Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Udostępnianie torrentów, a polskie prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, wpadłem na pomysł aby zrobić stronę z plikami torrent do pobrania. Oczywiście te pliki nie będą stały na moim serwerze a np, już gotowe pliki torrent (czyjeś) na ich serwerze/stronie/portalu a ja tylko na mojej udostępniam tak jakby dostęp. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem więc postaram się jeszcze tak: Czyjaś strona z torrentami -> pobieram ich plik torrent -> wygram na mój serwer lub jakiś hosting plików -> na mojej stronie udostępniam link do pobrania takiego torrenta -> torrent pobiera pliki tam już z serwera gdzie jest blablabla. Pytanie mam czy nie miałbym z tym problemów z prawem? pod względem praw autorskich i ew, z czymś tam jeszcze. 

Osobiście od razy powiem, że jak najbardziej nie popieram piractwa, osobiście na moim systemie nie mam nic kradzionego/piratów.

Z góry dziękuje za pomoc :)

//edit

Tym tematem nie łamię regulaminu (dla czepialskich) i się upewniłem w regulaminie :)

Opublikowano

Ogl to problem może byc jesli jestes na tyle mądry to bys nie został złapany np nie rejestruj serwera na siebie musisz być przy takim czymś bardzo ostrożny 

Logo_IGracze.png

Opublikowano

hmmm, a załóżmy czy mieszkam w Angli a serwer jest w PL albo kompletnie gdzie indziej. Wiem że jest jakiś kraj gdzie nie ma prawa z prawami autorskimi czy jakoś tak chyba w Melzji? czy jakoś tak, ale nie jestem pewien i się nie zdziwię jeśli ceny serwerów w takiej lokacji są kosmiczne ;d

Opublikowano

w Rosji chyba na to srają więc moze tam sobie serwery kup ? :D

Zły pomysł to nie jest szczególnie ze Rosja duży kraj. Ale i tak trzeba z tym uważać, bo żeby za takie cos zostać ukarany prawnie żebyś udos tylko pliki .torrent słabo opłacalne. A nie kiedy nawet sie nie zwraca na to zeby serwer opłacić. 

Logo_IGracze.png

Opublikowano

Radz to zostawic profesjonalista i torrent.org gdzie hostuja sie od 10 lat :).

Mozna dostac nawet pare lat jesli dobrze namieszasz, a co masz z tego ? Nic, ewentualnie dotacje, to juz lepiej do roboty isc. 

A jesli naprawde chcesz umieszczac torrenty to musisz miec narejestrowane serwery gdzies na zadupiu, lecz interpol tez se moze tam wejsc i zabrac serwery, musisz nie miec w zadnym wypadku jakiejkolwiek stycznosci z tym serwerem tak jak bys o tym nigdy nie wiedzial, nie chwalic sie ze masz torrenty, nie reklamowac sie, poprostu stac i czekac.

4830328594.png

SMITE | Sezon 2 Diamond | US

Opublikowano

Jeżeli linki będzie dodawał bot lub użytkownicy, a Ty będziesz reagował na zgłoszenia, to powinno być w porządku.

Opublikowano

Panowie chyba nie wiedzą jak działają sieci P2P. Plik .torrent to tylko informacja z jakim serwerem klient musi się połączyć, by pobrać dany plik. Ze strony prawnej za udostępnianie plików .torrent nic nie grozi, w końcu pliki .torrent nie są czymś zakazanym. Prawnie mogą odpowiadać jedynie osoby, które udostępniają nielegalne pliki za pomocą protokołu BitTorrent.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen czyli nie muszę się martwić jeśli będę tylko udostępniać czyjś plik .torrent tak jak wytłumaczyłeś? Czyli nie muszę się martwić o to aby kupować serwer np, w kanadzie itp. Ale jeśli ktoś jeszcze kiedyś będzie miał wątpliwości lub będzie potrzebował takiego serwera aby trzymać nielegalne pliki to pewien znajomy powiedział że na https://prq.se/ stoi ThePirateBay

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...