Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ochrona pokoju

Biumrk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zakupiłem dziś wysokiej jakości sprzęt audio, ale pozostał mi jeden problem - mieszkam w bloku.

Jak mógłbym ochronić sąsiadów przed epilepsją i jednocześnie nie narazić się na przyjazd policji? Pianka akustyczna?

Opublikowano

Słuchawki. ;)

Jak nie dopasujesz wytłumienia do otoczenia i sprzętu to będzie bezsens, choć byś nie wiem jakiej klasy sprzęt posiadał. 

Proponuje zbrojone żelbetem głośniki tak minimum 79-90 cm wysokości, z wytłumieniem na podstawie żeby przez sufit nie przenosił drgań. Na ścianę siatka fizelinowa gruba, najlepiej dwie-3 warstwy. 

Klasyczne gośniki 

d026accc33a6aed27e622fe375837cea.jpg

High End

http://highfidelity.pl/foto_testy/1309/ap/th/03.jpg

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Słuchawki. ;)

Jak nie dopasujesz wytłumienia do otoczenia i sprzętu to będzie bezsens, choć byś nie wiem jakiej klasy sprzęt posiadał. 

Proponuje zbrojone żelbetem głośniki tak minimum 79-90 cm wysokości, z wytłumieniem na podstawie żeby przez sufit nie przenosił drgań. Na ścianę siatka fizelinowa gruba, najlepiej dwie-3 warstwy. 

Co? xD

Z sufitem nie ma problemu, bo mieszkam na 4 pietrze. Myślę, aby położyć po prostu dookoła kolumn piankę oraz na ścianę przedzielającą mnie z klatką i drugą od korytarza. Kuchnia i ściana na zewnątrz chyba może zostać. x

Opublikowano

Przez sufit do sąsiadów na dole ;)

03.jpg

Tego typu konstrukcje sa idealne dla głośników bo nie mają drgań i rezonansu, jak wytłumisz postawę to pozostanie idealny dźwięk bez zniekształceń. ;)

Tylko tego typu konstrukcje mogą zapewnić idealną dynamikę dźwięku w bloku. Patrząc na koszty to wychodzą grosze w porównaniu do robionych i ciężkich zestawów głośnikowych na dodatek o klasę lepsze. 

Opublikowano

Przez sufit do sąsiadów na dole ;)

03.jpg

Tego typu konstrukcje sa idealne dla głośników bo nie mają drgań i rezonansu, jak wytłumisz postawę to pozostanie idealny dźwięk bez zniekształceń. ;)

Chętnie, ale głośniki już mam. :D

Opublikowano

I nie owijaj go czasem pianką, stracisz na jakości ;) 

Przymocuj głośni ma sztywno do ściany/podłogi z podkładem na piance by nie przylegał bezpośrednio do ściany, najlepiej jakbyś mocował na obejmach. Sztywniejsze zapewnia dobry dźwięk i mniej rezonują na ściany/podłogę do sąsiadów

Opublikowano

Postaw sprzęt na marmurowych podstawach a pomiędzy kolce lub kulki z BluTack'a, są dwie szkoły

http://4.bp.blogspot.com/-Hb2s9o17lpA/T-hrivIehuI/AAAAAAAAEQA/mplMrbHZBYQ/s1600/P1110009.JPG

http://images63.fotosik.pl/370/8688d34273c56dd7gen.jpg

Coś w tym stylu. Nie stawiaj kolumn w rogach żeby nie powodowały rezonansów, polecam ustawienie na dłuższej ścianie pokoju. Podłoga najlepiej wykładzina lub parkiet, linoleum i korek też się sprawdzają. W pokoju standardowo jak przy audio - dużo pierdół, firanek, regałów z książkami etc. 

Ale to tak ogólnie z akustyki, jeśli chodzi typowo o odgrodzenie się to będzie ciężko, może na ściany i sufit jakaś wełna mineralna czy coś podobnego i na to płyty karton-gips lub drożej cementowe, tynk akustyczny też ciekawa sprawa ale nie na bas. Tylko nadal zostaje ta podłoga z którą chyba nic sensownego nie zrobisz, no może jak będzie dobry materiał + tamto co wspominałem pod kolumnami to będzie ok.

Btw. co za sprzęt kupiłeś?

Opublikowano

Coś czuję że niedługo taniej mu wyjdzie zbudowanie własnej chałupki gdzieś na perypetiach miasta ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Coś czuję że niedługo taniej mu wyjdzie zbudowanie własnej chałupki gdzieś na perypetiach miasta ;)

True. :D

Głównie chodzi mi o podłogę, bo w sumie za ścianami jest moje mieszkanie/klatka schodowa/dwór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...