Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metin2 na nowoczesnym silniku graficznym

Sayque

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Studiuję grafikę komputerową i ostatnio postanowiłem wrzucić swoje modele 3d do Unreal Engine 4 w celach "eksperymentalnych". Pokręciłem się trochę po interfejsie silnika, obejrzałem kilka tutoriali odnośnie blueprintów i stwierdzam że jest dość prosty w obsłudze. Pierwsze co przyszło mi, wieloletniemu graczowi Metina, na myś było to, żeby spróbować odtworzyć metka w nowym silniku. Tutaj rodzi się pytanie do osób obeznanych w temacie. Jak trudne byłoby "przepisanie" mechaniki metka (kod źródłowy metka "wyciekł" jakiś czas temu) na nowy silnik?

Jestem raczej zielony w tej materii, dlatego też moje pytanie może być głupie, jednak sednem tematu jest odtworzenie metka na nowym silniku i dlatego proponuję dyskusję na ten temat, może zrodzi się jakiś projekt :)

#edit

Innym silnikiem, o którym myślałem jest ostatnio udostępniony (darmowy) Amazon Lumberyard, który podobno posiada wsparcie dla gier sieciowych.

Opublikowano

Moim zdaniem jeżeli grafika byłaby 3x ładniejsza niż teraz na wszystkich serwerach, klient byłby zabezpieczony żeby nikt takiego samego serwera nie zrobił, nowe systemy unikalne poprawione wszystko co jest dostępne teraz to myślę że to by był fajny projekt.

Opublikowano

Np. Antaris xD

Co to ma znaczyć? Przecież Antaris będzie dalej na tym samym silniku.

Opublikowano

Witam wszystkich

Studiuję grafikę komputerową i ostatnio postanowiłem wrzucić swoje modele 3d do Unreal Engine 4 w celach "eksperymentalnych". Pokręciłem się trochę po interfejsie silnika, obejrzałem kilka tutoriali odnośnie blueprintów i stwierdzam że jest dość prosty w obsłudze. Pierwsze co przyszło mi, wieloletniemu graczowi Metina, na myś było to, żeby spróbować odtworzyć metka w nowym silniku. Tutaj rodzi się pytanie do osób obeznanych w temacie. Jak trudne byłoby "przepisanie" mechaniki metka (kod źródłowy metka "wyciekł" jakiś czas temu) na nowy silnik?

Jestem raczej zielony w tej materii, dlatego też moje pytanie może być głupie, jednak sednem tematu jest odtworzenie metka na nowym silniku i dlatego proponuję dyskusję na ten temat, może zrodzi się jakiś projekt :)

#edit

Innym silnikiem, o którym myślałem jest ostatnio udostępniony (darmowy) Amazon Lumberyard, który podobno posiada wsparcie dla gier sieciowych.

NIe przeniesiesz serwera na silnik unreal engine zanim cos takiego napiszesz sciagnij moze kod binki metina i przeanalizuj go. Musialbys binke napisac praktycznie od 0 do tego metin ma pythona ktorego z ktorym nie wiem czy jest unreal engine kompatybilny a tak z innej baczki wykorzystujac silnik unreal engine do celow komenrcyjnych musisz placic im jakis okreslony % a tak poza tym watpie zeby oni sie nawet zgodzili na wykorzystanie ich silnika do celów komenrcyjnych skoro kod zrodlowy gry metin2 jest nielegalny a prawa do niego maja aktualnie chyba tylko webzen gameforge i tecinteractive czy jakos tak

Opublikowano

Chcialem przypomniec tylko ze metin zostal juz odpicowany przez ekipe Rise Of Metin. Smiem twierdzic ze oni nadal stoja na starym silniku a jedynie uaktualnienie directow, pajtonow, etc do najwyzszych dalo wiele korzysci:) Juz dzis mozna zrobic niezla dzungle 3d na mapach, ale czy ktos to kupi? Bo z tego co wiem to non stop tylko piszcza ze chca grac na starych miastach, a przeciez tyle mozna ulepszyc wciaz w tej grze.

Opublikowano

Chcialem przypomniec tylko ze metin zostal juz odpicowany przez ekipe Rise Of Metin. Smiem twierdzic ze oni nadal stoja na starym silniku a jedynie uaktualnienie directow, pajtonow, etc do najwyzszych dalo wiele korzysci:) Juz dzis mozna zrobic niezla dzungle 3d na mapach, ale czy ktos to kupi? Bo z tego co wiem to non stop tylko piszcza ze chca grac na starych miastach, a przeciez tyle mozna ulepszyc wciaz w tej grze.

Ta gra nie mogła być na starym silniku jak i plikach gdyż twórcy rise of metin nie mają do niej praw. Tak to by znikła szybciej niż została zaplanowana.

Opublikowano

Ta gra nie mogła być na starym silniku jak i plikach gdyż twórcy rise of metin nie mają do niej praw. Tak to by znikła szybciej niż została zaplanowana.

Rise of metin nie mialo nic wspolnego z metin2 jedyne co było wspolnego to nazwa o co gf sie przyczepił.

