Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System pod MySQL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki jaki potrafisz skonfigurować pod serwer. Najlepiej chyba działa pod linuxem 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Taki jaki potrafisz skonfigurować pod serwer. Najlepiej chyba działa pod linuxem 

No wiadome że nie Windows :P Tylko teraz pytanie która dystrybucja (Debian ,Ubuntu  ,FreeBSD)

yJIK9mU.png

Opublikowano

Jakie to ma znaczenie jaka dystrybucja.

Robisz na tej którą potrzebujesz i potrafisz skonfigurować.

Opublikowano

Hmm @Ktosiu słyszałem dużo opinii o serwerach MySQL postawionych na Debianie Ubuntu czy FreeBSD. Z własnego doświadczenia wiem że przy Ubuntu jak program zjadł cały procek to MySQL dostał crash-a. Odnoszę wrażenie że jesteś jak typowy kowalski spod czwórki "Co potrafisz to rób. Niech cie nie obchodzi stabilność oraz wydajność"

yJIK9mU.png

Opublikowano

Z doświadczenia byś wiedział, nie ma konkretnego systemu dedykowanego bo MySQL jest multiplatformowy.  

Każdy system ma swoje zalety i wady instalacji akurat na nim, więc każda osoba co instalowała będzie zawsze polecała system ten na którym mu działa najlepiej i jaki zna najlepiej, czasem system wybierany jest ze względu na inne usługi wymagane na serwerze.

Musisz się dostosować do tego co będzie na serwerze i do czego będzie służył, wtedy wybierasz system. Postaw się na miejsc kogoś kto ma licencję na programy działające na Ubuntu że nagle zacznie zmieniać platformę na FreeBSD albo Debianie 

Akurat u mnie  na Ubuntu nigdy nie dostawał crasha i nigdy nie było problemów, serwer działa ponad rok i praktycznie na niego nie zaglądam poza aktualizacjami jeśli trzeba. To była moja pierwsza instalka MySQL na Ubuntu.

Logicznym było dla mnie  nie używać FreeBSD/Debiana mimo że  mogły być lepsze pod względem wydajności i stabilności ale znam je mniej jeśli idzie o konfiguracje serwera. 

Może postawił bym i na FreeBSD albo Debianie ale zajęło by to kilka razy więcej czasu ( na pewno kilka dni konfiguracji zamiast całego dnia ) , dodając do tego inne oprogramowanie wymagane na serwerze i na kompie na którym jest serwer. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...