Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytających i dzięki za zainteresowanie tematem.

A więc, co do mojego pytania.Mieszkam na wyspie na której jest lekki problem z Internetem bezprzewodowym wiece, słaby sygnał i takie historie.Ale dziś po drodze do domu zauważyłem ze coraz więcej ludzi ma małe odbiorniki Wi-Fi są to albo średniej wielkości kierunkowe (na takie wyglądały) anteny lub dość małe kwadratowe skrzynki (poznałem ze to odbiorniki Wi-Fi ponieważ pisało na nich TP-Link i inne znane marki).Czytałem trochę na forach jak to działa lecz większość artykułów było z roku 2008-2013 i jak sądzę od tamtej pory pare rzeczy mogło sie zmienić.A więc moje pytanie brzmi, jakie są teraz dość dobre anteny zewnętrzne nie kierunkowe (to znaczy żeby znajdywały łącza Wi-Fi w okół siebie tak powiedzmy do, no nie wiem 500/1000 metrów a nie tylko w danym kierunku) moje mieszkanie znajduję sie dość nisko...Domyślam się ze żeby takie urządzenie działo dobrze musi byc umieszczone dosyć wysoko, prawda? Leżeli to jest jedyny problem to mogę takie urządzenie umieścić np na dachu domu lub na jakimś wysokim kiju lub na czymś takim.W mieszkaniu mam laptopa i 3 komórki czy wszystkie te urządzenia będą w stanie odbierać Wi-Fi dzięki takiej antenie?.W małym streszczeniu chodzi mi o coś takiego co jest umieszczone na zewnątrz domu i odbiera Wi-Fi I nadaję odbierany sygnał w domu.Powtarzam nie chodzi mi o sam odbiornik ale i nadajnik.

Opublikowano

Nie  wiem po co ci to to.

Anteny niby są wifi ( WiMAX ) ,  nie potrafił byś się nawet podłączyć do nich ( most WISP )

Kup usługę od dostawcy internetu to będziesz miał 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem po co ci to to.

Anteny niby są wifi ( WiMAX ) , nie potrafił byś się nawet podłączyć do nich ( most WISP )

Kup usługę od dostawcy internetu to będziesz miał

Dziękuję ci Ktosiu za odpowiedź! Twoja rada wydaję sie prosta i skuteczna ale zawsze byłem typem człowieka który robił rzeczy od, hehe no cóż dupy strony i pod górę.Tak więc nadal czekam na odpowiedź.

Opublikowano

Dostałeś, to nie sieć na WiFi nawet, jak napisałem nawet mając swój WiMAX kupiony NIGDY SIĘ DO TAKIEJ SIECI NIE PODŁĄCZYSZ.

No chyba że zapieprzysz router sąsiadowi co ma i on tego nie zgłoś. ;) 

To nie jest sieć udostępniająca WiFi tylko punkt dostępowy do sieci operatora. 

Opublikowano

Rozumiem.W takim razie po prostu zapytam sie co sąsiedzi dokładnie robią przy użyciu tych urządzeń tak tylko z czystej ciekawości hehe.Dziękuję ci Ktosiu za szybkie i trafne odpowiedzi.Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak to co robią, mają dostęp do internetu.

Radiowy zamiast kablem.

Opublikowano

Ok jescze ostania rzecz czy mógł bys mi wyjaśić ( jak laikowi)  jak działa urządzenie o nazwie Approx USB26DB? to moje ostanie pytanie po odpowiedzi proszę o zamknięcie tematu.

Opublikowano

Zwykła karta sieciowa WiFi na USB tylko wbudowana w antenę ze wzmacniaczem 2 W.

W Polsce niewolno montować i używać  takiej anteny bez pozwolenia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...