Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cięcie layoutu z Photoshopa do HTMLa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytanie: czy da się pociąć i zapisać layout z Photoshopa tak aby w html nie wczytywalo tylko obrazków A np. Ten tekst co jest w layoucie to aby nie był zapisywany jako obraz tylko jakieś wyrażenie które można zmienić w pliku.html

Opublikowano

@MsPatryk

Tylko jakieś wyrażenie które można zmienić w pliku.html

Co dokładnie masz na myśli?

--

Gdy byłem jakiś czas temu na praktykach, w firmie zajmującej się tworzeniem stron internetowych, dostawaliśmy plik .psd, w którym mieliśmy wszystko. Obrazki bez problemu można było wyciąć i zapisać jako osobne, tekst zaznaczyć i skopiować do pliku .html.

Zastanawiam się co miałeś na myśli pisząc "jakieś wyrażenie". Po prostu zaznaczasz tekst i kopiujesz go np. do jakiegoś div'a lub akapitu.

Opublikowano

Wyrażenie - <a/p> itp ;) i też mam format .psd tylko jak skopiować ten tekst? Narzędziem do wycinania zaznaczyć i skopiować? :v

Wchodzisz w warstwę z tekstem, klikasz na nią dwa razy i kopiujesz zaznaczony tekst.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Tylko jak tak robię i wklejam to między inne "plastry" to mi sie to przesowa (plasterki) i mam białe pola które nie wyglądają fajnie.

edit: może inaczej- jak pociąć layout aby np dany tekst zmienic na swoj aby w pliku index byl [gdyż on mialby być zmieniany przez php].

Opublikowano

Plastry i cięcie narzędziami z photoshopa to przeżytek. Szablony się koduje na podstawie podglądowego layoutu. Z layoutu wycina się tylko te elementy, które rzeczywiście muszą być grafiką - zazwyczaj są to jedynie zdjęcia, wszystko inne robi się za pomocą CSS. W celu ułatwienia kodowania możesz skorzystać z darmowego edytora od Adobe, Brackets z odpowiednią wtyczką.

Pamiętaj, że przy kodowaniu niezbędne umiejętności to dobra znajomość HTML i CSS. Nic samo się nie zrobi.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...