Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Która maszyna będzie wydajniejsza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z wybraniem maszyny do serwera. Zastanawiam się nad dwoma ofertami, każda z nich ma swoje plusy jak i minusy. Czy ktoś obeznany może się wypowiedzieć która będzie wydajniejsza, o ile (niewiele wydajniejsza, czy znacznie wydajniejsza) i dlaczego? Serwer będzie miał mnóstwo pluginów i będzie bardzo wymagający pod tym względe., oba maszyny to VPSy zlokalizowane we Francji:

1:

Wirtualizacja: KVM OpenStack

Procesor: 2vCores 2,4Ghz

RAM: 8Gb

Dysk: SSD Local raid 10 (nie piszę pojemności bo w obu przypadkach jest wystarczająca na mój użytek)

Przepustowość: 100Mbps

2:

Wirtualizacja: OpenVZ

Procesor: 4vCores 3,4Ghz

RAM: 16Gb

Dysk: SSD  (nie piszę pojemności bo w obu przypadkach jest wystarczająca na mój użytek)

Przepustowość: do 200Mbps

Mam jeszcze dodatkowe pytanie: Jaka wersja Linuxa będzie najlepiej się sprawdzała do takiego użytku? Debian 7, Debian 8, Ubuntu 14.04 czy Ubuntu 15.04?

Opublikowano

Lepsza maszyna będzie 2 jest najnowszy debian

Służę pomocą również innym użytkownikom :) jak potrzeba pomocy zapraszam na pw na pewno pomogę

Opublikowano

Oczywiście że maszyna nr. 2. Jeżeli nie masz funduszy, zakup maszynę nr. 1 i obetnij wszystkie rzeczy co się da m.in. procesy, nett, wszelakie połączenia z internetem. 

-- 

Jak dla mnie sprawdzony Debian 7 (64-bit Wheezy). Nie testowałem 8 więc nie wypowiadam się. Ale z tego co słyszałem, są błędy z niektórymi rzeczami =)

Pozdrawiam Soowlyyy ^^

N0thing! :: = ;; :.>

Opublikowano

Po pierwsze, to nie są żadne maszyny - tylko serwery wirtualne. Po drugie serwerów gier nie powinno stawiać się na serwerach VPS ponieważ mogą zacząć lagować (brak gwarantowanych zasobów(wirtualne rdzenie))

Opublikowano

Oczywiście że numer 2. Serwery Minecraft zabierają bardzo dużo ilości RAMU. Dlatego nie zaleca się kupowania VPS pod serwer MC, lecz prędzej dedyki (są drogie ale wydajne) lub na jakimś hostingu.

50 100 / 150 / 200 / 250 / 300 / 350 / 400 / 450 / 500 / 550 / 600 650 / 700 / 750 / 800 / 850 / 900 / 950 / 1000

Opublikowano

W 1 masz gwarantowane zasoby. W 2 te parametry mogą skakać w zależności od obciążenia sąsiadujących vpsów.

Rankboosting (Sygnatura).png

Opublikowano

Oczywiście że numer drugi, jednakże chciałbym się dowiedzieć jaki jest do usługodawca, ponieważ w pewnej firmie zapłaciłem za podobne parametry a dostałem połowę tego. Jeżeli chodzi o OS to Debianek 8 ;)

Mój sprzęcik:

CPU: Intel i5-4460 , Płyta: Gigabyte GA-B85M-D3H-A, GPU: EVGA GeForce GTX 970 4GB, Cooler: Arctic Freezer 7Pro REV.2, Zasilacz: Thermaltake Smart SE 530W,

HDD: WD Blue 1TB, Obudowa: Zalman Z3 Plus,  RAM: HyperX Fury 2x4GB

Opublikowano

Zdecydowanie serwer numer jeden, KVM oferuje lepszą separację pomiędzy wirtualkami, co przekłada się na to że w godzinach popołudniowych tps nie poleci ci z 20 do 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...