Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Masywne zlagowanie serwera po wejściu innego gracza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem jest następujący.

Posiadam Forge Server z około 65 modami. Serwer nie jest na hoście lecz na hamachi (taka prywatka). Grając z bratem na jednym IP nic się nie dzieje, serwer działa normalnie. Kiedy wchodzi inny gracz z innym IP odczuwa dość spore lagi (wiadomość na czacie wysyła po ponad 1 minucie), lecz z FPS'ami ma dobrze. Po dłuższym przebywaniu na serwie od naszej strony zaczynają pojawiać się lagi a po jakimś bardziej dłuższym czasie nie da sie już grać, gdyż serwer się konkretnie zawiesza i trzeba go restartować.

Jaki jest więc problem tego ? sam nie wiem. Może mój komputer albo internet nie wytrzymuje takiego przeciążenia. Lecz to raczej byłoby nie możliwe gdyż na tym samym kompie grałem kiedyś na normalnym bukkicie a jeszcze kiedyś też na serwerze z modpackiem. Więc raczej wykluczam ten problem. Zna ktoś rozwiązanie do tego? byłbym wdzięczny :)

Logi od wejścia gracza na serwer (usunąłem IP i nicki):

Player 1 - inny gracz

Player 2/3 - my

[14:07:39] [Server thread/INFO]: Player 1[/00.00.196.82:50366] logged in with entity id 483285 at (-10.356690477810714, 83.5, 982.1518639656956)
[14:07:39] [Server thread/INFO]: Player 1 joined the game
[14:07:42] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 3113ms behind, skipping 62 tick(s)
[14:08:58] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 2040ms behind, skipping 40 tick(s)
[14:09:26] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 9507ms behind, skipping 190 tick(s)
[14:09:52] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 15421ms behind, skipping 308 tick(s)
[14:09:55] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 2712ms behind, skipping 54 tick(s)
[14:10:23] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 9460ms behind, skipping 189 tick(s)
[14:10:50] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 16733ms behind, skipping 334 tick(s)
[14:11:32] [Server thread/INFO]: Player 2 lost connection: TextComponent{text='Disconnected', siblings=[], style=Style{hasParent=false, color=null, bold=null, italic=null, underlined=null, obfuscated=null, clickEvent=null, hoverEvent=null}}
[14:11:32] [Server thread/INFO]: Player 2 left the game
[14:12:05] [Server thread/INFO]: Player 3 lost connection: TextComponent{text='Disconnected', siblings=[], style=Style{hasParent=false, color=null, bold=null, italic=null, underlined=null, obfuscated=null, clickEvent=null, hoverEvent=null}}
[14:12:05] [Server thread/INFO]: Player 3 left the game
[14:12:10] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 80360ms behind, skipping 1607 tick(s)
[14:12:14] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded? Running 3478ms behind, skipping 69 tick(s)
[14:13:56] [Server thread/INFO]: Player 2 lost connection: TranslatableComponent{key='disconnect.genericReason', args=[Internal Exception: java.io.IOException: Nawiązane połączenie zostało przerwane przez oprogramowanie zainstalowane w komputerze-hoście], siblings=[], style=Style{hasParent=false, color=null, bold=null, italic=null, underlined=null, obfuscated=null, clickEvent=null, hoverEvent=null}}
[14:13:57] [Server thread/INFO]: Player 2 left the game
[14:13:58] [Server thread/INFO]: Stopping the server

Opublikowano

tylko mody tam macie czy jakieś pluginy też? bo np plugin na logowanie premium czasem sprawia lagi, jednak nie wiem czy to w tym przypadku ale jeśli macie pluginy to może warto to sprawdzić ?

Jeśli chcesz abym odpisał w temacie, oznacz mnie @Manna;3

;-)

Opublikowano

tylko mody tam macie czy jakieś pluginy też? bo np plugin na logowanie premium czasem sprawia lagi, jednak nie wiem czy to w tym przypadku ale jeśli macie pluginy to może warto to sprawdzić ?

nie ma pluginów, to czysta zmodyfikowana wersja z minecraft vanilla. Więc to niemożliwe ;)

Opublikowano

pewnie gracz wchodzi na serwer i pobierają mu się małe elementy, obrazy i inne takie, radzę wyczyścić spawn(zbudować nowy). Lub przejrzeć pluginy/mody które to mogą poodować.

możesz zmienić silnik serwera na Thermos

https://tcpr.ca/downloads/thermos

spróbuj przydzielić więcej ramu do serwera.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

pewnie gracz wchodzi na serwer i pobierają mu się małe elementy, obrazy i inne takie, radzę wyczyścić spawn(zbudować nowy). Lub przejrzeć pluginy/mody które to mogą poodować.

możesz zmienić silnik serwera na Thermos

https://tcpr.ca/downloads/thermos

spróbuj przydzielić więcej ramu do serwera.

Spawn.. możliwe. W MCEdit zmieniałem spawn a tym samym edytowałem jego miejsce. 

Co do RAM'u gdzie to da się zrobić? w server.properties czy start.bat ?

Opublikowano

A może spiszesz miejsce logowania gracza i sam się tam udasz, chunki mają to do siebie że lubią się psuć, może gracz trafił akurat na taki.

zabij tam moby, usuń itemy na ziemi cokolwiek.

Miałem podobnie, po kilku sek od zalogowania serwer m i się wieszał, fpsy spadały do 0 i koniec.

Okazało się że wylogowalem się z gry na chunku który zniknął i ugrzązłem w nicości, po usunięciu gracza z mapy [reset miejsca] problem sam się rozwiązał

Aegris RPG [Mod]

Forum serwera: Aegris.cba.pl/aegrisforum [ Faza tworzenia]

Prezentacja: Link

Opublikowano

Wyczyszczenie spawnu nie działa, zmieniłem też jego miejsce na bardziej odległe od spawnowania się mobów. Nie podziałało. To samo z RAM'em przydzieliłem z 1024 na 2048 (więcej nie przydzielam bo komp nie wytrzyma  -.-)

@TheLastOne

graczowi po wbiciu nie spadają FPS'y, ani nie ma problemów z chunkami, tylko dochodzi do zlagowania najpierw od jego strony a później od naszej strony co czyni później serwerem "kaput".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...