Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Medieval II - pytania dotyczące dyplomacji

Gandern

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z podpisaniem pokoju w tej grze gram Polską najpierw miałem wojnę z Cesarstwem a teraz jego sojusznicy czyli Dania i Ruś dołączyli do wojny i z żadnymi z nich nie idzie się dogadać oferuję im po 7k florenów nawet czasami prowincję i nikt nie chce się zgodzić zwłaszcza że mam duży kraj obecnie największy to chyba powinni się bać czyż nie ? jak próbuję namówić moich sojuszników do pomocy to mnie zlewają i nie mogę nawet wykonywać żadnych działań ofensywnych bo całe wojsko skupiam na obronie jakieś pomysły ? Jestem początkującym graczem ( 10h steam ) więc chętnie poczytam też jakieś inne porady co do gry

Jeszcze mam pytanie apropo reputacji w dyplomacji mam cały czas wątpliwa nie zrywałem żadnych paktów ani nic z papieżami zawsze żyję na conajmniej połowę krzyży czyli dobrze więc od czego to zależy

gQSkfLC.png

Opublikowano

Im więcej podbojów, tym większy strach wzbudzasz. A skoro grasz Polską, to tereny wkoło ciebie są kąskiem dla tych właśnie państw. Jeżeli AI widzi, że wygra, to raczej pokoju nie podpisywała.

Opublikowano

No właśnie mam największe tereny w Europie a jednak się nie boją a wszystkie ich ataki się rozbijają o mury nic nie mogą zdobyć a i tak dalej chcą walczyć

gQSkfLC.png

Opublikowano

Jeżeli masz też słabo bronione granice, to wtedy jesteś bardziej podatny na ataki. Co z tego, że masz bardzo dobre wojska, skoro chodzą one jedną/dwoma armiami, a w miastach przy granicy są po 2 oddziały. SI to widzi i łatwo tego nie pozostawi, żeby te granice zdobyć. 

Inni mogą nie chcieć Ci pomóc, ponieważ skąd mają wiedzieć czy Ty ich nie zaatakujesz. Moim zdaniem SI czasami w tej grze, to porażka, ale trzeba brać wszystko pod uwagę. 

Nie pozostaje Ci nic jak obrona. Dowódcami stawiaj wieże obserwacyjne na mapie i kiedy zauważysz, że przeciwnik nadchodzi próbuj jak najszybciej tak przybyć oddziałami, ale lepiej jest ich trochę zostawić w miejscu, bo mogą Cię zaatakować z innej strony jednocześnie.

Opublikowano

No ale właśnie ja mam garnizony pełne w miastach przy granicy i się tylko bronie teraz nawet mi się udało w trakcie ataków uzbierać armię i zdobyłem kolejne miasto od cesarstwa a ich odpowiedź nie interesuje nas pokój chcemy twojej zagłady

gQSkfLC.png

Opublikowano

Weź też po uwagę sprawy religijne :D Ja gdy także grałem polską i atakowałem niemców, to zawsze po zdobyciu/zaatakowania ich miasta/armii Papież miał problem i jeżeli nie przestane ataków, to po prostu wojna z Papieżem i frakcjami które są chrześcijanami ;p Ja oczywiście nie chcąc mieć problemów, nie atakowałem, ale same niemcy (SI) miało to w dupe i oni mnie cały czas napadali, a sam kochany Papież miał to w dupie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...