Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aliasy mysql

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem dotyczący wyświetlania nagłówków w jTable. Mianowicie do wypełniania tabel danymi korzystam z biblioteki rs2xml która pobiera nagłówki prosto z bazy, które wyglądają mniej więcej tak:

data_wejscia, czas_wejscia.Jak wiecie nie wygląda to zbyt dobrze w aplikacji, na jednym z forum dot. javy znalazłem funkcje  .getColumn("").setHeaderValue(""); Sprawowała się dobrze dopóki nie dodałem możliwości eksportu JTable do Excela wtedy zobaczyłem, że w wyeksportowanym pliku są stare nazwy tabel, więc zacząłem stosować aliasy w zapytaniach do bazy ("SELECT costam AS `Coś tam` FROM gdziestam) i te ogólnie się sprawdzają tylko problem polega na tym, że przerabiają znaki diakrytyczne np. "ę" na "?". Ma ktoś może pomysł czym to może być spowodowane? Dodam, że baza obsługuje polskie znaki oraz w komórkach jTable nie ma z nimi najmniejszego problemu. Z góry dziękuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...