Opublikowano

Chyba tylko słyszałeś. Rise of Metin nie ma nic wspólnego poza nazwą, użytą w celach marketingowych. Jak się to skończyło? Gameforge pozwał twórców. Beta nawet nie wystartowała. Projekt został zamknięty, mimo że twórcy później napisali, że Rise of Metin nie ma nic wspólnego z Metin2. Nic to nie dało, bo prawa do publikacji/używania nazw w EU należa do GF.

Opublikowano

Rise of metin nie mialo nic wspolnego z metin2 jedyne co było wspolnego to nazwa o co gf sie przyczepił.

Moja odpowiedź sama w sobie jest odpowiedzią ale dobrze że lepiej naświetliłeś moją wypowiedź przez co nie będzie niedomówień.

Opublikowano

No panowie nie wiem, reki uciac nie dam. Podobno to odlam ludzi z starego metin2 zrobil ta gre. A tak ogolnie to skad wiesz ze nie jest na tym silniku? Zagladales tam? Przerobili pod siebie tak jak chcieli i nawet nie widac tego ze to silnik metka, jesli ktos siedzi w ekipie gdzie sami programisci ale tacy z prawdziwego zdarzenia to ilez to przerobic taki silnik dla nich? Jakos dziwnym trafem niektore struktury do zludzenia przypominaja metin2 w nowym rise. Ciekawe.

brambor20189

A ty rozumiem masz prawa do calego kodu metina? Oni dzialali tak by nic nie przypominalo starego metina, proste. Jesli ktos jest wybitnym programista przyjacielu to przerobic silnik a co najlepsze auaktualnic go do najnowszej wersji to no problem.

Opublikowano

No panowie nie wiem, reki uciac nie dam. Podobno to odlam ludzi z starego metin2 zrobil ta gre. A tak ogolnie to skad wiesz ze nie jest na tym silniku? Zagladales tam? Przerobili pod siebie tak jak chcieli i nawet nie widac tego ze to silnik metka, jesli ktos siedzi w ekipie gdzie sami programisci ale tacy z prawdziwego zdarzenia to ilez to przerobic taki silnik dla nich? Jakos dziwnym trafem niektore struktury do zludzenia przypominaja metin2 w nowym rise. Ciekawe.

brambor20189

A ty rozumiem masz prawa do calego kodu metina? Oni dzialali tak by nic nie przypominalo starego metina, proste. Jesli ktos jest wybitnym programista przyjacielu to przerobic silnik a co najlepsze auaktualnic go do najnowszej wersji to no problem.

Przecież ten syf nawet w paru % nie przypominał metina, po drugie z tego co wiem to prawa autorskie można łatwo sprawdzić wnosząc sprawę do sądu , nikt głupi by się nie porywał z tak durnym pomysłem by wykorzystywać pliki innej firmy i to jeszcze podając się za kontynuacje tejże gry, webzen mógłby z nich zedrzeć potężne sumy pieniężne. I nie szukaj podobieństw w tej marnej produkcji gdyż sam system ulepszania, i te twoje struktury są na bardzo prostym poziomie.

Po drugie nie porównywaj serwerów prywatnych z grami które wychodzą na nie swoich plikach. Tu o tyle gorzej mają autorzy metka że nawet jakby pozwali takiego kowalskiego za użytkowanie ich produktu wcześniej nie posiadając praw wydadzą na rozprawę z 10-20 tyś dolców i dostaną np. 1 tyś dolców tylko po to by zszargać sobie nerwy i stracić czas, inaczej sprawa toczy się z firmami gdyż można z nich ściągnąć nie tysiące ale i miliony odszkodowań za wykorzystywanie do własnych celów zarobkowych nie swoich pracy. 

Edit: A i jeszcze uno mój "kolego" nie wiem jak wygląda sprawa silnika graficznego ale z tego co pamiętam granny na którym opiera się metin nie jest darmowy i nie tylko Rise of metin dostałby po dupie od Webzenu ale także od radgametools za wykorzystywanie ich silnika. Sprawa uaktualnienia silnika gry nic nie wnosi do metina bo jego mechaniki nie ma jak zbyt zmienić gdyż to programiści ustalają jak ma to wszystko działać. Odkąd source metina jest ogólnodostępne silnik graficzny przez użytkowników internetu był nie raz już aktualizowany.

Opublikowano

To co pokazałeś wyżej w spoilerze nie miało nic wspólnego z metinem. Po prostu ludzie znaleźli mmorpg z kodem źródłowym i zaczęli adoptować stuff związany z metinem do tej gry mmorpg. Poruszanie tego typu tematów na tym forum jest co najmniej śmieszne

64562221938.png

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Według mnie pomysł dobry, sam planowałem rozpocząć pracę nad czymś takim. Te rozwiązania na obecnym silniku gry są 'zacofane', aktualnie w unity można to wszystko napisać o wiele krócej i bardziej przejrzyście bez konieczności używania chociażby pythona. Wcale nie trzeba się wzorować na tym co napisali koreańce kupe lat temy, ale prawidłowo to wszystko odzwierciedlić aby było pratycznie identyczne, w nowej grafice ze stabilniejszymi rozwiązaniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...