Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka problemów z unity ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowałem się że napiszę tutaj

jeżeli nie zamierzasz pomagać albo chociaż próbować to oszczędź wszystkim czasu i zwyczajnie tu nie pisz...

Od razu mówię że baaardzo rzadko pisze gdziekolwiek i zdarza się to tylko jak mam ogromne problemy więc szukałem już duuużo czasu i odpowiedzi nie znalazłem ;c

Od jakiegoś czasu bawię się w unity i mam kilka problemów...

Dodam ze piszę w c#

Po 1 - na jakiej zasadzie działają navmeshe? co muszę dodać do modelu żeby postać mogła po nim chodzić(postać jest agentem)

wiem tyle że generują siatkę po której może chodzić agent... no właśnie

Jeżeli mam budynek i ten ma piętra to postać będzie mogła po nich chodzić? co zrobić żeby to działało? A może jakiś kompletny tutorial?

Po 2 - potrzebny mi kontroler do rpga, ale chodzenie wsad-em

chodzi o to że nie chcę żeby postać chodziła po kątach większych niż ileśtam(coś jak w metinie, że na takie miejsce po prostu nie da się wejść)

Zrobiłem to navmeshem... navmesh mi w ogóle nie pasuje, wiecznie z nim problemy xD

Postać czasami jest nad ziemią lekko a czasami pod ziemią - z czego to może wynikać?

no i właśnie może chodzić tylko po terenie a jak wstawię deskę(kombinowałem, miała tryb(?) static, przestawiałem ją,  bawiłem się parametrami nav mesha, dodawałem jej navmesh obstacle...

Nic nie działa

I własnie... jak zrobić sztuczną inteligencję i gracza ALE NIE NA ZASADZIE NAV-MESHY

szukałem i szukałem - prawdopodobnie źle ale chyba nie zaszkodzi się spytać? Wszystkie skrypty nie zwracają uwagi na kolizję i dążą do punktu w linii prostej

Zrobić to na zasadzie takiego a* pathfinding? czy jak?(mówię o ai)

Kolejna sprawa że nie obraziłbym się gdyby można było chodzić myszką a jedyne skrypty jakie widziałem(z poradników) działają tylko na płaskim terenie bo innaczej postać właśnie przenika przez kolizje ._.

I ostatnie czyli 3

Może mi ktoś wytłumaczyć networking w unity? a najlepiej podesłać tutki które nie bazują na żadnej wtyczce... Dodam że nie ogarniam relacji klient-serwer i jeszcze o tym nie czytałem ale jak w unity jest coś na ten temat to nic kompletnie nie rozumiem

Swoją drogą... Ludzie proszę was jeżeli pokazujecie podstawę to ok ale jeżeli robicie tutki na kompletny kontroler to pomyślcie że ktoś może chcieć mieć absolutnie podstawową rzecz jaką jest pochyły teren.

Liczę na pomoc :D

Opublikowano

Generalnie moja odpowiedź nie ma być jakąś krytyką wobec Ciebie, czy wyśmiewaniem się..

Chodzi mi o to, że jeżeli chodzi chodziaż by o pierwszy punkt wszystko jest w dokumentacji Unity dostępnej pod jedną fraza w google. Oto link: http://docs.unity3d.com/ScriptReference/NavMesh.html

Zakładam, że skoro programujesz, tworzysz gry i poruszasz się w środowisku gdzie jest to powszechne to umiesz język Angielski. :)

Jeżeli chodzi o odpowiedź 2 to Unity oferuje chyba coś takiego jak CharacterController. Masz także Rigidbody, różne Collidery, możesz tworzyć samemu. :)

Jeżeli chodzi o punkt 3 polecam na początku pouczyć się troche o samej strukturze Client-Server, co to są pakiety, co to jest Client, co to jest Server, tak ogólnie nie tylko jeżeli chodzi o gry.

Też ogólnie przed zabraniem się do robienia większej gry polecam pouczyć się troche teorii bo szybko się poddasz, zaufaj mi.

Jeżeli masz jakieś szczegółowe pytania to możesz pisać na PW, ja chętnie Ci wszystko wytłumacze.

Opublikowano

Chyba się nie zrozumieliśmy... to wszystko wiem

nav meshe po prostu zawsze mi świrują, bawiłem się parametrami i mi średnio pasują, wolałbym coś czego nie trzeba wypalać...  A fakt że mam z nimi dużo problemów nie pomaga.

Co do poddawania się - już troszkę(rok z przerwami? długimi przerwami i raczej bawiłem się programami graficznymi typu blender czy gimp) nad tym siedzę po prostu nie zajmowałem się tymi aspektami ale mam pogląd na to że nie jest to łatwa praca. xD

W dodatku jeżeli pytam o szukanie ścieżek to chyba(nie wiem może będę) używać rigidbody czy kolizji(przy konkretnych kątach po których postać i ai mają nie chodzić) nie będę.

O nav mesh-ach poczytam ok ale wątpię że będę się nimi posługiwał.

I też właśnie chciałbym wiedzieć jak się robiło ai w starszych grach jak nie za pomocą navmeshy(których wtedy nie było - zresztą navmeshe są tylko w unity) dzieliło się teren na jakieś kwadraty przy ai i szukało ścieżki na nich? czy jak? xD

I jak mam zrobić niechodzenie po kątach większych niż x? Wiem że jest coś takiego jak materiały fizyczne czy parametr drag w rigidbody więc zsuwanie i te sprawy rozumiem ale to kompletnie nie to chyba... ? xD A robienia screena terenu z góry, wrzucania go do blendera i robienia mesha(służącego potem za kolider) nijak mi się nie uśmiecha robić... zgaduję że to też rozwiązanie leżące wydajnościowo(pominę to że to dodatkowa maska musiałaby być dla raycasta z kamery etc.)

jeżeli coś pomyliłem sorki staram się ogarnąć to jak mogę - po prostu ciężko mi te rzeczy znaleźć a może właśnie szukam pod złymi hasłami :D

@Edit - tak czy siak dzięki za szybką pomoc :D

Opublikowano

I jak mam zrobić niechodzenie po kątach większych niż x? Wiem że jest coś takiego jak materiały fizyczne czy parametr drag w rigidbody więc zsuwanie i te sprawy rozumiem ale to kompletnie nie to chyba... ? xD A robienia screena terenu z góry, wrzucania go do blendera i robienia mesha(służącego potem za kolider) nijak mi się nie uśmiecha robić... zgaduję że to też rozwiązanie leżące wydajnościowo(pominę to że to dodatkowa maska musiałaby być dla raycasta z kamery etc.)

jeżeli coś pomyliłem sorki staram się ogarnąć to jak mogę - po prostu ciężko mi te rzeczy znaleźć a może właśnie szukam pod złymi hasłami :D

Możesz spróbować CharacterController i u stawić slope limit.

Opublikowano

Haha serio? a ja myślałem że będę musiał się w te kolizje bawić

Dzięki wielkie, staram się nie wyjść na początkującego programistę(znaczy jestem nim ale mi chodzi o stereotyp - przychodzi z problemem liczy że każdy za niego wszystko napisze, dalej chyba nie muszę wymieniać)

Ok poczytam, zrobię to na tym, dzięki :D

Jeszcze tylko zostało to pytanie dotyczące ai :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...