Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasilacz/ładowarka do laptopa

wakus456

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem odnośnie kupna nowego zasilacza/ładowarki do laptopa (stary się przegrzał i już nie chce działać). Potrzebny jest mi jakiś porządny do laptopa MSI GE70 Apache Pro. Z tego co wyczytałem pod laptopem to potrzebny mi jest zasilacz 19,5V 6,15A tylko strasznie ciężko mi taki znaleźć do tego modelu, a też nie chcę zamawiać innych, bo się nie znam na tym.

Rozmiar wtyku to mniej więcej : średnica zewnętrzna 5.5 mm, średnica wewnętrzna 2.5 mm, długość 12 mm.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Allegro i szukaj do danej serii laptopów 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Gdzie tak pisze że musi ? Uniwersalny to uniwersalny, chcesz mieć jak oryginał to kup oryginalny za 150-200 zł od MSI przez support

Opublikowano

Mam aktualnie uniwersalny i chciałbym oryginał, ponieważ nie wiem z jakiego powodu jak gram to po 15-20 minutach sam się wyłącza laptop (w przypadku starej ładowarki takie sytuacje nie miały miejsca).

Jeśli jest jakieś rozwiązanie do tego problemu z wyłączaniem to poprosiłbym również o pomoc.

Opublikowano

Widocznie masz za słaby, uniwersalny od 100-120 W  i minimum 5-6 A powinien być stabilny 

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Mam aktualnie zasilacz uniwersalny 15-24V i 4-4,5A. Sprzedawca mówił mi, żeby uprzednio wyłożyć baterię bo takto by mi się "zajechała". Czy w przypadku lepszych zasilaczów będę musiał też to robić?

Apropo tych "voltów" :

http://www.spidersweb.pl/2015/03/jak-dobrac-odpowiedni-zasilacz-do-laptopa.html

Jest napisane, że wartość musi się zgadzać, ale skąd mam wiedzieć o tej tolerancji w przypadku mojego laptopa?

Opublikowano

Nie czytaj nic bez sensu, skoro napisałem jaki masz kupić kup. Nawet patrząc na parametry zasilacza co masz wyraźnie widać że masz za słaby, cięzko sie domyślić widząc tylko ampery ? 

Masz allegro tam masę zalecanych zasilaczy dla tego modelu, tylko poszukać odpowiedniego. 

uniwersalny od 100-120 W  i minimum 5-6 A powinien być stabilny 

Jak ma więcej nie ma znaczenia bo ten model ma zasilacze nawet 180 W,  9 A 

Opublikowano

No tak ale głównie mi chodzi czy bateria będzie mogła sobie spokojnie leżeć w laptopie, bez ryzyka zbytniego "zajechania", tak jak w przypadku oryginalnego zasilacza?

Opublikowano

A co mają baterie do zasilacza ?   Masz mieć zasilacz do laptopa a nie do baterii, one są zasilane i ładowane z układów laptopa a nie z zasilacza . 

Opublikowano

Znalazłem trochę kompatybilnych na allegro ale wiele ofert się pokrywa. Warto dopłacić 40 zł za te ampery? Osobiście który model byś wybrał?

http://allegro.pl/zasilacz-asus-19v-6-3a-120w-adp-120zb-bb-u14-i6037695255.html
http://allegro.pl/zasilacz-adp-180hb-eb-laptopa-msi-19v-9-5a-180w-i6037697476.html

I jeszcze jedno czy te kable zasilające, które posiadałem w oryginalnym zasilaczu będą pasować?

Opublikowano

O kable pytaj sprzedawcy bo ta kompatybilność różna albo bolec nie wchodzi albo za luźny. Zawsze powinien być podany typ wtyku, większość i tak pasuje bez problemu skoro sprzedawca zapewnia że jest do tego własnie modelu laptopa. 

Lepiej brać większy nie będzie sie przegrzewał, 180 W jest zalecane i w nadmiarze nawet dla lapka z i7 ( 120-160W to średnia moc tego laptopa)  

Opublikowano

Ale czy to będzie się przekładać na większą żywotność, bo na rachunki na pewno :) . Oryginalny 120W wytrzymał mi nieco ponad rok. Sam sprzedawca się dziwił, że tak długo. Orientowałbyś się ile wytrzymałby taki 180W?

Opublikowano

Po prostu dłużej niż ten o niższej mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...