Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Polski] Porównanie "Wesela" Wajdy z "Weselem" Wyspiańskiego

Karyvlea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opracuj poniższe zagadnienia pracując z filmem A. Wajdy:

a. kolejnośd scen w dramacie i w filmie

b. sceny zbiorowe a sceny par dialogujących ze sobą w dramacie i w filmie

c. przestrzeo chaty i to, co poza nią w dramacie i w filmie

d. sposób przedstawienia chocholego taoca w filmie

e. jak Wajda pokazuje zjawy i symbole z dramatu?

f. w jaki sposób warstwa dźwiękowa oddaje klimat filmu?

g. czym osiągnięty jest dynamizm i stałe wrażenie ruchu?

h. jakie plany filmowe dominują w kolejnych sekwencjach i czemu służy taki ich dobór? [np. Szela

pokazywany jest głównie w zbliżeniu i detalach aby podkreślid grozę]

i. jakim aktom dramatu odpowiadają kolory sekwencji [biały, fioletowy, czerwony]. jaka jest ich

kolejnośd i co oznaczają te kolory?

---

Dla tego, kto mi to zrobi, oferuję mój limit lajkuf (50) przez kolejne 3 miesiące.

Opublikowano

Znam te strony, przejrzałam ich zawartość. Trochę pomogły, ale i tak dużo kwestii pozostaje dla mnie niejasne. ;_;

Opublikowano

Znam te strony, przejrzałam ich zawartość. Trochę pomogły, ale i tak dużo kwestii pozostaje dla mnie niejasne. ;_;

Proponuję zobaczyć ten film. CDA lub torrenty i masz. Nie pamiętam na tyle szczegółów, aby dokładnie je wypisać, ale np. tu:

http://www.filmweb.pl/reviews/Idealna+adaptacja-10996

Ogólnikowo, ale trafnie masz opisane. Ta praca jest całkiem ok.

Opublikowano

d. sposób przedstawienia chocholego tańca w filmie
h. jakie plany filmowe dominują w kolejnych sekwencjach i czemu służy taki ich dobór? [np. Szela pokazywany jest głównie w zbliżeniu i detalach aby podkreślić grozę]
i. jakim aktom dramatu odpowiadają kolory sekwencji [biały, fioletowy, czerwony]. jaka jest ich
kolejność i co oznaczają te kolory?

---
Dla tego, kto mi to zrobi, oferuję mój limit lajkuf (50) przez kolejne 3 miesiące.

Nie odpowiem ci na te pytania, ale mogę dać kilka wskazówek do tych podpunktów.

a-d) Włącz sobie film, oglądając notuj co się dzieje i porównaj z planem ramowym z książki.

e-f) Zauważysz w filmie

g)  dynamizm jest wtedy, gdy kadr filmu łapie ciągłość ruchu, dla ułatwienia: w malarstwie może to być uchwycenie np. kobiety bujającej się na huśtawce ale też mogą to być ukośne kreski (coś ala przekątne np. kwadratu) ukazane na płaszczyźnie

h) To jest stary film, zauważysz przesadę w okazywaniu postaci, zanotuj je

i) Oglądając film zauważ jakie kolory dominują przy kolejnych ukazywanych postaciach, to jest coś w stylu "kolor biały oznacza czystość, niewinność, czyli kobieta niewspółżyjąca, wrażliwa, nieśmiała)

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

d. sposób przedstawienia chocholego tańca w filmie
h. jakie plany filmowe dominują w kolejnych sekwencjach i czemu służy taki ich dobór? [np. Szela pokazywany jest głównie w zbliżeniu i detalach aby podkreślić grozę]
kolejność i co oznaczają te kolory?

---

Nie odpowiem ci na te pytania, ale mogę dać kilka wskazówek do tych podpunktów.

a-d) Włącz sobie film, oglądając notuj co się dzieje i porównaj z planem ramowym z książki.

e-f) Zauważysz w filmie

g)  dynamizm jest wtedy, gdy kadr filmu łapie ciągłość ruchu, dla ułatwienia: w malarstwie może to być uchwycenie np. kobiety bujającej się na huśtawce ale też mogą to być ukośne kreski (coś ala przekątne np. kwadratu) ukazane na płaszczyźnie

h) To jest stary film, zauważysz przesadę w okazywaniu postaci, zanotuj je

i) Oglądając film zauważ jakie kolory dominują przy kolejnych ukazywanych postaciach, to jest coś w stylu "kolor biały oznacza czystość, niewinność, czyli kobieta niewspółżyjąca, wrażliwa, nieśmiała)

Nie mam czasu na odpalanie tego filmu. Dlatego zwracam się z prośbą tutaj. 

Opublikowano

Lol xD Co za leniwa idiotka xD no tak gry takie wazne xD genetyczne spierdolenie Karusi osiagnelo szczyt xD

Nie wiem o jakie gry Ci chodzi, bo praktycznie w nic nie gram. :) W ogóle kim Ty jesteś randomie żeby mnie obrażać. xD

---

Refresh, nadal poszukuję odpowiedzi na te pytania. Trochę mam już zrobione, ale nie jestem pewna, czy poprawnie. xp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...