Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki początków. Początek z grą

Gość TermalQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna gram w lola. Wbiłem 4 lvl gram postacią master yi. Mógł by mi ktoś wysłać jakieś poradniki/tutory dla początkujących? Wiem że tego jest pełno tu na mpc forum i yt, ale nie wiem co wybrać, więc chce doradzić się was. Mają to być poradniki dla nowego gracza. Mogą to być też porady od was

Z góry dzięki za odpowiedź 

Opublikowano

Protip nie graj Masterem bo tym grają nooby unskille i idioci. Graj garenem Golda spokojnie nim wbijesz, z platynką będzie ciężej. Black Clev, Trójki, reszta tank. 1 Q, 2 E, 3 W, max R > E > Q > W.

Opublikowano

Protip nie graj Masterem bo tym grają nooby unskille i idioci. Graj garenem Golda spokojnie nim wbijesz, z platynką będzie ciężej. Black Clev, Trójki, reszta tank. 1 Q, 2 E, 3 W, max R > E > Q > W.

Dzięki czekam na więcej odpowiedzi.

Na jakim serwerze grasz? Może byś mnie nauczył czegoś? Ja na EU West gram.

Opublikowano

Nie sluchaj go, on nie wie co pisze, przy okazji obrazajac innych... pewnie nie moze go skontrowac czy cos i sie wielce goraczkuje... Graj czym chcesz, jesli chcesz grac masterem prosze bardzo, ma fajna mechanike i jeśli nauczysz się odpowiednio uzywac Q  np. zaraz po flashu przeciwnika to bedzie gitara, obecnie polecm mastera na jungli, którego mozesz spotkac nawet w diaxie wiec skoro odpowiada Ci jego mechanika i Ci sie nie nudzi to czemu nie :)

Opublikowano

Nie sluchaj go, on nie wie co pisze, przy okazji obrazajac innych... pewnie nie moze go skontrowac czy cos i sie wielce goraczkuje... Graj czym chcesz, jesli chcesz grac masterem prosze bardzo, ma fajna mechanike i jeśli nauczysz się odpowiednio uzywac Q  np. zaraz po flashu przeciwnika to bedzie gitara, obecnie polecm mastera na jungli, którego mozesz spotkac nawet w diaxie wiec skoro odpowiada Ci jego mechanika i Ci sie nie nudzi to czemu nie :)

Na jakim serwerze grasz? Posiadasz ts? Bo szukam kogoś kto mnie nauczy grać?

Opublikowano

Zazwyczaj gram na EUNE, ale mam chyba konto na west z 4-5 poziomem może ;p Owszem posiadam ;]

Opublikowano

W ciągu 3 lat gry nie widziałem ANI JEDNEGO dobrego Yi, ani to w mecie, ani to nie jest dobra postać. Lepiej już grać Yorickiem lub Tarickiem. Mechanika YI = Odpalasz ulta, E i napierdalasz. Leczenie z W i możesz uniknąć czegoś tam z Q. I do tego nudny.

Opublikowano

Zazwyczaj gram na EUNE, ale mam chyba konto na west z 4-5 poziomem może ;p Owszem posiadam ;]

Przeczytaj PW jak możesz wbij ts? Nauczysz mnie grać?

Opublikowano

W ciągu 3 lat gry nie widziałem ANI JEDNEGO dobrego Yi, ani to w mecie, ani to nie jest dobra postać. Lepiej już grać Yorickiem lub Tarickiem. Mechanika YI = Odpalasz ulta, E i napierdalasz. Leczenie z W i możesz uniknąć czegoś tam z Q. I do tego nudny.

