Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

I5 4690K OC 4,5 GHZ i GTX 980 krótkie ścinki w grach

blazej2222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam następującą konfigurację:
I5 4690K @ 4,5 GHz
AsRock z97 Anniversary
Asus geforce gtx 980 strix OC
Xfx 550 W
I pamięci 8 GB RipjawsX 2400 MHz w (2x4GB)

Dysk SSD Crucial MX200 250 GB

Problem polega na tym, że np mam stabilne 60+ fps i w pewnym momencie spada do 50 na dosłownie sekundę i od razu wraca (Wiedźmin 3). Ciekawi mnie czy to normalne, czy mogę coś na to zaradzić?
Cóż, w opcjach mam wszystko na ultra z wyjątkiem zagęszczenia ludności (wysokie) i zasięgu widoczności roślinności (również wysokie).

V-sync włączone i limit fps na 60. Dlaczego? Gdy ustawię fps bez limitu zaczynają się straszne spadki, szczególnie w miejscach, gdzie jest duże zagęszczenie ludności.

Tak samo jak wyłącze V-sync.

Ciekawą rzeczą, którą zauważyłem jest fakt, że na ustawieniach V-sync on i limicie na 60 fps karta graficzna jest używana w najbardziej zaludnionych i wymagających lokacjach na poziomie 60%, a procesor 75% - w momencie zmiany na off i unlimited liczba klatek wzrasta do około 150, użycie obu podzespołów sięga 98%, jednak spadki fps są jeszcze bardziej widoczne i drażniące.
Próbowałem w opcjach gry wyłączyć vsync i limit fps, a jednocześnie w Panelu Nvidi wymusić Vsync i potrójne buforowanie, ale moim zdaniem nie pomaga to wcale.
Byłbym w stanie zostawić sprawę gdyby nie fakt, że moje podzespoły są wykorzystywane praktycznie tylko w połowie (myślę, że jest tak, gdyż gram na monitorze 1280x768).
Ludzie z moją konfiguracją sprzętową uzyskują stabilne 60 fps bez żadnych spadków na rozdzielczości 1080p.

Może problemem jest fakt, że mój monitor pracuje w częstotliwości 59.870 Hz?
Ogólnie chodzi mi o samo wrażenie niepłynności gry. O dziwo, spadek o 4 fps jest bardzo widoczny i powoduje wspomniane wyżej wrażenie, podczas gdy na filmach na YouTube z tą samą konfiguracją sprzętową i gry takie rzeczy się nie dzieją, więc zastanawiam się co jest nie tak z moim komputerem?

Najciekawsze jest to, że niezależnie od ustawień graficznych ścinka musi być.Gdy wyłącze vsync i limit fps to ścinka będzie z 150 fps do 130, ale zawsze będzie, jeszcze bardziej drażniąca.

Dodam, że problem nie pojawia się tylko w tej grze, ale w wielu innych

Dodaję zdjęcia mojego biosu, może jakiś błąd jest w podkręcaniu(chociaż wątpie, ścinki są nawet po powrocie do normalnego taktowania)

W załącznikach wysyłam zdjęcia ustawień mojego biosu, może ktoś doszuka się jakiś moich niedopatrzeń

2935058800_1455556118_thumb.jpg 8401548100_1455556120_thumb.jpg 4316552600_1455556122_thumb.jpg 8565630800_1455556123_thumb.jpg
4714956200_1456047961_thumb.jpg

Podaję linki do filmików z dwóch gier - AC4BF i Wiedźmin 3, gdzie udało mi się uchwycić momenty gdy klatki spadały.Chwilę po spadku zrobiłem przybliżenia na sekcję z danymi dotyczącymi użycia procesora, karty itd.
Również dla kontrastu przez część tych filmów pokazałem, jak w wymagającym otoczeniu nie ma spadków, a są one losowe nawet w bardzo prostym

Temperatura procesora i karty są ok, procesor nie obniża swojego taktowania nawet pod 100% obciążeniem

Już sam nie wiem co robić... Denerwuje mnie to tak że przestałem grać w te gry
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu

Opublikowano

Te dropy fps nie są aż tak drastyczne, ale jednak coś jest nie tak, dlatego zadam pytanie:

Czy wcześniej miałeś takie dropy, czy od samego początku?

Problem może występować w systemie, nie w podzespołach, dlatego też takie ścinki mogą występować bezwzględnie na to, co zrobisz z opcjami itd. Do tego, jeżeli masz najnowsze sterowniki, spróbuj starszych - ostatnie wersje sterów są niestabilne, szczególnie w nvidiach, co poczułem nie tylko ja, ale wiele innych osób w internecie. Jeżeli jednak nie, spróbuj je zaktualizować.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Przed reinstalacją systemu wykonaną jakieś 2 tygodnie temu takie ścinki też występywały.

Zauważyłem, że niestety występują one nie tylko w grach wymagających, ale także np w takim league of legends

Sterowniki już sprawdzałem, niestety nadal to samo

Ogólnie nie jestem w stanie określić czy wcześniej miałem takie dropy, bo grałem na karcie gtx 650, na której miałem 15 fps...

Obecny sprzęt złożyłem niedawno

Rozważałem instalację windowsa 10, ale raczej nie powinno to naprawić problemu, gdyż z tego co słyszałem poprawia to wydajność w DX12, a gry wymienione przeze mnie bazują na DX11

@Edit

Podrzucam jeszcze jeden filmik z wiedźmina 3

https://www.youtube.com/watch?v=_VpJ522TLcU

Opublikowano

Próbowałeś grać na adaptacyjnym v-syncu?

Jeśli masz włączony v-sync to każdy drop poniżej 60 fps powoduje obnizenie liczby wyswietlanych klatek o polowe, do poziomu 30 fps

Adaptycyjny vsync wylacza vsync w momentach, kiedy gra nie wyswietla 60 fps

+ Robiłeś stability test na tym OC ?

Opublikowano

Stawiał bym na włączone turbo, załączenie się turbo boostu powoduje wyłączenie rdzeni. Wzrost częstotliwości w grach wymagających większej ilości rdzeni procesora zamiast podwyższać wydajność powoduje spadki.

Spróbuj najpierw  wyłączyć turbo ( moim zdaniem powinno być zawsze wyłączane przy OC )  albo zrobić jego OC podnosząc wartość mnożnika  o 3-4 jeśli się da.  Szukaj opcji ustawienia RATIO dla 1,2,3 i 4 rdzeni, aktualnie powinna być auto

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...