Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawko AM i autko

Gość BrykietPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam cieplutko i serdecznie kochanych użytkowników tegóż jakże zacnego forum. Mam pytanie do wszystkich tutaj dzisiaj zgromadzonych, a mianowicie, czy posiadając prawko AM i autko Aixam Coupe Premium (350 kg) mogę wjechać na autostrady i drogi szybkiego ruchu. Pozdrawiam cieplutko i czekam na odpowiedź.

Całuję,

BrykietPL

Opublikowano

Witam cieplutko i serdecznie kochanych użytkowników tegóż jakże zacnego forum. Mam pytanie do wszystkich tutaj dzisiaj zgromadzonych, a mianowicie, czy posiadając prawko AM i autko Aixam Coupe Premium (350 kg) mogę wjechać na autostrady i drogi szybkiego ruchu. Pozdrawiam cieplutko i czekam na odpowiedź.

Całuję,

BrykietPL

Nie, ponieważ 50ccm3 nie są uznawane za pojazdy z ruchu drogowym i nie mają wstępu na autostrady :v

­

sygnatura.png

Opublikowano

Całuję,

BrykietPL

Nie, ponieważ 50ccm3 nie są uznawane za pojazdy z ruchu drogowym i nie mają wstępu na autostrady :v

­

Autko ma 480ccm3.

http://www.aixam.pl/pl/coupe/premium

Pozdrawiam i całuję,

BrykietPL

Opublikowano

Czterokołowiec – to pojazd  samochodowy  przeznaczony  do  przewozu  osób  lub ładunków,  z  wyłączeniem  samochodu  osobowego,  ciężarowego  i  motocykla, którego  masa  własna  nie  przekracza:

a.  w  przypadku  przewozu  rzeczy  550kg,

b. w  przypadku  przewozu  osób  400kg.

Czterokołowiec  lekki – to czterokołowiec,  którego  masa  własna  nie  przekracza 350kg  i  konstrukcja  ogranicza  prędkość  jazdy  do  45 km/h.

Autostrada - droga  dwujezdniowa,  oznaczona  odpowiednimi  znakami  drogowymi, na  której  nie  dopuszcza  się  ruchu  poprzecznego,  przeznaczona  tylko  do  ruchu pojazdów  samochodowych,  z  wyłączeniem  czterokołowca,  które  na  równej, poziomej  jezdni  mogą  rozwinąć  prędkość  co  najmniej  45 km/h,  w  tym również  w  razie  ciągnięcia  przyczep.

Droga  ekspresowa - droga  dwu-  lub  jednojezdniowa,  oznaczona  odpowiednimi znakami  drogowymi,  na  której  skrzyżowania  występują  wyjątkowo, przeznaczona  tylko  do  ruchu  pojazdów  samochodowych,  z  wyłączeniem czterokołowca.

Ten twój 'samochodzik' to czterokołowiec lekki, więc zgodnie z ustawami nie może poruszać się po drogach ekspresowych i autostradach.

f

Opublikowano

Chcesz jechać 45 km/h autostradą?  :v

Dojazd do centr handlowych (tych na których mi zależy) w Gliwicach jest dojazd tylko autostradą. Musiałbym jechać te 8km tą autostradą :P

Opublikowano

Chcesz jechać 45 km/h autostradą?  :v

Dojazd do centr handlowych (tych na których mi zależy) w Gliwicach jest dojazd tylko autostradą. Musiałbym jechać te 8km tą autostradą :P

No to skazujesz się na mandat lub zlinczowanie przez kierowców, my jechaliśmy 150 km/h to nas wyprzedzali...  :v

Opublikowano

Nie będziesz się mógł tym czymś poruszać po autostradach. 

W sumie, w Twoim wieku ( domniemam, że nie możesz zrobić kategorii B ) też miałem możliwość kupna takiego samochodu, by móc poruszać się tym, niż busami. Na szczęście rozsądek przemówił, i wybrałem busy, bo nie mógłbym sobie wybaczyć wyboru takiej zabawki... :)

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Masz prawo jazdy AM, to bardziej celował bym w motorynki pokroju: tzr,gpr sam posiadałem "psiątke" peugota xr6 i jak na tak małą pojemność ciskał ze 100km/h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...