Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Linux czy Windows? 32-bit czy 64-bit?

King of Tiger

Pytanie

Opublikowano

Pytanie pierwsze kieruje, gdyż zastanawiam się czy wybrać do laptopa Elementary OS czy Windows. Laptop głównie będzie służył do programowania (WebDeveloperka i C++) i pogrania w GO i FIFA. A drugie pytanie czym się właściwie różni system 32-bit od 64? I jak rozpoznać jaki będzie dobry dla mojego komputera? 

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows jest niestabilny, Windows może ma wszystko, Windows działa wolniej (bynajmniej u mnie widać kolosalną różnicę) WINDOWS...

Windows jeśli chodzi o linuxa ma dla mnie dwa plusy:

-lepsze stery do grafiki

-oprogramowanie jest robione najczęściej właśnie pod znienawidzonego kochanego windowsa (co niesamowicie mnie wkur*ia 

A sam zmieniłem system gdy znienawidzony kochany windows odmówił mi posłuszeństwa i uruchamiał mi jedynie google chrome

windows sam z siebie nie jest niestabilny, bez powodu bsody sie nie zdarzaja. nie wiem jaki syf musiales miec na swoim pc, zebys mogl jedynie chroma odpalic, ale moge ci utwierdzic, ze wina nie byl system tylko pewnie uzytkownik komputera. widzisz, ja mam 10 od premiery, chodzi bardzo dobrze i nie widzi mi sie jej formatowanie. to samo mialem z 7 kiedy byla zainstalowana u mnie przez 3 lata bez formatu i dziala. oczywiscie, format poszedl pozniej, ale wszelkie "niestabilnosci" systemu zostaly spowodowane przeze mnie. system sam z siebie sie nie psuje, wymaga ingerencji uzytkownika

a jak mowilem, zakladanie protezy linuxowy w postaci wirtualnej maszyny windows to glupota, bo sprowadza sie to do instalacji windy. oczywiscie mozna, nie zabraniem, tylko pytanie czy jest sens, skoro wszystko jest na windzie? 

nie odradzam linuxa, ale patrzac ile ma zalet i na to co oferuje nie jest oplacalne zaprzatanie sobie nim glowy dopoty nie masz jakiegos powaznego urazu z winda. takie jest moje zdanie, oczywiscie mozecie miec inne

­

Opublikowano

Odpowiem na jedno, bo tylko na nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Do tego typu rzeczy które robisz to według mnie Windows, szczególnie w grach co powiedział mi kolega typu FIFA sprawdza się lepiej.

knm7jLQ.png

Opublikowano

Odpowiem na jedno, bo tylko na nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Do tego typu rzeczy które robisz to według mnie Windows, szczególnie w grach co powiedział mi kolega typu FIFA sprawdza się lepiej.

Bzdura.

Na wstępie powiem, że windows to śmieć i koniec kropka, gardzę windowsem, więc ten post będzie zachwalał inne rozwiązanie. ( choć wszystko tu zawarte jest prawdą. )

Elementary OS - Wydajność, brak upośledzenia, działa, nie wymaga optymalizacji, nie trzeba formatować co pół roku, minimalnie gorsza wydajność w grach.

Wingroza - DirectX czyli lepsza wydajność gier i... to wszystko.

Windows jest popularny, bo gry na nim dobrze działają i wymaga mniej myślenia. Linux i systemy pochodne są już ciekawsze, bo czasami trzeba użyć mózgu, a Kowalskiemu się nie chcę i woli wspierać śmieciową korporacje. Fifę raczej ze spokojem odpalisz na WINE.

Krótkie podsumowanie Windows = Gry, Linux = Praca.

... i tak życzę windowsowi śmierci.

EDIT

CS GO jest dostępny na 99% na linuxa.

Opublikowano

zalezy ile masz ramu, jak masz powyzej 4 GB to oczywiscie 64 bity instalujesz, ponizej 32

gdybym juz mial robic wszystko by pozbyc sie windy to bym wybral archa, wgral maszyne wirtualna z winda jakbym cos gral, dogral jakies srodowisko i tyle. wine to nieudolna proteza, juz lepiej miec maszyne w zanadrzu jak tak bardzo winda potrzebna

tylko pytanie po co rezygnowac z windy skoro na niej wszystko jest? wiadomo, na linuxie jak sie pobawi czy to z uposledzonym wine czy postawi sie maszyne to ma sie w zasadzie to samo co na windowsie lub nawet wiecej tylko... po co skoro to wszystko jest out of box po zainstalowaniu windy? wszystko sie sprowadza do protezy jaka jest maszyna wirtualna z windowsem (wine tez ja jest)

Akurat linux 64 bitowy działa dobrze nawet na sprzęcie z 512MB ram. :P To tylko wingroza jest tak niezoptymalizowana.

