Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Windows,przeglądarka na słaby pc?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z wydajnością komputera oraz z przeglądaniem stron internetowych jak i robieniem czegokolwiek na komputerze.

Zacznę od tego że pozbyłem się swojego komputera i zostawiłem taki "do internetu" lecz niestety podczas przeglądania stron użycie procesora skacze mi między 50 a 100% a zużycie pamięci stoi na poziomie 3,66-3,74 GB podczas przeglądania stron na google chrome. (Czuje że to mój największy błąd w życiu).

Gdy restartuje system na starcie zużyte jest 5-15% systemu i niewiele ramu ale gdy tylko zacznę coś robić to wszystko skacze.

I nie wiem co zrobić by móc spokojnie przeglądać strony i korzystać z komputera...

Chciałbym żebyście napisali jaki system,przeglądarka,antywirus i cała reszta będzie odpowiednia do mojego sprzętu.

Przecież 5-10 lat temu używało się takiego sprzętu a korzystanie z komputera i internetu było wygodne.

Wyłączyłem wszystko w opcjach wydajności co niemal wgl. nie pomogło. 

Wyłączyłem i skasowałem niepotrzebne aplikacje, wyczyściłem śmieci z komputera i zeskanowałem komputer przy pomocy COMODO (wyłączenie antywirusa niewiele pomaga).

Mój sprzęt:

Procesor: AMD Athlon X2 Dual Core Processor 5000+ 2.60GHz

Grafika:ATI Radeon HD 4200

Ram:6,00 GB (ddr2)

System:Windows 7 64 bit.

Na komputerze mam zainstalowane 10 wersji Microsoft Visual C++ od 2005 do 2013 oraz Microsoft Net Framework 4.5 pomoże coś skasowanie tych programów?

Dodam że nie mogę płynnie grać w cs 1.6 (choć na laptopie i drugim komputerze chodzi bez problemu) więc wina internetu to nie jest.

Zanim spaliła mi się karta GTX 460 grałem w cs:go czy bf3 bez problemów.

Jeżeli ktoś zechciałby mi pomóc to bardzo proszę napisać co mam zrobić, jaki wybrać antywirus, system czy przeglądarkę oraz jakich programów unikać.

Opublikowano

Ja na twoim miejscu wykonałbym aktualizację do windowsa 10, dostajesz ją za darmo, a system jest dużo stabilniejszy.

Ja np. na takiej konfiguracji:

Intel ATOM Z3735G 1,3GhZ

1 gb ramu

Intel HD

Jestem w stanie płynnie używać windowsa z operą (nie jest tak zasobożerna jak chrome) przy otwartych nawet 10 kartach.

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Na tak dobrym komputerze tak miernie wszystko działa ? Pewnie to zasługa zbytniego zajmowania sie i czyszczenia systemu.

Stawiasz system od nowa NIC NIE ROBISZ by oprawić jego wydajność, podstawą jest tylko zainstalowanie sterowników i aktualizacja z windows update, nawet antywirusy czy firewalle powinieneś sobie odpuścić całkowicie.

W pierwszej kolejności wszystkie programy do optymalizacji widowsa do śmieci. 

Dopiero jak jest jakikolwiek problem mozna się zając rozwiązaniem go. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Na tak dobrym komputerze tak miernie wszystko działa ? Pewnie to zasługa zbytniego zajmowania sie i czyszczenia systemu.

Stawiasz system od nowa NIC NIE ROBISZ by oprawić jego wydajność, podstawą jest tylko zainstalowanie sterowników i aktualizacja z windows update, nawet antywirusy czy firewalle powinieneś sobie odpuścić całkowicie.

W pierwszej kolejności wszystkie programy do optymalizacji widowsa do śmieci.

Dopiero jak jest jakikolwiek problem mozna się zając rozwiązaniem go.

Jak można komuś odradzać instalacji antywirusa. No klękajcie narody, bo wirusy na Windowsa z dnia na dzień przestały istnieć?

Zawsze można pobrać okrojoną wersje przeglądarki bez żadnych dodatków. W sumie to przy takim PC takie zużycie procka? Interesujące.

