Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pracuję nad serwerem Shaiya - jakieś propozycje?

Shaiya12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Wlasnie pracuje nad privem do shaiya ep 4,5 jesli chodzi o jakies doswiadczenie w robieniu serwera to ono jest;p.Tylko ze w wiekszosci pracowalem na ep5+ a przy ep 4,5 trzeba inaczej wyznaczyc drop Wiec mile widziana pomoc jesli chodzi o to:p Nie bedzie to serwer gdzie bedzie  jakies "wymyslne" eq czy bizu ktore bywalo na kazdym serwerze (naszyjnik +nazwa serwera) serwer chcialbym zrobic pvp w 70% i pve 30%.Jesli macie jakies propozycje co do dropu lub samej rozgrywki piszcie :)

Opublikowano

Kilka dni po założeniu tematu, ale wydaje mi się, że nadal jest to aktualne? @1361622928-U485574.pngShaiya12345

Moim zdaniem fajnie byłoby 50% pvp i 50% drop (włącznie z bossami). Musisz się bardziej zastanowić czy jest to serwer bardziej pod pvp czy bardziej pod drop, wiadomo:

Bardziej pod pvp - dużo osób, ale tylko w określonym czasie, bo albo jest 50 osób na serwerze, albo 5 bo nikt nie będzie chciał iść na pvp 2v2. Nie wspominając o tym, że jak lider pójdzie afk 30 minut, to ludzie zaczną odchodzić z soja, pvp sie rozpadnie i trzeba będzie czekać kilka godzin na pvp, bo nikt nie będzie grał nonstop na serwerze, gdzie trzeba spamic na tc "join pvp <---" itp. W końcu - komu by się chciało siedzieć w ah/przy bańce i spamić "join join" przez kilka godzin? 

Zaś jak jest serwer bardziej pod drop, to ludziom sie to znudzi, bo komu chciałoby się dropić eq tydzień a potem iść sie bić? Ale, jak trzeba dropić, to ludzie mogą grać nawet w 3 osoby, nie to co na pvp.

Moim zdaniem powinieneś spróbować z "ratami" - 50% drop i 50% pvp. 

Proponuje coś podobnego do takich opcji:

1. NPC w AH

- Za free:

- conti, plecak itp. (30d.)

- eq legendarne na 43-46 / 50-53 (5 slotów)

- eq na pvp 20-30 (3-5 sloty/ów)

- eq na pvp 1-15 (2-4 sloty)

- bronie legendarne 43-46 / 50-53 (5 slotów)

- bronie na pvp 20-30 (3-5 sloty/ów)

- bronie na pvp 1-15 (2-4 sloty)

- jakieś duale i lapisy lv1-lv4

- sonic II + flash II + flash I

- ele I (wszystkie - zbroja/broń - ogień; woda; wiatr; ziemia;)

- bizu na pvp 1-15

- bizu na pvp 20-30

- młotki 50% na wkucie

- młotki (nie wiem ile) % na wyjęcie

- rec runki

- podstawowe lapisy do bizu

- teleporty do ah, głównego miasta, bazy gildii itp.

- Za kase w grze:

- zmiana nicku (np. za 1kkk)

- bardziej zaawansowane lapisy do bizu 

- 3-5 slotowe eq na 1-15 (np. 1 część za 200kk)

- 4-6 slotowe eq na 20-30 (np. 1 część 300kk)

2. Drop (później można sie zastanowić ile % i od ilu do ilu itemków za moba - x-x)

- Jungle

- lapisy lv5/lv6

- lapizje ataku/obrony

- DD1

- bizu na pvp 1-60 

- młotki 50% na wkucie/wyjęcie lapisów lv5/lv6 [?]

- BOSSY (Kimu, Dios itp.)

- ele II 

- flash III [?]

- tag (raczej nie polecam, bo to propozycja pvp + drop, a nie pvp)

- eq bogini na 50-53 (6 slotów)

- bronie na 54-59 (6 slotów)

3. Inne

- 25kk na konto na początek

- od razu 15/30/60 (większość dobrych serwerów nie ma expa)

- nagrody za pvp, ale nie za każdą rangę (np. za I, >, romb, kwiatek/śnieżkę, gwiazdkę, ostatnią rangę)

- drop na mapach non-pvp, bo jak będzie jakaś frakcja kampić na danych mapach to żeby można było też dropić np. COINSY (te co dają złoto) w np. cl/lf itp. np. coins lv3 - 700k, lv4 - 2.5kk [?]