@Marceli99 Czyli dobrym wyjściem będzie zainstalowanie Wind a obok Linuxa?

Jeśli już musisz mieć tego windowsa to tak - to dobre rozwiązanie

Do I5 64bit system tak? 

Tak.

@Marceli99 Na razie jestem amatorem który hobbistycznie zajmuje się programowanie, więc nie wykonuje zleceń jak robot, po kilka godzin dziennie, żeby wyżywić rodzinę, dlatego gry są też nie odłączanym elementem mojego czasu przed komputerem, bo mogę się odstresować :) #przecinki :lenny:  

W CS:GO zagrasz, bo jest wersja na linuxa, ale nie wiem jak z fifą. Tutaj prawdopodobnie bez wine się nie obejdzie.

Opublikowano

32 - 32 bitowe instrukcje

64 - 64 bitowe instrukcje

Wszystkie nowe procesory obsługują instrukcje 64 bitowe, czym to się różni? Poza obsługą 4+ giga ram w wersji 64 bitowej to właściwie niczym.

niech ktoś połączy posty

Opublikowano

Do I5 64bit system tak? 

Tak.

Opublikowano

Powiem Ci, że używam Linux w dystrybucji Manjaro, działa świetnie, programuje się przyjemnie, nie przycina się, i działa... na moim komputerze 2x szybciej niż windows. Polecam Manjaro (dla początkujących, nie zauważyłem błędów i utrudnień, system spolszczony itp). I działaj, kolego, 64bit, Jakby coś to pisz PW.

PS:Linux ma słabe stery do grafiki, ale jak chcesz programować to nie będziesz miał problemów :)

PPS: Windowsa instaluję obok Linuxa tylko dla gier :v bo wdg mnie windows do niczego innego się nie nadaje :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

zalezy ile masz ramu, jak masz powyzej 4 GB to oczywiscie 64 bity instalujesz, ponizej 32

gdybym juz mial robic wszystko by pozbyc sie windy to bym wybral archa, wgral maszyne wirtualna z winda jakbym cos gral, dogral jakies srodowisko i tyle. wine to nieudolna proteza, juz lepiej miec maszyne w zanadrzu jak tak bardzo winda potrzebna

tylko pytanie po co rezygnowac z windy skoro na niej wszystko jest? wiadomo, na linuxie jak sie pobawi czy to z uposledzonym wine czy postawi sie maszyne to ma sie w zasadzie to samo co na windowsie lub nawet wiecej tylko... po co skoro to wszystko jest out of box po zainstalowaniu windy? wszystko sie sprowadza do protezy jaka jest maszyna wirtualna z windowsem (wine tez ja jest)

­

Opublikowano

Do I5 64bit system tak? 

Tak.

@Marceli99 Na razie jestem amatorem który hobbistycznie zajmuje się programowanie, więc nie wykonuje zleceń jak robot, po kilka godzin dziennie, żeby wyżywić rodzinę, dlatego gry są też nie odłączanym elementem mojego czasu przed komputerem, bo mogę się odstresować :) #przecinki :lenny:  

Opublikowano

Windows jest niestabilny, Windows może ma wszystko, Windows działa wolniej (bynajmniej u mnie widać kolosalną różnicę) WINDOWS...

Windows jeśli chodzi o linuxa ma dla mnie dwa plusy:

-lepsze stery do grafiki

-oprogramowanie jest robione najczęściej właśnie pod znienawidzonego kochanego windowsa (co niesamowicie mnie wkur*ia 

A sam zmieniłem system gdy znienawidzony kochany windows odmówił mi posłuszeństwa i uruchamiał mi jedynie google chrome :)  

@ King of Tiger- w takim razie polecam wpierw windows a obok niego linux - windows gry i pierdoły które wymagają specjalnej troski / linux - twoje hobby. Moim zdaniem, Manjaro jakoś mnie... odpręża :) nie zasypuje jakimiś komunikatami z dupy i nie robi nic niepotrzebnego. 

(Sam instaluje win tylko do gier :v

Doje**ł jak sosna w dzika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...