Opublikowano

Windows 7 Thic PC - więcej informacji mogę wysłać na PW ( jak chcesz to pisz )

Zużycie ramu max. 300mb, do tego prosty antywirus, chrome może być ( trzeba odznaczyć kontynuowanie pracy po zamknięciu ).

Ewentualnie można się skusić na coś nowszego windows 10 lepiej sobie radzi z grami ( przynajmniej przy słabym sprzęcie, naciska na procesor, a nie grafikę ), System goły do samego explorera, zajmuję 2.4GB i jest potwornie dobry do gier z tego co wiem jest również wersja Pro ważąca aż 4.6GB i jest bardziej stabilna, zachowany internet explorer i obsługa Skype.

Te systemy mimo, że są wykastrowane do granic możliwości radzą sobie bardzo dobrze w moim domu, na nowym sprzęcie tez ich używam. Po wgraniu robię wyłączam większość usług i tak oto windows 10 zużywa 200mb ramu.  :v

I to nie jest nakłanianie do piractwa... wszystkie wingrozy w moim domu są w pełni legalne, nielegalne są pod względem polityki Microsoftu, bo z tego co wiem to nie można wypuszczać własnych wersji windowsa. Wszystkie mają oryginalny klucz.

Jak chcesz obadać te systemy to mogę ci wysłać linka do pewnego forum na PW - tam znajdziesz więcej informacji o modyfikowanych windowsach. Tutaj podać nie mogę.

Opublikowano

Wyślij proszę te linki na pw :)

Zastanawiam się nad przejściem na Linuxa, ale to dość skomplikowane i jest ponoć dużo problemów.

Nie wiem co jest u mnie nie tak, staram się nie zaśmiecać windowsa, kasuje to co mi nie potrzebne, czyszczę rejestr a instaluje to co niezbędne a windows chodzi jakby był zaśmiecany przez kilka lat.

Do Windowsa 10 jestem negatywnie nastawiony, ponoć trzeba zaakceptować regulamin w którym pozwalamy na przeglądanie zawartości dysków i monitorowanie odwiedzanych stron itp.

Proszę o dalsze propozycje, na tą chwilę instaluje od nowa win 7 i zobaczę czy zużycie procesora będzie choć trochę mniejsze.

Opublikowano

Jak można komuś odradzać instalacji antywirusa. No klękajcie narody, bo wirusy na Windowsa z dnia na dzień przestały istnieć?

Zawsze można pobrać okrojoną wersje przeglądarki bez żadnych dodatków. W sumie to przy takim PC takie zużycie procka? Interesujące.

To wytłumacz sensownie po co antywirus w systemie ma być ?

Nie mam od kilku lat na żadnym komputerze w domu zainstalowanych antywirusów i nigdy na żadnym nie było nawet śladu po jakimkolwiek wirusie 

UP. Linux dla niego jest bezsensem bo chce grać 

Opublikowano

Sam już nie wiem co tu nie gra, używałem dużo gorsze laptopy i komputery które były zaśmiecone i na jednym windowsie kilka lat i mogłem spokojnie przeglądać strony internetowe a tutaj gdy przeglądam foldery to zużycie cpu skaczę do 81% a otwarcie nowej podstrony to 95% zużycia procesora a gdy nic nie robię spada do 50%.  

A zużycie ramu też jest o dużo za wysokie, za godzinę dam znać jak wygląda sytuacja na czystym windowsie.

Dziękuję za wszelkie rady i proszę o kolejne! :)

Opublikowano

Problem na pewno nie leży w systemie, bo Windows 7 na takim sprzęcie powinien normalnie działać, więc nie słuchaj ludzi, którzy każą ci instalować XP albo jakieś okrojone wersje 7 czy 10.To samo z przeglądarką, Chrome też powinien normalnie działać.

Może to być problem z temperaturami, więc sprawdź je najpierw.Najlepiej wyczyść z kurzu cały komputer i zmień pastę termoprzewodzącą.Co do Antywirusa, to polecam Kasperskiego Internet Security - jeden z najlepszych antywirusów i nie pobiera tak dużo zasobów, weźmie ci najwyżej 100 mb ramu, co przy 6 gb nie ma żadnego znaczenia.

