Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana Ram w Lenovo G40-30

gibkiwacek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemacie !  :)

Potrzebuje rady. Kupilem lapka, Lenovo G40-30. Żadna rakieta, wiem, ma byc do rzeczy biurowych. No ale w czym rzecz, mam firmowo wbudowane 2 gb ram z czego dostępne ( 1,89 gb ). Chcialbym ten RAM wymienic na inny, 4bg/8gb.

Tylko teraz pytanie ( tak jestem laikiem w tych kwestiach ) : Czy wystarczy, że kupie na allegro jaką kolwiek kostke RAM czy musi być jakaś specyficzna do tego modelu ? Widze jakies inne dane jak np 1600Mhz , 1,35 v  ale nie mam pojecia co znacza a widze ze przy roznych kostach sie różnią. Jaka była by najlepsza  ?

Z góry dziękuję za pomoc !   :) 

P.S. Jeśli napisalem thread w złym dziale to przepraszam i prosze modów o wybaczenie  :D Tylko dajcie znać gdzie przeniesliscie  :)

9ctDbVH.png

Opublikowano

Kup taką jaka masz albo podobną  1600Mhz to powinna pasować , trzeba wymienić pamięć tą co jest 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@gibkiwacek jeżeli masz zintegrowaną grafikę w nim, a chcesz grać. To bierz dwie kości np. 2x4GB. Grafika zintegrowana korzysta z pamięci ram, więc im lepszy ram (wyższe taktowanie, niższe CL), oraz jeżeli są dwie pamięci (działające w dual channel), to masz więcej FPS. Samo dołożenie drugiej pamięci ram może ci wziększyć FPS niemal dwukrotnie (w przypadku integry).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@gibkiwacek jeżeli masz zintegrowaną grafikę w nim, a chcesz grać. To bierz dwie kości np. 2x4GB. Grafika zintegrowana korzysta z pamięci ram, więc im lepszy ram (wyższe taktowanie, niższe CL), oraz jeżeli są dwie pamięci (działające w dual channel), to masz więcej FPS. Samo dołożenie drugiej pamięci ram może ci wziększyć FPS niemal dwukrotnie (w przypadku integry).

@JacoH

O super, dzięki za rade ! Co to kości, to otworzylem lapka i mam jeden slot, czyli jedna kostka na 8 gb powinna wystarczyc ? 

9ctDbVH.png

Opublikowano

Jeżeli masz tylko jedno gniazdo, to bierz te 8GB, ale podaj model laptopa dokładny, bo widziałem już parę razy, że drugie gniazdo było po prostu z drugiej strony płyty głównej.

Opublikowano

Ta seria ma głównie  jedno gniazdo albo w niektórych wersjach możliwe jest w tym miejscu podwójne zależy jaka jest płyta główna. Wystarczy otworzyć klapkę i sprawdzić. 

Opublikowano

Jeżeli masz tylko jedno gniazdo, to bierz te 8GB, ale podaj model laptopa dokładny, bo widziałem już parę razy, że drugie gniazdo było po prostu z drugiej strony płyty głównej.

Ta seria ma głównie  jedno gniazdo albo w niektórych wersjach możliwe jest w tym miejscu podwójne zależy jaka jest płyta główna. Wystarczy otworzyć klapkę i sprawdzić. 

@JacoH   @Ktosiu

Lenovo G40-30 

Model Name : 80FY

9ctDbVH.png

Opublikowano

@gibkiwacek Masz jedno gniazdo Ram w swoim laptopie. Sprawdziłem specyfikację na internecie i niestety lipa.

Opublikowano

@gibkiwacek Masz jedno gniazdo Ram w swoim laptopie. Sprawdziłem specyfikację na internecie i niestety lipa.

@JacoH

I jeszcze jedno noobskie pytanie jeśli moge, jak juz kupie i wsadze nową kość to czy musze instalowć jakies sterowniki czy po prostu wlączam lapka i moge normalnie korzystac ? 

9ctDbVH.png

Opublikowano

Nic się nie robi. Jest możliwość że może źle odczytywać ilość nowej pamięci ale to tylko błąd wyświetlania.

Opublikowano

Nic się nie robi. Jest możliwość że może źle odczytywać ilość nowej pamięci ale to tylko błąd wyświetlania.

Okej, dzięki sliczne za pomoc Tobie i @JacoH  :)

9ctDbVH.png

Opublikowano

Siemacie ! 

Mam problem, nabyłem kostke 4 gb, wsadziłem i komputer nie chciał sie uruchomić, lampi sie świeciły, ale zero obrazu ani nic. 

Kostka RAM od Corsair, tutaj numery z kotki ( c***a wiem co znaczą :< ) 

CMSO4GX3M1A1333C9

I nizej jeszcze dwa jakies, chyba seryjne ;/ 

Pomożecie co z tym fantem zrobic ? 
@JacoH

@Ktosiu

9ctDbVH.png

Opublikowano

Przecież wyraźnie miałeś napisane by kupić taka sama jaka masz przynajmniej pod względem częstotliwości , masz kupioną  1333 MHz a nie 1600 MHz tak jak jest zalecane do tego modelu.

Możesz próbować zresetować bios albo poszukać opcji ustawienia taktowania pamięci w biosie, jak nie uruchomi sie z nową kością wstaw starą, zrób reset i załóż nową. Możliwe ze nawet będzie chodził gorzej niż z kością 2 Gb

Opublikowano

Przecież wyraźnie miałeś napisane by kupić taka sama jaka masz przynajmniej pod względem częstotliwości , masz kupioną  1333 MHz a nie 1600 MHz tak jak jest zalecane do tego modelu.

Możesz próbować zresetować bios albo poszukać opcji ustawienia taktowania pamięci w biosie, jak nie uruchomi sie z nową kością wstaw starą, zrób reset i załóż nową. Możliwe ze nawet będzie chodził gorzej niż z kością 2 Gb

Tak wiem ze mialem kupic z takim samym taktowaniem, zamówiłem taką ale dostane dpiero po swiętach :/ Dzis kumpel mi podrzucil taką bo znalazł sprzątając, myslalem ze podziała :D 

Ale dzięki za info, na biosie sie nie znam, wiec po prostu poczekam na nowa kość :D

9ctDbVH.png

Opublikowano

W razie problemów i tak może być wymagany reset biosu albo przynajmniej odświeżenie pamięci cmos, nowe pamięci to nowe parametry do przeczytania ponownie i ustawienia przez bios.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...