Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie.

MakaLaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki sprzęt :

Zasilacz: Modecom MC- 350 ATx 2.0 PFC

Płyta główna: GIGABYTE GA-P31-DS3L

Ram: 2x2GB Patriot 800Mhz

Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53 GHz 

System: 32x

Czy jest możliwość podkręcenia czegoś i czy będzie to bezpieczne ?

Z góry dzieki.

Opublikowano

Podaj dokładny model zasilacza.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam to jest dokładny model, patrz ;)http://www.x-kom.pl/p/8735-zasilacz-komputerowy-modecom-350w-mc-350atx-20-pfc.html

Na tym zasilaczu nie polecam kręcić.

Poza tym niewiele ci to da. Komp i tak będzie bardzo słaby.

Ale za to masz dobrą płytę pod Xeona. Możesz do płyty włożyć ( po modyfikacji) procesor serwerowy. Jest to odpowiednik Core 2 Quada, ale kosztuje około 80-100zł, więc ponad połowę mniej. Polecam ci model E5420 itp. 

Sam miałem, sam modyfikowałem i działał naprawdę spoko. Ten procesor i grafiką dobrą dawał radę z GTA V.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ten Xeon kosztuje ponad 2000 zł. :D

Jednak znalazłem ten tańszy :D a czy nie będę musiał zmienić zasilacza?

Opublikowano

Przydałoby się go wymienić na jakiegoś Chieftec'a. Koszt niewielki, a zawsze masz przekonanie, że nic ci nie walnie w kompie. Poza tym system byś zmienił na 64 bit'owy, bo 32 bit'owy obsługuje tylko 3GB RAM.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam to jest dokładny model, patrz ;)http://www.x-kom.pl/p/8735-zasilacz-komputerowy-modecom-350w-mc-350atx-20-pfc.html

Ale za to masz dobrą płytę pod Xeona. Możesz do płyty włożyć ( po modyfikacji) procesor serwerowy. Jest to odpowiednik Core 2 Quada, ale kosztuje około 80-100zł, więc ponad połowę mniej. Polecam ci model E5420 itp. 

Sam miałem, sam modyfikowałem i działał naprawdę spoko. Ten procesor i grafiką dobrą dawał radę z GTA V.

Zrobię chyba tak jak mówisz ten Xeon kosztuje 80 zł + 10 zł za adapter a wydajność powinna skoczyć w grach typu battlefield 3 ? + zmiana systemu na 64-bit.

Opublikowano

Zrobię chyba tak jak mówisz ten Xeon kosztuje 80 zł + 10 zł za adapter a wydajność powinna skoczyć w grach typu battlefield 3 ? + zmiana systemu na 64-bit.

A jaką masz grafikę?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Grafikę możesz kręcić, ale nie wiele ci to da, bo masz bardzo słaby procesor.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Mam jeszcze jeden problem a mianowicie po podkręceniu procka do 2.89 GHz komputer po np 30 min zawiesza sie i pomaga tylko reset, w biosie wszystkie sekcje odpowiedzialne za napięcie mam na auto czy to może być proble czy po prostu zasilacz nie wyrabia.

Dodam jeszcze, że wcześniej działało bez zarzutów przy podkręceniu do 2.93 i też wszystko było na auto, czasami wywala blue screen z błędem MEMORY_USAGE czy coś takiego czy to może być wina pamięci RAM i jeszcze jak sprawdzam w jakimś programie prędkość zegara procesora to skacze od 1.8 GHz do 2.89 GHz czy to jest naturalne ?

Opublikowano

Rany boskie, wchodz do biosu, zmieniaj to auto, tak sie nie robi OC, temperatury masz dobre? Tryb auto to najgorsze co mozna dac, kij wie co plycie odbije

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Zaraz odpalam memtest86 zobaczyć czy nie mam problemów z pamięciom ram, i czy możesz jakoś mi wytłumaczyć co mam zaznaczyć w BIOSie bo nie do końca ogarniam a na różnych poradnikach ludzie mają całkiem inny BIOS :D 

Opublikowano

Napiecie od CPU sam ustaw, tzn wiesz im mniejsze tym lepiej, czytales w ogole chociaz jakis poradnik OC? Ale tak serio, a nie filmik 12 latka na yt nagrywany telefonem.

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...