Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fairy Tail MANGA

daimao.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo.

Gdzie przeczytam mangę Fairy Tail? 

Szukałem po necie, ale sama bieda z niepełnymi rozdziałami...

Szukam mangi bo ponoć odcinek 102 z anime ma być ostatnim przed jakąś przerwą. 

Może Wanted Team? Tłumaczą mangę Fairy Tail bodajże.

Opublikowano

Yo.

Tak, tłumaczą, ale nie ma wcześniejszych rozdziałów. Jest tam od razu "skok" do tej wojny. 

Ja szukam mangi ze wcześniejszymi wydarzeniami, tak abym mógł chronologicznie zaraz po anime to przeczytać. 

W myśl zasady "nie popieramy piractwa" nie dostaniesz odpowiedzi innej niż kupno. FT będzie wydane w Polsce przez wydawnictwo Studio JG. 

Akysz

Opublikowano

W myśl zasady "nie popieramy piractwa" nie dostaniesz odpowiedzi innej niż kupno. FT będzie wydane w Polsce przez wydawnictwo Studio JG. 

Akysz

Aż taka cebula? 20 zł za tomik. Na pewno 55 rozdziałów będzie wydane. Z prenumerata wyjdzie znacznie taniej.

Opublikowano

Yo.

Tak, tłumaczą, ale nie ma wcześniejszych rozdziałów. Jest tam od razu "skok" do tej wojny. 

Ja szukam mangi ze wcześniejszymi wydarzeniami, tak abym mógł chronologicznie zaraz po anime to przeczytać. 

Wanted team miało jakiś rozłam czy coś w ten deseń i dużo tego co tłumaczyli poszło się przysłowiowo je... poszukaj na chomikuj tam powinieneś mieć wszystko

Akysz

Aż taka cebula? 20 zł za tomik. Na pewno 55 rozdziałów będzie wydane. Z prenumerata wyjdzie znacznie taniej.

20 zł swoją drogą (a i prenumerata to 650zł), ale z tego co tam słyszałem średnio ma wychodzić 1 tomik na miesiąc. Także no...

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

20 zł swoją drogą (a i prenumerata to 650zł), ale z tego co tam słyszałem średnio ma wychodzić 1 tomik na miesiąc. Także no...

Do wersji przetłumaczonej na nasz język nie powinieneś w żadnym wypadku podawać linków. Nie po to grupy usuwają to, co ma zostać wydane, aby ktoś to ściągał. W ten sposób osłabiacie rynek w Polsce.

Opublikowano

Akysz

Gówno nie cebula. Nawet nie wiem czy będę to czytał, chcę tylko zobaczyć co będzie dalej. ;)

Yo.

Wanted team miało jakiś rozłam czy coś w ten deseń i dużo tego co tłumaczyli poszło się przysłowiowo je... poszukaj na chomikuj tam powinieneś mieć wszystko

k

Opublikowano

Akysz

Gówno nie cebula. Nawet nie wiem czy będę to czytał, chcę tylko zobaczyć co będzie dalej. ;)

Skończ waść... Gdyby tak było, to sięgnąłbyś do linku w poście #2. Ewentualnie tutaj. Wikia powinna pomóc ci w wyborze. - "Czytać albo nie czytać - oto jest pytanie."  :((

Opublikowano

To ja już powinienem dostać z 30 razy punkty karne za podawanie linków do torrentów itp. xD 

Na mangafox jest od 1 do 478 rozdziału. Polecam stronkę, ale tam jest po ang. 

­

Opublikowano

Akysz

Skończ waść... Gdyby tak było, to sięgnąłbyś do linku w poście #2. Ewentualnie tutaj. Wikia powinna pomóc ci w wyborze. - "Czytać albo nie czytać - oto jest pytanie."  :((

A pisałem gdzieś, że chcę popatrzeć tylko na obrazki? 

Jak masz zamiar siać żale w temacie, do którego nic nie wnosisz to idź odświeżaj główną.  -.-

To ja już powinienem dostać z 30 razy punkty karne za podawanie linków do torrentów itp. xD

Na mangafox jest od 1 do 478 rozdziału. Polecam stronkę, ale tam jest po ang. 

Sprawdzę, aczkolwiek zależy mi bardziej na pl. 

