Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Popsuty port USB czy myszka?

InNanners

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam pewien problem. Nie wiem czy to popsuta myszka powoduje problemy, czy USB. Otóż to jest tak: Gdy podłączam myszkę to wyskakuje mi błąd o skoku napięciu w USB. Wtedy nie działa port do którego podłączyłem tę myszkę i port, który jest na tej samej stronie. Port, który jest na przeciwko normalnie działa. Żeby USB normalnie zadziałało muszę kilka razy podpiąć i odpiąć myszkę, wtedy mogę podłączyć inną (tańszą) i normalnie działa - drugi port też. Nie mam za bardzo możliwości sprawdzenia czy to problem z myszką czy z usb a chcę kupić nową myszkę, jednak boję się, że to problem z portem i myszka nie będzie działać bo będzie powodowała skoki napięcia. Da się to jakoś sprawdzić z software? Czy po tym co napisałem dalibyście radę stwierdzić czy to wina laptopa czy myszki? Czy jednak będę musiał przejść się kawałek do znajomego i tam spróbować podpiąć myszkę? 

6LbMtBd.jpg

Opublikowano

Pewnie za niskie napięcie na USB albo myszka pobiera więcej niż znamionowe USB. 

Na niektórych płytach mozna podwyższyć natężenie prądu w biosie  albo dodatkowo dokupić sobie hub USB z własnym zasilaniem.

Na USB3 nie powinno być żadnych problemów ( prąd zasilania jest 2x większy niż USB2 )

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Na USB3 nie powinno być żadnych problemów ( prąd zasilania jest 2x większy niż USB2 )

Są, czyli to wina myszki prawdopodobnie, mam rację? Bo raczej wątpię że 3 i 2 się popsuło

6LbMtBd.jpg

Opublikowano

Nie wiem, bo może być i wina stabilizacji nacięcia  na płycie głównej. Przy jednych myszkach będzie działało , przy innych nie , a czasem może nie działać nawet przy tej co działało wcześniej normalnie. 

Nie sprawdzisz sam bez odpowiedniego miernika podpiętego pod USB 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...