Malo widziales widocznie, tak btw. skoro nie widziales zadnego dobrego, ani sam nim nie grasz to nie bardzo wiem czemu sie wypowiadasz, rozumiem, ze chcesz wyrazic swoja opinie, ale po co wyzywac innych :) ??? :)

Opublikowano

a garen niby lepszy?xD master chociaz jest mocny caly czas a garen to za przeproszeniem gowno w late bo nic nie bije + jest jeszcze latwiejszy niz master 

Opublikowano

Słabo mi się robi jak słyszę rzeczy typu "użyj mobafire". :v

Przede wszystkim polecam Ci aplikację ChampionIfy. Będziesz tam miał dobre buildy do każdej postaci. Następną sprawą są championy - Master Yi, Ashe, Annie i Garen. Póki co graj nimi i ćwicz się. Później kupisz sobie kolejne. Koło 20 poziomu musisz mieć odłożone trochę IP na runy, które są bardzo ważne, więc nie wydaj wszystkiego. 

Oglądaj profesjonalnych graczy i ich akcje, to pomoże Ci ogarnąć kiedy można co zrobić. Praktyka przyjdzie z czasem, ważne żeby się nie oddawać. 

Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania to śmiało ;) Tutaj, na PW lub na gg.

Ah, i jeszcze jedno - jeśli chcesz nauczyć się czegoś o Masterze to polecam streamera "Cowsep". Ten w stroju krowy :D

Opublikowano

Wiesz co Ci powiem.

Oglądaj sobie jak grają tam 30lvl różnymi postaciami (w tym wypadku masterem), układaj sobie "plany" na różne sytuacje, staraj zapamiętać ich zagrywki. No i wgl, musisz SAM wypracować sobie najlepsze techniki i triki. Nie wszyscy muszą grać według wytartych schematów ^^ Oczywiście nie twierdzę, że różne porady są złe. No i poczytaj jakieś tutoriale czy coś. Ja bynajmniej tak zaczynałem :D  

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

1.Jak chcesz spróbować pograć nową postacią to potestuj na botach.

2.Masz jeszcze wiele postaci do ogrania na różne linie. Na jakiej ty grasz?

Opublikowano

nigdy nie oddawaj killa za kill

staraj sie jak najmniej bic potworki tylko dobijasz

na poczatku najlepiej grac defensywnie przeciwnicy w 10minucie sie wkurza i wejda w wieze :D

ja jak nwm co kupic to sprawdzam co kupuja najlepsi gracze dana postacia taka moja metoda polecam strone league of graphs

Opublikowano

YI niby grają nooby ale popatrz na stream na Twitchu Nightblue nie jest raczej noobem a gra często YI, poza tym YI to nie jest najprostsza postać w Lol'y :>

Opublikowano

nigdy nie oddawaj killa za kill

staraj sie jak najmniej bic potworki tylko dobijasz

na poczatku najlepiej grac defensywnie przeciwnicy w 10minucie sie wkurza i wejda w wieze :D

ja jak nwm co kupic to sprawdzam co kupuja najlepsi gracze dana postacia taka moja metoda polecam strone league of graphs

Tak staram właśnie tak grać 

Opublikowano

1. Różnica między wymainowanym Masterem a osobą, która gra tym co jakiś czas jest masakrycznie widoczna jak Ci się uda go opanować do perfekcji to dasz radę wbić nawet tego diaxa na spokojnie.

2. Master Yi jest to Jungler dlatego polecam jeszcze do niego ogarnąć jakieś 3 - 4 postacie dodatkowe by nie być tzw. One Trick Pony bo jak Ci zbanują championa na rankedzie to nie masz czym grać.

3. Jeżeli chcesz Buildy, Masteries, Runy itd. to polecam skorzystać z strony Probuilds.net tam są właśnie te rzeczy od ludzi, którzy występują na scenie e-sportowej zawodowo.

4. Build na Mastera polecam: Devourer, Guinsoo, Berserki, Dead Man's Plate, Sterak's i 6 item składasz od zależnie tego czy w enemy jest AP DMG czy AD DMG. Build ogólnie się robi sytuacyjnie.

5. Jak chcesz jakiś rad, poradników lub nauki gry odezwij się przez prywatną wiadomość to mg trochę Cię pooglądać i dawać rady co robić itd. oczywiście za darmo.