Opublikowano

Zainstalowałem tego "okrojonego" Windowsa 7 no i...nie wiele to dało.

Na czysto w tej chwili cpu skaczę do 50% a ramu zjada mi 1,13 GB (co chwila to rośnie) na starcie było 450 mb.

Z tym że w tym windowsie jest wersja tylko 32 bitowy czyli dostępnego ramu mam 3.25 zamiast 5.75 a wszystko chodzi niemal tak samo jak było przed instalacją tego windowsa.

Zastanawiam się w jaki sposób kilka lat temu działałem na podobnym sprzęcie z tym że miałem tam 2GB ramu i wszystko chodziło płynnie?

Co do temperatur, nie sprawdzałem jeszcze ale mam na stałe ściągniętą klapkę wiec sprawdzam czy się nic nie nagrzewa (za moment sprawdzę jakimś programem dokładnie) 

Wracam na normalny windows 64 bitowy i wysprzątam w obudowie,  jak nic nie da no to tego windowsa 10 i xp sprawdzę.

Dzięki za rady i piszcie dalej gdyż będę próbował wszystkiego.

Opublikowano

Zrobiłem wiele rzeczy które polecaliście mi tutaj zrobić i kilka znalezionych "super pomysłów" w internecie, niestety dużej poprawy nie ma.

Co do przeglądarek to chrome najbardziej zjadał mi ram ale mimo to działał dobrze, próbowałem też kilku innych przeglądarek Opera mimo że ostatnio jest chwalona nie chodzi u mnie najszybciej za to ku mojemu zdziwieniu Firefox działa najlepiej (przynajmniej chwilowo).

Co do systemu to przejrzałem masę stron i każdy pisze co innego, musiałbym sam sprawdzić co będzie u mnie działać najlepiej, jak na tą chwilę zostaje przy zwykłej siódemce ale za kilka dni sprawdzę 10, co do xp to raczej nie ma sensu wracać na ten system, wymienię chłodzenie jak to nic nie da to zwyczajnie mój sprzęt się złożył i nic z tym nie zrobię.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam! :)

Opublikowano

Normalny windows home albo premium musi działać na nim płynnie. Masz najwyżej źle bios ustawiony albo coś całkiem porypane w ustawieniach biosu. Zresetuj bios 

Przestań patrzeć ile zajmuje windows i programy w pamięci , to bezsensowne i zwykle tyle zawsze jest albo więcej na dobrze działającym systemie 

Opublikowano

Przynajmniej u mnie firefox działa lepiej niż inne przeglądarki.

Już nic więcej raczej nie zdziałam więc temat do skasowania.

Dzięki za pomoc! :)

Opublikowano

Przynajmniej u mnie firefox działa lepiej niż inne przeglądarki.

Już nic więcej raczej nie zdziałam więc temat do skasowania.

Dzięki za pomoc! :)

masz jeszcze opcję linux, ale pewnie nawet o tym nie słyszałeś ewentualnie kojarzy się tylko z tekstem i komendami

Opublikowano

Słaby? Nie rozśmieszaj mnie :D

Wgraj sobie Manjaro linux w dystrybucji XFCE - śmiga 5x szybciej od windowsa, wiem co mówię, pliki po 1GB z pena przechodzą w około pół minuty ;)

A i proste i szybkie w użyciu :) 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Tych Linuxów jest za dużo i nie ogarniam tego zbytnio, nikt z moich znajomych nie ma tego systemu więc nie mam jak się z nim zapoznać. A poza tym słyszałem że jest z nim wiele problemów i non stop trzeba coś dogrywać ręcznie i grzebać w internecie w poszukiwaniu informacji.

Ten Komputer ma z 10 lat więc jest stary ;p

Opublikowano

No niestety do linuxa trzeba czasem użyć organów które zanikają przy windowsie .

Ty lepiej załatw sobie kogoś kto ustawi tego złoma, pogrzebać trzeba tylko w biosie i zainstalować system od nowa. Przy tych parametrach wszystko powinna działać w miarę płynnie i bez problemu zwłaszcza na grach co wymieniasz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...