Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak rozpocząć programowanie w java?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć. Czy mógłby ktoś podać strony do podstaw/innych programowania Java np. Chciałbym stworzyć swój plugin ale niewiem jak ;( więc niech ktoś poda podstawy java. Dzięki!

Opublikowano

oglądaj kamilkime!11o11n1one on jest najlepszy!!

-

javastart.pl

Opublikowano

-

javastart.pl

Kur** nie rozumiem co śmiesznego w z tym kamilkime, jak zobaczyłem jego odcinek to dobrze tłumaczy, taki programista jak ty nie ma nawet 20 % jego umiejętności wiec ...

@ topic

Na javastart.pl

Wiesz, że jest coś takiego jak google ? Mozesz tam pisać podstawy java i Ci wyskoczy troche stron.

Opublikowano

Jak chcesz się uczyć Javy tylko pod pisanie pluginów, to odradzam.

javastart.pl

Opublikowano

-

javastart.pl

Kur** nie rozumiem co śmiesznego w z tym kamilkime, jak zobaczyłem jego odcinek to dobrze tłumaczy, taki programista jak ty nie ma nawet 20 % jego umiejętności wiec ...

@ topic

Na javastart.pl

Wiesz, że jest coś takiego jak google ? Mozesz tam pisać podstawy java i Ci wyskoczy troche stron.

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Co ty pierdolisz z tym kamilkime XDDDDDDDDDDDDDDD

@topic Ksiązki, Java podstawy Cornell

giphy.gif

Opublikowano

Polecam Ci poznać podstawy u kamilkime Reszte na angielskim youtube Pogo - Programing Code czy jakoś tak, ja się tak uczyłem i aktualnie jest wręcz zajebi****. Dodatkowo kazdy swój problem mozesz na forum bukkit.org. Tam przeważnie są rozwiązania. I naucz się co to są ArrayListy, hashmapy, Listy, pisanie komend(przedewszystkim), Metody i Eventy z tym napiszesz przeciętne pluginy potem polecam się nauczyć MySql, bo z tym to piękne pluginy mi wychodzą. Nie wiem jak innym.  

PS. Możliwe, że o czymś zapomniałem, ale jeszcze Config naucz sie configów i czytanie za pomocą kodu plików .yml

Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

//nie umieszczamy reklam w sygnaturach

Opublikowano

Polecam Ci poznać podstawy u kamilkime Reszte na angielskim youtube Pogo - Programing Code czy jakoś tak, ja się tak uczyłem i aktualnie jest wręcz zajebi****. Dodatkowo kazdy swój problem mozesz na forum bukkit.org. Tam przeważnie są rozwiązania. I naucz się co to są ArrayListy, hashmapy, Listy, pisanie komend(przedewszystkim), Metody i Eventy z tym napiszesz przeciętne pluginy potem polecam się nauczyć MySql, bo z tym to piękne pluginy mi wychodzą. Nie wiem jak innym.  

PS. Możliwe, że o czymś zapomniałem, ale jeszcze Config naucz sie configów i czytanie za pomocą kodu plików .yml

Aaa no tak. Uczyć się bukkita i później typowych definicji języka Javy!

#master

A co tam, powiem więcej. Java jest programowaniem obiektowym, składa się na to wiele współczynników. Główną cechą programowania obiektowego jest podział odpowiedzialności. Póki nie nauczysz się solidnych podstaw, zakładam,  że będziesz rakotwórczym dzieckiem, które wrzuca swoje pluginy 2kB na komendę, która marnuje 10GB ramu. Morał tej wypowiedzi jest krótki. Póki nie zainteresuje Cię sam język Javy w sobie i nie zaciekawią opcje, które oferuje ona sama w sobie, to daleko nie zajdziesz.

Opublikowano

@before_subject

Nie ten dział ^^ 

@Core

JavaStart, CodeAcademy (znajomość j. ang) a najlepsza metoda to jest dochodzenie samemu do wszystkiego! ;) Github -> szukaj mniej rozbudowanych projektów i dochodź co z czego wynika :)).

-- 

Książki też są dobrym rozwiązaniem, lecz mają swoją cenę. Ale nie ma tam takich błędów jak na JavaStart czy githubie. Dlatego, na początku warto przeczytać co nieco o tym języku :)) Bo to nie język skryptowy :)) Więc jest o wiele trudniej! 

Pozdrawiam, Sloowlyyy <33!

N0thing! :: = ;; :.>

Opublikowano

-

javastart.pl

@ topic

Na javastart.pl

Powiedz mi, że ty żartujesz..

@topic

Dobra.

Podstawowe zasady, które rozwieją Twoje wątpliwości..

1. Nie potrafisz angielskiego w stopniu łamanym? Wróć do szkoły. I nie jest to ,,hejt" tylko dobra rada, bez tego daleko nie zajdziesz.

2. Nie potrafisz logicznie myśleć? Naucz się (?) lub nawet nie zaczynaj.

3. Jeśli masz zamiar z każdą głupotą przychodzić na forum i pisać osobny post.. Nie zaczynaj, nic nie osiągniesz (Odnosi się to do punktu 2).

4. Każdy błąd czy też zagadkę, której magicznie nie potrafisz rozwiązać wklepujesz w google w JĘZYKU ANGIELSKIM. Tak, nawet łamany angielski wystarczy: ,,How to check item in player hand bukkit" --> Masz odpowiedź na swoje pytanie, jak sprawdzić item w ręce gracza. Proste? Proste.

