Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

BackUp www jak na MPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytanie czy znacie może nazwę skryptu odpowiedzialnego za backup folderu strony, taki jak na mpc, czy jest on autorski ? W internecie znalazłem kilka skryptów node ale nie wiem jak zrobić by na czas backupa strona automatycznie "blokowała" się ;)

Pozdrawiam :)

671411485514457941894.png

Opublikowano

Wpis do CRON np:

01 13 * * 1,6 /bin/bash /backup.sh

+ trochę shella np:

backup.sh

#!/bin/bash

tar -cpzf /backupy/mojbackup.tar.gz /var/www

#end

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Wyłączasz całkiem apache lub napisz sobie skrypt który będzie Ci zmieniał nazwy z indexa na cos innego i potem odwrotnie.

#!/bin/bash

# wyłacz apache
service apache2 stop

# utworz kopie
tar -cpzf /backupy/mojbackup.tar.gz /var/www

# włacz apache
service apache2 start

#end

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

­Dodam, że jeżeli masz stronę to zapewne ma ona dane zapisane w mysql'u. Polecam przy okazji zrobić backupa mysql'a (na mpcforum wystarczyłby backup mysql'a, ale jakiś technik może coś "spieprzyć" więc dla bezpieczeństwa można dodać backup strony także)

Czyli, w moim przypadku na debianie 7:

#!/bin/bash

tar -cpzf /backups/mysql /var/lib/mysql

#end

Ponadto polecam robić backupy z całego tygodnia (ew. 3 ostatnich dni).

U siebie mam tak zrobione, że starsze backupy, niż 7 dni się usuwają i tworzy się nowy z dzisiejszego dnia. Ja akurat mam to zrobione pod aplikacje teamspeak3, ale pod stronę dla bezpieczeństwa. Czemu nie? 

Wejdź na moją listę serwerów i zobacz wszystkie serwery minecraft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...