- czat tylko dla frakcji (żeby np. darki nie widziały co piszą lajty)

- jak serwer wystartuje i dobrze mu pójdzie to vote za dp

Twój pomysł też jest bardzo dobry - 70% pvp i 30% drop - wiadomo, im mniej roboty, tym więcej ludzi chętnych. Możesz zrobić w 100% po swojemu, albo wziąć np 1/3 tego dropu co ja Ci napisałem i go zmienić. Oby tylko to nie było pay2win :) Mam nadzieje, że to co napisałem troche Cie nakieruje/coś Ci pomoże. :) Jeśli serwer wystartuje do daj znać.

@1361622928-U485574.pngShaiya12345

*Edit

Jeszcze możesz dodać:

- nagrody dla 3 najlepszych gildii

- drop/do kupienia abs V/VI, vit V/VI itp.

- brak debuffów

- max enchant [10] / [20]

- kille x5 / x8 [?]

Opublikowano

sry ze tak pozno odp ale  w ostatnich dniach neta brakło:) byl czas na odpoczynek dzisiaj dalej zabawa na privie:) dzieki za propozycje jest tu duzo rzeczy ktore sa pomocne:) jesli chodzi o coinsy to sa bagi z ktorych beda lecialy noski fortune coinsy itd.A co do debufow to jeszcze sie zastanawiam . Jakis pomysl na ta gre mam zwlaszcza ze z tego co wiem juz PL nie ma a polskich privow jest malo lub wgl nie ma.. Nie ma tez obaw ze gra upanie po miesiacu bo serwer bedzie  wykupiony na rok czasu.Nie chodzi tez tu o to zeby zarobic na tej grze ale zeby dobrze sie bawic jak i gracze tak i ja:).

Opublikowano

sry ze tak pozno odp ale  w ostatnich dniach neta brakło:) byl czas na odpoczynek dzisiaj dalej zabawa na privie:) dzieki za propozycje jest tu duzo rzeczy ktore sa pomocne:) jesli chodzi o coinsy to sa bagi z ktorych beda lecialy noski fortune coinsy itd.A co do debufow to jeszcze sie zastanawiam . Jakis pomysl na ta gre mam zwlaszcza ze z tego co wiem juz PL nie ma a polskich privow jest malo lub wgl nie ma.. Nie ma tez obaw ze gra upanie po miesiacu bo serwer bedzie  wykupiony na rok czasu.Nie chodzi tez tu o to zeby zarobic na tej grze ale zeby dobrze sie bawic jak i gracze tak i ja:).

Znam ten ból jak nie ma neta :(

"bagi z ktorych beda lecialy noski" - skoro będą dropiły nosski to zgaduje, że jednorazówki? Czyli na kilka godzin i po śmierci sie usuwają? Jak chcesz - moim zdaniem nosski i debuffy najbardziej psują serwery, ale Twój serwer, Twoja decyzja i możesz robić co chcesz (np. na stronie możesz zrobić głosowanie czy ma być to i to).

"co do debufow to jeszcze sie zastanawiam" - często testuje jakieś nowe privy, grałem łącznie na więcej niż 150 (lub mniej więcej) i tylko na 4 były debuffy, co nie oznacza, że serwer z debuffami jest zły.

Nie mniej jednak NIE OBĘDZIE się bez graczy, którzy będą robili klera/tanka full rec i będą spamowali skilami na odległość, przy milionach nieśmiertelności.

W skrócie - efekt? Nieśmiertelny gracz, którego nie dość, że nie da się zabić, to jeszcze NON-STOP, BEZ PRZERWY będzie wszystkich oślepiał, ogłuszał, uciszał, unieruchamiał, przy extr. szybkim ataku.

Bardzo łatwo wyprowadzić z równowagi nawet najspokojniejszych graczy takimi lapisami, ale jak chcesz :)

"nie chodzi tu też o to zeby zarobic na tej grze ale zeby sie dobrze bawic" - jak takie podejscie ma byc caly czas, to szybko nie opuszcze tego serwera  xD

"z tego co wiem juz PL nie ma a polskich privow jest malo lub wgl nie ma" - z tego co ja wiem, PL'ki nie ma już kilka miesiecy minimum, a polskie servery chyba są 4, z czego niemożliwe jest już zagranie na nich - wszyscy kampią na pvp, albo lagi na serwerze, albo rejestracja wyłączona i milion podobnych rzeczy.