5. Bez podstaw nawet nie zaczynaj bawić się z pluginami, stracisz więcej czasu niż cokolwiek napiszesz..

6. NIE KOPIUJ KODU A PRZEDE WSZYSTKIM NIE UŻYWAJ DEKOMPILATORÓW POKROJU JD-GUI.. To najgorsze co można robić, kopiując kod nic się nie nauczysz.. Jak już chcesz podpatrzeć kod (Bo wielu się tak uczyło w tym ja) to skorzystaj z jakiegoś pluginu open-source, który znajduje się na githubie (Znów używamy google --> ,,Nazwa pluginu GITHUB" --> Tadam mamy..) i PRZEPISUJ kod a nie kopiuj.

No i wszystko nad wszystkimi.

Jeśli nauczyłeś się czegoś przeglądając poradniki Kamilkime to zapomnij o tym.

Synchroniczne wątki i składnia jak u wielbłąda przyprawi Cię tylko o raka mózgu i nauczy tyle, że nawet najprostsze rzeczy da się zepsuć. xD

Amen.

Masz więcej pytań?

GOOOGLE

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Kiedyś grzegorz2047 robił poradnik z programowania, nie wiem czy dalej jest na tubach.

Żeby programować, musisz w miarę rozumieć angielski, i musisz dużo myśleć przy tym, żeby zrobić jak najbardziej optymalny plugin.

Polecam też zaglądać do API bukkita

Powodzenia ;)

Opublikowano

-

javastart.pl

@ topic

Na javastart.pl

Yup, to pokazuje że nie wiesz o czym mówisz. Nasza rozmowa na ts3 której skutecznie się wypierasz udowodniła mi już wiele. Nauczyłeś się już do tego czasu przynajmniej co to hermetyzacja czy operator warunkowy?

@OldisPL ci to już świetnie wytłumaczył. Nie chcę mi się nawet robić @topic, warnuj modzie! Przyjmuje na klatę!

­

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

#master

A co tam, powiem więcej. Java jest programowaniem obiektowym, składa się na to wiele współczynników. Główną cechą programowania obiektowego jest podział odpowiedzialności. Póki nie nauczysz się solidnych podstaw, zakładam,  że będziesz rakotwórczym dzieckiem, które wrzuca swoje pluginy 2kB na komendę, która marnuje 10GB ramu. Morał tej wypowiedzi jest krótki. Póki nie zainteresuje Cię sam język Javy w sobie i nie zaciekawią opcję, które oferuje ona sama w sobie, to daleko nie zajdziesz.

Jakiś problem ja w ten sposob się nauczyłem, to, że reszta leci jak książeczka wskazuje to mnie gówno obchodzi. Wole się uczyć w taki sposob i wszystko umieć napisac po swojemy niż zakuwać z ksiązeczki bo tak jest napisane! :O

//nie umieszczamy reklam w sygnaturach

Opublikowano

-

javastart.pl

Szczegolnie z optymalizacja.

Dla takich perelek w ten dzial wszedlem xD

#master

A co tam, powiem więcej. Java jest programowaniem obiektowym, składa się na to wiele współczynników. Główną cechą programowania obiektowego jest podział odpowiedzialności. Póki nie nauczysz się solidnych podstaw, zakładam,  że będziesz rakotwórczym dzieckiem, które wrzuca swoje pluginy 2kB na komendę, która marnuje 10GB ramu. Morał tej wypowiedzi jest krótki. Póki nie zainteresuje Cię sam język Javy w sobie i nie zaciekawią opcję, które oferuje ona sama w sobie, to daleko nie zajdziesz.

Jakiś problem ja w ten sposob się nauczyłem, to, że reszta leci jak książeczka wskazuje to mnie gówno obchodzi. Wole się uczyć w taki sposob i wszystko umieć napisac po swojemy niż zakuwać z ksiązeczki bo tak jest napisane! :O

A potem placz, ze serwer laguje jak boty wbijaja, bo przy wejsciu wykonujesz zapytanie do mysql w glownym watku

@OldisPL Nareszcie mod ktory wypowiada sie gdy cos wie (nie sprawdzalem profilu, bo jestem leniwy, wiec nie wiem jak jest z reszta postow :v). 

Pomocnik
Opublikowano

@OldisPL Dzięki, napewno zastosuje sie do twoich rad! ;)

Opublikowano

@filippop1

Mama mi zawsze tłumaczyła, że jeśli nie ma się nic ciekawego do powiedzenia, to się po prostu nie odzywa. :D

@OldisPL Dzięki, napewno zastosuje sie do twoich rad! ;)

Nie ma problemu.

Jak coś to wal na PW, postaram się pomóc.

AAAA i jeszcze jedna ważna sprawa. Jeśli ktoś Ci coś zaleca/mów a nawet krzyczy to nie zgrywaj kozaka tylko się podporządkuj, bo tak mówią zasady.

Dobry przykład złamania tej zasady masz właśnie tutaj XDXD

#master

XDXDXDXDXDXDXDXDXDXD

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Oglądając Kamilkime na youtube nauczysz się podstaw od 1-50 polecam potem starasz się pisac pluginy :) jezeli będziesz miec jakies błędy czy cos będę miec wolny czas to zalukam i pomogę bo teraz robię swój serwerek i za dużo czasu nie mam :D

Służę pomocą również innym użytkownikom :) jak potrzeba pomocy zapraszam na pw na pewno pomogę

Opublikowano

Cześć. Czy mógłby ktoś podać strony do podstaw/innych programowania Java np. Chciałbym stworzyć swój plugin ale niewiem jak ;( więc niech ktoś poda podstawy java. Dzięki!

Jeżeli nie znasz podstaw javy, to sie za to nie bierz =.=

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...