Opublikowano

Do wersji przetłumaczonej na nasz język nie powinieneś w żadnym wypadku podawać linków. Nie po to grupy usuwają to, co ma zostać wydane, aby ktoś to ściągał. W ten sposób osłabiacie rynek w Polsce.

1. Grupy usuwają to co już przetłumaczyli z takiego względu, że manga jest już licencjonowana i nie chcą sobie robić smrodu z prawami autorskimi, a im ktoś ma cięższy rynek tym bardziej z piratami walczy.

2. Jeżeli ktoś będzie chciał to i tak i tak sobie znajdzie po polsku/angielsku/mongolsku/rumuńsku i to wbrew twoim usilnym protestom, ba zrobi to jeszcze z większą chęcią by pokazać CI, że i tak to znajdzie bez twojej pomocy, a nawet specjalnie by zrobić Tobie na złość (ot ludzka natura)

3. Przed dobą internetu w branży gier istniało coś takiego jak "wersja demonstracyjna", aby człowiek mógł sobie sprawdzić czy mu się podoba gra spodoba (czy ogólnie mu będzie działała). Tak samo wychodzę z założenia odnośnie czytania nieautoryzowanych przekładów mangi - jeżeli się komuś spodoba (manga) to sobie kupi tomik, bo będzie miał w wygodniejszej wersji, a jeżeli wyżydzi na kupnie to i tak zrobi to co w pkt.2

Opublikowano

1. Grupy usuwają to co już przetłumaczyli z takiego względu, że manga jest już licencjonowana i nie chcą sobie robić smrodu z prawami autorskimi, a im ktoś ma cięższy rynek tym bardziej z piratami walczy.

2. Jeżeli ktoś będzie chciał to i tak i tak sobie znajdzie po polsku/angielsku/mongolsku/rumuńsku i to wbrew twoim usilnym protestom, ba zrobi to jeszcze z większą chęcią by pokazać CI, że i tak to znajdzie bez twojej pomocy, a nawet specjalnie by zrobić Tobie na złość (ot ludzka natura)

3. Przed dobą internetu w branży gier istniało coś takiego jak "wersja demonstracyjna", aby człowiek mógł sobie sprawdzić czy mu się podoba gra spodoba (czy ogólnie mu będzie działała). Tak samo wychodzę z założenia odnośnie czytania nieautoryzowanych przekładów mangi - jeżeli się komuś spodoba (manga) to sobie kupi tomik, bo będzie miał w wygodniejszej wersji, a jeżeli wyżydzi na kupnie to i tak zrobi to co w pkt.2

1. Piszesz o podejściu prawnym, a ja o praktycznym podejściu. Zaczynałem tłumaczyć Presta i chciałem zamieścić je na c-m. Na wejściu dostałem informacje, że licencjonowanych tytułów nie będą zamieszczać. Chyba że wydawnictwo upadło.(to akurat upadło) - Kto będzie kupował wydanie w naszym języku skoro ripy są po polsku?

2. Masz rację, ale jako społeczność powinniśmy wspierać rozwiązania, które będą stymulować progres, nie regres. Niech działa na własną rękę.

3. Przykładowo, JPF udostępnia 3 strony danej mangi. Czy to jest za mało?

Nie zrozum mnie źle. Nie mam nic przeciwko skanlacjom i traktowaniu ich jako demo. Ale w momencie wchodzenia tytułu na rynek sabotować go? Odeślij do zagranicznych, jeśli musisz. Czy to ukrytawioska, czy J-T jakoś nie obracały przetłumaczonym materiałem po zlicencjonowaniu przez polskie wydawnictwo. Rzucić serwery na Rosję/Chiny i problem z głowy.

Powinniśmy zakończyć ten offtop lub założyć inny temat.

Opublikowano
1. Piszesz o podejściu prawnym, a ja o praktycznym podejściu. Zaczynałem tłumaczyć Presta i chciałem zamieścić je na c-m. Na wejściu dostałem informacje, że licencjonowanych tytułów nie będą zamieszczać. Chyba że wydawnictwo upadło.(to akurat upadło) - Kto będzie kupował wydanie w naszym języku skoro ripy są po polsku?

Po to wydawnictwa kupują licencje na dany produkt by mogły zwalczać próby ripowania tego co wydają. Z tego co się orientuje grupy skanlacyjno-fansuberskie trzymają się tego i nie publikują licencjonowanych mang (jak sam zresztą napisałeś) więc skoro nie ma dostępnych ripów to najwygodniejszą alternatywą jest kupić tomik.   