Daj znać jeśli będzie można testować serwer. Pozdrawiam

Edit:

A masz zamiar dać itemki w IM za DP i drop DP?

Opublikowano

szanse na wydropienie baga bedzie okolo 60% a 80% dodatkowo chyba beda dropily noski na grb wiec nie bedzie z nimi jakos ciezko:) Tez osobiscie nie lubie debuffow dlatego sie zastanawiam:;p Wiesz co do Im to on bedzie Bedzie tam eq np eq z takimi samymi statami co mozna wydropic ale z innym wygladem albo rec runki dla leniwych chociaz bedzie je latwo wydropic.Ale tez w im nie bedzie wszystkiego do kupienia ,nie bedzie wygladalo to tak ze ktos wyda kase i idzie na pvp nawet ktos leniwy bedzie musial cos wydropic. CO do serwera dzisiaj pare dobrych godz spedzonych przed nim kiedy ruszy nie wiem co chwile jakis pomysl wpadnie server musi byc zrobiony dobrze nie tak na odpier.... zeby tylko grac

Opublikowano

Wybacz za takie dopytywanie się, ale dawno nie grałem na poslkim serwerze i czekam z niecierpliwością. :)

Bardzo dobry pomysł z tym eq w IM z takimi samymi statami, ale innym wyglądem - coś jak było na free shaiya, tylko tam było milion setów i każdy miał inny, śmiesznie* to wyglądało. :D

Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czy RR będą jakoś "ulepszone" czy zwykłe? Zwykłe to zwykłe, a ulepszone są np. na LoS'ie, bardzo łatwo się Rec Runkuje, bo co 2-gi bonus jest albo +25 albo +2800 to 3-4 statystyk (gdzie +30/+3000 jest max). 

Powodzenia i czekam na start.  ;)

Opublikowano

Kilka dni po założeniu tematu, ale wydaje mi się, że nadal jest to aktualne? @1361622928-U485574.pngShaiya12345

Moim zdaniem fajnie byłoby 50% pvp i 50% drop (włącznie z bossami). Musisz się bardziej zastanowić czy jest to serwer bardziej pod pvp czy bardziej pod drop, wiadomo:

Bardziej pod pvp - dużo osób, ale tylko w określonym czasie, bo albo jest 50 osób na serwerze, albo 5 bo nikt nie będzie chciał iść na pvp 2v2. Nie wspominając o tym, że jak lider pójdzie afk 30 minut, to ludzie zaczną odchodzić z soja, pvp sie rozpadnie i trzeba będzie czekać kilka godzin na pvp, bo nikt nie będzie grał nonstop na serwerze, gdzie trzeba spamic na tc "join pvp <---" itp. W końcu - komu by się chciało siedzieć w ah/przy bańce i spamić "join join" przez kilka godzin? 

Zaś jak jest serwer bardziej pod drop, to ludziom sie to znudzi, bo komu chciałoby się dropić eq tydzień a potem iść sie bić? Ale, jak trzeba dropić, to ludzie mogą grać nawet w 3 osoby, nie to co na pvp.

Moim zdaniem powinieneś spróbować z "ratami" - 50% drop i 50% pvp. 

Proponuje coś podobnego do takich opcji:

1. NPC w AH

- Za free:

- conti, plecak itp. (30d.)

- eq legendarne na 43-46 / 50-53 (5 slotów)

- eq na pvp 20-30 (3-5 sloty/ów)

- eq na pvp 1-15 (2-4 sloty)

- bronie legendarne 43-46 / 50-53 (5 slotów)

- bronie na pvp 20-30 (3-5 sloty/ów)

- bronie na pvp 1-15 (2-4 sloty)

- jakieś duale i lapisy lv1-lv4

- sonic II + flash II + flash I

- ele I (wszystkie - zbroja/broń - ogień; woda; wiatr; ziemia;)

- bizu na pvp 1-15

- bizu na pvp 20-30

- młotki 50% na wkucie

- młotki (nie wiem ile) % na wyjęcie

- rec runki

- podstawowe lapisy do bizu

- teleporty do ah, głównego miasta, bazy gildii itp.