Opublikowano

Malo widziales widocznie, tak btw. skoro nie widziales zadnego dobrego, ani sam nim nie grasz to nie bardzo wiem czemu sie wypowiadasz, rozumiem, ze chcesz wyrazic swoja opinie, ale po co wyzywac innych :) ??? :)

Namawiaj go dalej na Yi. Uważaj, bo zaraz Challa wbije. Gościu ma 15 lat łyknie wszystko, a wy go namawiacie, by zaczął mainować Yi. No porażka.

YI niby grają nooby ale popatrz na stream na Twitchu Nightblue nie jest raczej noobem a gra często YI, poza tym YI to nie jest najprostsza postać w Lol'y :>

Nom, niech ogląda i się uczy. xD XD xD

a garen niby lepszy? xD master chociaz jest mocny caly czas a garen to za przeproszeniem gowno w late bo nic nie bije + jest jeszcze latwiejszy niz master

Garen nic nie bije, ja p******e, zrobię wieczorem film i Ci na PW wyślę urywek z gierki. i ss-ik wykresu.  xD

Opublikowano

Zaproś mnie na lolu jak chcesz: PL Kateshi 

Mogę Ci pomóc nauczyć się grać, składać buildy i polecić championy. Nie będę Ci wmawiał, że Master czy Soraka są słabi, ponieważ każda postać ma inną mechanikę, więc każdą da się dobrze zagrać. Różnica jest taka, że niektórzy po prostu są zbyt silni, i mają mało słabych punktów. Po prostu nie da się 100% zbalansować tak różnych postaci, a wyżej po prostu piszą Ci, którzy nie widzieli dobrego X championa, lub też najzwyczajniej nie umieją na to grać i po prostu go nienawidzą.

Opublikowano

Masterem możesz grac na Topie/jungli/midzie. Wszędzie grasz jako asasyn czyli postać która ma na celu jak najszybsze zabicie squishy enemy. Wraz z leveloniem polecam tą stronę:

http://probuilds.net/champions/details/MasterYi

Po to żebyś dobierał dobrze masterki i runy do postaci, tutaj akurat konkretnie do Mastera. Postać jest ogólnie stworzona do mid/late game'u. Po zbudowaniu 2 itemków jakimi w early game'ie pownny być devouer i guinsoo oraz butki (nie używam polskiego lola, wybacz) powinieneś zacząć niszczyć przeciwników bardzo szybko. Ah, devouer tylko pod jungle, w razie grania na topie lub midzie spróbuj ostrze zniszczonego króla. 

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Zaproś mnie na lolu jak chcesz: PL Kateshi 

Mogę Ci pomóc nauczyć się grać, składać buildy i polecić championy. Nie będę Ci wmawiał, że Master czy Soraka są słabi, ponieważ każda postać ma inną mechanikę, więc każdą da się dobrze zagrać. Różnica jest taka, że niektórzy po prostu są zbyt silni, i mają mało słabych punktów. Po prostu nie da się 100% zbalansować tak różnych postaci, a wyżej po prostu piszą Ci, którzy nie widzieli dobrego X championa, lub też najzwyczajniej nie umieją na to grać i po prostu go nienawidzą.

Ok jutro Cię dodam

Opublikowano

Z Poradnikow proponuje czerpac tylko pomysly na buildy na poczatku gry . zeby sie nauczyc grac sam probuj jak ci najlepiej pasuje bo kluczowe trzymanie sie poradnika sprawdzi ci sie do pewnego momentu tylko

Opublikowano

Polecam kanał na YouTube jakim jest Tekk. Znajdują się tam mecze z najwyższych lig oraz graczy, którzy grają w tą grę zawodowo. Pozatym znajdziesz tam mecze z LCS (EU, NA). Możesz podpatrzeć zagrania, taktyki oraz mechaniki postaci.

"And I'm staying here to end my life,

down in the Rising Sun."

Opublikowano

Buildy bierz najlepiej z polecanych a poradniki u nervariena na yt, choc do mastera chyba nie robil.

Czytaj dokladnie co robia skile.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...