Masz rację, ale jako społeczność powinniśmy wspierać rozwiązania, które będą stymulować progres, nie regres. Niech działa na własną rękę.

Nie sposób się z tobą nie zgodzić, ale kreowanie się na "wielkiego" obrońce praw autorskich i rozwoju kosztem wizerunku ogólnego polskiego rynku, (bo nie ma co ukrywać, że na nasze postrzeganie wpływają pojedyncze osoby) nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem. Wolę zwiększać fandom przymykając oko na piractwo niźli upominać i być fair wobec wydawnictw, a zarazem zniechęcać ludzi. Równianie jest proste większa społeczność = większe prawdopodobieństwo zakupu mangi.

Przykładowo, JPF udostępnia 3 strony danej mangi. Czy to jest za mało?

Tutaj raczej chodzi o fakt przeczytania 1-2 tomików czy większej ilości rozdziałów, a nie 3 stron iluś tam set stronicowego tomiku 

Opublikowano

[...] Nie sposób się z tobą nie zgodzić, ale kreowanie się na "wielkiego" obrońce praw autorskich i rozwoju kosztem wizerunku ogólnego polskiego rynku, (bo nie ma co ukrywać, że na nasze postrzeganie wpływają pojedyncze osoby) nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem. Wolę zwiększać fandom przymykając oko na piractwo niźli upominać i być fair wobec wydawnictw, a zarazem zniechęcać ludzi. Równianie jest proste większa społeczność = większe prawdopodobieństwo zakupu mangi.[...]

Odniosę się tylko do tego fragmentu, gdyż pozostała część o nie zahacza.. Czy ja się na takiego kreuję? Nie. Czy mpcforum kreuje się na kogoś takiego umieszczając punkt w tabeli kar dot. piractwa? Nie.

Miałeś przez bardzo długi okres czasu mangę po PL i nie skorzystałeś? Masz pecha.

W dodatku mówimy o tytule, który gość oglądał... I sorry, ale przez takie praktyki nie zwiększysz fandomu skoro w tzw. podziemiu te serie są znane i polecane nowym. Nie chcesz być fair wobec wydawnictw, ale chciałbyś, aby nowości pojawiały się w sklepie. I równanie powinno wyglądać tak: mniej ripów = większe prawdopodobieństwo kupna.

<sorry za zwrot bezpośredni, ale tak było łatwiej napisać.>

Poradnik dla cebuli: teoretycznie macie 14 dna na zwrot przez zamówienie przez neta. Przeczytać i oddać...

/eot

Opublikowano

@Eftar - mi tam % nie straszne i uważam, iż temat nie jest zamknięty...

Określenie o kreowaniu się na obrońce było bezosobowe, jeżeli odebrałeś to jako jakąś aluzję do Twojej osoby to nie było to moim zamiarem. Podziemie było jest i będzie.  Mówiąc kolokwialnie choćbyśmy się zesrali to jeżeli ktoś nie zamierza kupić tomiku to go nie kupi tylko poszuka w internecie (a jak nie znajdzie to odpuści sobie tytuł - i tyle), a jeżeli bycie uprzejmym i pomocnym (w nie do końca dobrym procederze) nie jest zabiegiem, który wpłynie chociaż trochę na ocieplenie wizerunku to na pewno nie zaszkodzi tak jak określenie kogoś, że żydzi na kupnie tomiku (nawet jeśli to prawda). Cóż... mamy trochę inne podejście do kreowania wizerunku ludzi takich jak my i temu nie da się zaprzeczyć. Jednak sądzę, iż każdy musi sam zdecydować czy chce całe życie na kimś żerować czy jednak podziękować za czyiś wkład pracy kupując jego "dzieło".

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngPitbull_

W końcu da się Ciebie oznaczyć  :lenny: Procenty może i nie straszne, ale będzie pożywka dla tych, co mają problem z tym działem. To kontynuując...

Zgadzam się w 100% z tym, co podkreśliłeś i pogrubiłeś. Jednak do każdej sprawy podchodzę indywidualnie. Jeżeli zachowałby chociaż pozory, ale tak..? Wolę już w pewien sposób zniechęcić do takiego działania. Czy wizerunek będzie rzutował na całą społeczność? Wątpię i pozdrawiam w tym miejscu Verexa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...