- Za kase w grze:

- zmiana nicku (np. za 1kkk)

- bardziej zaawansowane lapisy do bizu 

- 3-5 slotowe eq na 1-15 (np. 1 część za 200kk)

- 4-6 slotowe eq na 20-30 (np. 1 część 300kk)

2. Drop (później można sie zastanowić ile % i od ilu do ilu itemków za moba - x-x)

- Jungle

- lapisy lv5/lv6

- lapizje ataku/obrony

- DD1

- bizu na pvp 1-60 

- młotki 50% na wkucie/wyjęcie lapisów lv5/lv6 [?]

- BOSSY (Kimu, Dios itp.)

- ele II 

- flash III [?]

- tag (raczej nie polecam, bo to propozycja pvp + drop, a nie pvp)

- eq bogini na 50-53 (6 slotów)

- bronie na 54-59 (6 slotów)

3. Inne

- 25kk na konto na początek

- od razu 15/30/60 (większość dobrych serwerów nie ma expa)

- nagrody za pvp, ale nie za każdą rangę (np. za I, >, romb, kwiatek/śnieżkę, gwiazdkę, ostatnią rangę)

- drop na mapach non-pvp, bo jak będzie jakaś frakcja kampić na danych mapach to żeby można było też dropić np. COINSY (te co dają złoto) w np. cl/lf itp. np. coins lv3 - 700k, lv4 - 2.5kk [?]

- czat tylko dla frakcji (żeby np. darki nie widziały co piszą lajty)

- jak serwer wystartuje i dobrze mu pójdzie to vote za dp

Twój pomysł też jest bardzo dobry - 70% pvp i 30% drop - wiadomo, im mniej roboty, tym więcej ludzi chętnych. Możesz zrobić w 100% po swojemu, albo wziąć np 1/3 tego dropu co ja Ci napisałem i go zmienić. Oby tylko to nie było pay2win :) Mam nadzieje, że to co napisałem troche Cie nakieruje/coś Ci pomoże. :) Jeśli serwer wystartuje do daj znać.

*Edit

Jeszcze możesz dodać:

- nagrody dla 3 najlepszych gildii

- drop/do kupienia abs V/VI, vit V/VI itp.

- brak debuffów

- max enchant [10] / [20]

- kille x5 / x8 [?]

Typowa drop lista, która jest/była, na każdym serwie....... Proponuje, zrobić w większości serwer z 70% PvP, 30% na drop, tą  ,,propozycję'' którą podałeś, jest praktycznie na każdym serwie taki sam drop, ludziom już sie rzygać, chce od takiego farmu, taki farm mają praktycznie na każdym serwie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

­Nie kupuj na rok czasu servera, bo większość serverów upada w przedziale 1-4 miesiace.
Lepiej wez na 1 miesiąc, niż być potem miał żałować.

Co do nieśmiertelnych REC postaci, to one zawsze sie znajdą, dlatego, że ludzie mają kompleks umierania i dlatego robia REC. Ograniczenie oślepiania raidu można przez zmiane instatowych skilli AoE, takich jak panika, czy zdjęcie atrybutu na pojedyńczy cel. Debuff to bardzo potężna broń, a problem z nimi polega na tym, że ludzie nie potrafią z nich korzystać. (Jak ktoś gra myszką, lub za wolno reaguje, to jest istotny problem)

I powiem tak: są dwie opcje, żeby server PL mógl istnieć dłużej, jak tak zwany "Miesięcznik"
1 To musi server mieć bardzo dużo ludzi, tak,żeby trzeba było się bić o slota po obu frakcjach.
2 Server "towarzyski", czyli taki, w którym jest dużo ludzi, którzy siedzą sobie w AH i gadaja.

Opcja nr 2 była Victoria, która przetrwała nieco ponad 2 lata z przerwami.

Jeżeli nie uda Ci sie tych 2 załatwić, server najpewniej padnie, dlatego,że ludzie mają ogromne skłonności do narzekania/ Jedynie jak jest full raid, to nie można sobie pozwolić na fochy, a niestety, Polacy bardzo często się fochaja. Dodatkowo lubią też bardziej campić niż samo pvp i to jest najwieksza bolączka serverów PL(Zaraz obok tych ppl, co robią set, a po zrobieniu, szukaja nowego)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...