lootać medale w lochu. 1 medal konny to zysk około 200k.

Ok! Skołowaliśmy już sobie całkiem pokaźne eq +6 na 18 poziom, co dalej? Ano expimy. Expimy, expimy i jeszcze raz expimy do 30 poziomu na dzikusach w M2. Lootają z nich marmury polimorfii - zysk około 400k-1kk w zależności od rodzaju. Na 20 poziomie robimy misje ze srebrną branzoletą od Strażnika Miejskiego. Dostajemy też dodania i zmiany bonusów dla zbroi i broni do 40 poziomu. Możemy to wpakować do naszej tygrysiej, jeśli nam nie szkoda i liczyć na jakiś bonus hp. Można też zostawić te bony na później, jeśli chcemy i nie planujemy lvl'ować kolejnej postaci do 20 po kolejne bony dla broni na 30 poziom. Trzeba tylko pamiętać, że te bony działają na broń i zbroję DO 40 POZIOMU. Więc lepiej wykorzystać je wtedy, kiedy dadzą nam największą pomoc.Można też szukać szczęścia na Joh-Hwanah i Pho-Hwanach (tych grubych dzikusach z toporami). Lecą z nich Kawałki klejnotu. Kawałek klejnotu to zysk rzędu 500-700k. Całkiem nieźle. 

W porządku. Stać nas na wszystko, czego aktualnie potrzebujemy. Za to mamy nieodparte ambicje levelować naszą postać w górę. Do 30 polecam expić na dzikusach lub na ezotach w Dolinie Seungryong na spocie niedaleko wejścia do atlantydy. Na ezotach lootają riby, więc przy odrobinie szczęścia połączymy nasz exp ze sporym zyskiem. Wbijamy 30 poziom. Załóżmy, że mamy 30 poziom, mamy 10kk w ekwipunku. Kupujemy fmsa +7 z przeciętnymi średnimi na rynku (w tej chwili jest pełno ofert fms'ów +7 za 8kk). Jeśli nie stać nas na fms'a - łowimy. Zysk z małży to od 800k do 1,5kk. Ze skrzynki na 20 poziom wypadły nam dodania i zmiany bonusów. Ze skrzynki na 30 poziom wypadło nam 5 zwojów błogosławieństwa. Możemy albo wpakować to wszystko do fmsa, zrobić go na +9 bodziami, włożyć bony i próbować go miksować, jeśli ma słabe średnie. Trzeba się liczyć z tym, że średnie mogą nagle wskoczyć na minusowe, a Ty będziesz musiał tworzyć drugą postać i lvl'ować ją do 20 po nowe zmianki.

Okej ludziska. Jakoś przebrnęliśmy! Mamy 30 poziom, całkiem w porządku EQ, trochę kasy w zapasie, pozostaje nam tylko levelowanie dalej. Polecam expić na orkach w Dolinie Seungryong (Dolinie orków), dalej na ezotach, dropiąc riby lub przerzucić się na Pustynie Yongbi.

Jest to pierwsza częśc tego poradnika, jak i pierwszy mój tutorial. Liczę na wasz odzew, liczę na sporą dozę krytyki i liczę, że wymienicie tu swoje spostrzeżenia i uwagi tak, aby nowi gracze mogli je wziać pod uwagę. Liczę też na kulturę w komentarzach pod tym postem. Jeśli tutek się spodoba, postaram się stworzyć drugą część ;) 

Dzięki za przeczytanie, pozdrawiam was wszystkich i życzę szczęścia w grze!

Drevs

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dobry poradnik dla nowych graczy. Też pare rzeczy bym zmienił w grze ale to już też zależne od serwera na którym gramy choć na ten moment ceny wszędzie są podobne.

Opublikowano

gówniany tut.

mój tut zabraniam kopiowania bez zgody kaszany:

1.sciagamy kamermoda

2.czekamy na jakiś event ostatnio np było można dropić dynie.

3.jak już mamy np taki event to przechodzimy do punktu 4

4.odpalamy tyle metów ile się da.

5.ustawiamy bota zeby sam nakurwial (waitattack)

6.czekamy az dropnie np 100dyn oddajemu samowi lecimy z kolejna postacia i powtarzamy....!!!!

ja tak napierdolilem przez cały event 178 toreb slodyczy!!! co daje mi 18 wona 

w 2tyg? to jest k***a zarobek a nie jakies pierdolenie sie z dropieniem kawalka klejnotu czy medalu.

Opublikowano

tut taki średni, jak od 0 to lepiej nie zaczynać, chyba, że sie ma czas pierwszy tydzień-dwa przysiedzieć

SNq6Ku7.png

Opublikowano

gówniany tut.

mój tut zabraniam kopiowania bez zgody kaszany:

1.sciagamy kamermoda

2.czekamy na jakiś event ostatnio np było można dropić dynie.

3.jak już mamy np taki event to przechodzimy do punktu 4

4.odpalamy tyle metów ile się da.

5.ustawiamy bota zeby sam nakurwial (waitattack)

6.czekamy az dropnie np 100dyn oddajemu samowi lecimy z kolejna postacia i powtarzamy....!!!!

ja tak napierdolilem przez cały event 178 toreb slodyczy!!! co daje mi 18 wona 

w 2tyg? to jest k***a zarobek a nie jakies pierdolenie sie z dropieniem kawalka klejnotu czy medalu.

Właśnie tacy ludzie jak ty , niszczą gospodarke serwera, gratuluje rozumu...

@topic

przyjemnie się czyta , może komuś się przyda +

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja bym zaczął cały ten artykuł od zdania.  :lenny: 
"Przelew bankowy najlepiej powyżej 100 zł i od razu po tym przechodzimy do zakładania postaci B) "

lupik-log_awxeehx.png

Szukasz kogoś kto szybko i porządnie zakoduje Twoją stronę?
Właśnie mnie znalazłeś!
Odwiedź mój temat i przekonaj się, że warto powierzyć mi to zadanie.
Lupik - Usługi kodowania stron

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na 30 poziomie całkiem całkiem można z przetopów się dorobić, ryby stanowczo odradzam bo to jest strata czasu niezła.

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

najlepiej zacząć z isem xD wtedy jest o 150% łatwiej nawet bez moda xDD

zawsze można stać i żebrać pod handlarką jak żul pod biedronką :P

Jeździć trzeba szybko i bezpiecznie.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...