Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka gry na gitarze

Synek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Od dawna chciałbym się nauczyć grać na gitarze. Jednak mimo wielkich chęci nie za bardzo mi to wychodzi, zwykle trudno mi się czegoś nowego nauczyć bez pomocy kogoś ale nie mam czasu na zajęcia z nauczycielem. Znacie może jakieś proste sposoby na naukę gry na gitarze? Nie śpieszy mi się z tym więc technika może być powolna ale powinna być skuteczna.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Wydrukować sobie coś jakieś taby czy akordy do piosenki i nic tylko ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jak ma się czas co najmniej tą godzinkę dziennie. Na yt jest sporo kanałów/filmików z tym np: jak ćwiczyć aby być lepszym w  'tym' czy 'tym' czy jak rozciągnąć palce.

334qlo8.jpg
Opublikowano

Siema. Od dawna chciałbym się nauczyć grać na gitarze. Jednak mimo wielkich chęci nie za bardzo mi to wychodzi, zwykle trudno mi się czegoś nowego nauczyć bez pomocy kogoś ale nie mam czasu na zajęcia z nauczycielem. Znacie może jakieś proste sposoby na naukę gry na gitarze? Nie śpieszy mi się z tym więc technika może być powolna ale powinna być skuteczna.

Ale na jakiej gitarze ,  gitarze klasycznej , rytmicznej ,basowej czy elektrycznej ?

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Ale na jakiej gitarze ,  gitarze klasycznej , rytmicznej ,basowej czy elektrycznej ?

Posiadam klasyczną i na niej najlepiej podobno zaczynać. W ewentualności gdyby udało mi się troche nauczyć to później elektryk. 

Wydrukować sobie coś jakieś taby czy akordy do piosenki i nic tylko ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jak ma się czas co najmniej tą godzinkę dziennie. Na yt jest sporo kanałów/filmików z tym np: jak ćwiczyć aby być lepszym w  'tym' czy 'tym' czy jak rozciągnąć palce.

Palce już porządnie rozciągałem, potrafiłem dobrze złapać akordy. Właściwie to zawsze miałem jeden problem który próbowałem wyćwiczyć przez już dosyć dłuższy czas. Mianowicie bicie. Kompletnie nie umiem wyczuć rytmu mimo, że jestem bardzo rytmicznym człowiekiem więc to raczej wynika z niewiedzy albo braku umiejętności. Jak złapac to poprawne bicie? Np. do Whisky - Dżem, jeden z łatwiejszych kawałków.

Opublikowano

Polecam Ci portal chords.pl - często podają akrody również brane na gitarce, oraz możesz się szybko nauczyć jakiś fajnych rifów :) (chyba tak się to pisze xD)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Polecam Ci portal chords.pl - często podają akrody również brane na gitarce, oraz możesz się szybko nauczyć jakiś fajnych rifów :) (chyba tak się to pisze xD)

Próbowałem już korzystać z porad tego portalu ale chyba jestem wyjątkowo nieuzdolniony :D Potrzebuje jakiegoś konkretnego sposobu który by do mnie przemówił, ponieważ moje spędzone godziny z gitarą nie przynoszą efektów.

Opublikowano

Próbowałem już korzystać z porad tego portalu ale chyba jestem wyjątkowo nieuzdolniony :D Potrzebuje jakiegoś konkretnego sposobu który by do mnie przemówił, ponieważ moje spędzone godziny z gitarą nie przynoszą efektów.

No wiesz, nigdy nie oczekuj, że usiądziesz i coś zagrasz, bo to jest nierealne a tylko się zniechęcisz :) Zaczynaj od czegoś prostego, jesli znasz akordy, graj utwory które posiadają tylko te proste. Na początek mogę Ci polecić chyba jedną z prostszych i fajnych piosenek "Szanty - Morskie Opowieści" (tak wiem, ale piosenka ma tylko 3 akordy :D ) Amol- Gdur - Amol - Cdur - G-dur - Amol :) Ot tak leci cała piosenka :) Najpierw graj to sobie na spokojnie, pomału, potem, gdy ogarniesz temat odpal sb covery na yt i spróbuj wpasować się w rytm :P Z czasem przyjdzie Ci ochota na jakieś riffy to też, nie rzucaj się na jakieś AC-DC (no chyba że chcesz od nich zacząć, ja tam nie żądzę :) ) Tylko naucz się dokładnie rifów, i gdy będziesz wiedział, że znasz je już na pamięć - włącz sobie muzykę na yt czy gdzieś i graj razem z gitarzystami! W ten sposób wiele się nauczysz :) Serio, żeby dobrze grać trzeba też wypracować sobie ręce, jesli masz kołki - spokojnie, z czasem będziesz nawet z takimi śmigać na gitarce :) Pozdrawiam. 

PS: Jakby coś PW :)

PPS: No chyba lepiej na klasyku, bo może namęcczysz się z wciskaniem strun i paluszki pobolą, ale potem gdy będziesz grzał struny do czerwoności nie będą Cię palce boleć :) No przynajmniej w granicach rozsądku :) 

Opublikowano

Poszukaj na yt filmików, na pewno są jakieś dotyczące nauki gry. Polecam też zaopatrzyć się w ''książeczkę'' z chwytami :>

Opublikowano

A po co od razu pieniądze wydawać? Na necie napewno są darmowe obrazki chwytów ;) Oczywiście nie mówię że książka jest zła :)

A z yt nie polecam podglądać bo jeśli gość nie ma tabulatury pokazanej to najczęściej najpierw trzeba się rozszyfrować na którą on strunę kładzie palec itp. 

Później podam fajny kanał yt gdzie pokazuje jak łatwo grać piosenki + od razu jak łapać akordy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...