Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ASUS X54H - nie ładuje.

xVendrome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry. Co miesiąc wyciągam sobie inne moje zabytki ze strychu i próbuję je jakkolwiek naprawić żeby się jeszcze do czegoś nadawały, bo jeszcze mogą się przydać xD

Więc tak, lapek jako tako uruchamia się, windows xp na nim śmiga bardzo ładnie tylko mam problem z zasilaczem, jest on sprawny, prąd w końcówce jest, problem polega na tym, że po podłączeniu go do komputera nic się nie dzieje (tak jakby zasilacza nie było). Po prostu komputer nie dostaje kopa z kabla i cały czas działa na baterii. Po wyciągnięciu jej na samym zasilaczu wgl nie idzie go odpalić.

Czasami jak mocno dopcha się końcówkę w gniazdo to widać mignięcie kontrolki zasilania.

i teraz moje pytanie... końcówka przy zasilaczu jest obrobiona czy gniazdo poszło?

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Może zaśniedziały tylko końcówki wtyku. Przeczyść wtyki na płycie i we wtyczce. 

Możesz otworzyć zasilacz i sprawdzić kondensatory, mogą być napuchnięte albo całkiem suche. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu kondensatory w zasilaczu ok, wtyki przeczyszczone i...

teraz jeżeli dopchnę to kontrolka się zaświeca i laptop jest ładowany, a jak tylko przestaję trzymać to kontrolka gaśnie i kaput.

Chyba będzie trzeba wymienić gniazdo, tak jak mówi @mcTomek

Tylko że na tym filmiku nie pokazano jaka to jest lutownica, a na takim sprzęcie (lutownice, wiertarki) się nie znam. Czy da radę zrobić to chińską transformatorówką z tesco (albo carrefoura)? Bo jeżeli nie to nawet się za to nie zabieram.

Opublikowano

Do wylutowania portu przyda sie stacja hot-air. Chyba ze chcesz tylko zalutowac peknieta czesc to wystarczy zwykla transformatorowa lutownica

102uwxd.jpg

Opublikowano

Nie mam hotair'a, a nie zamierzam płacić serwisowi 100zł za samą robotę

(1 serwis to tylko u mnie w okolicy robi)

Temat zamykam, podjąłem decyzję o próbie przelutowania transformatorówką :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...