Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki typ sklepu na serwer Skyblock?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w trakcie tworzenia serwera Skyblock, w czasie gdy zajmuję się innymi rzeczami, chciałbym się dowiedzieć, jaki typ sklepu preferujecie. Chodzi mi o plugin, a przy tym ogólny zarys wyglądu. Na razie biorę pod uwagę dwa pluginy, które są dość ciekawe i warte uwagi według mnie:

- Shopkeepers - pozwala tworzyć villagera i dostosować jego trade'y, przy większej ilości itemów jest on jednak kłopotliwy, więcej niż 8 przedmiotów trzeba dopisywać pewne linijki kodu w configu, co staje się naprawdę czasochłonne. Dodatkowo, gdy potem w grze otworzymy GUI takiego villagera z większą ilością itemów niż 8 - wszystkie pozostałe się usuwają i znów trzeba robić to samo... Przynajmniej tak to działało, kiedy ja jako OP go otworzyłem, nie wiem jak ze zwykłymi graczami.

- ChestShop - Stary, dobry plugin na sklep, chyba każdy go zna. Myślę, że wpisałby się do serwera, bo robię go nieco pod dawne klimaty. Dlatego też wyspy mam te oryginalne, jak dwa złączone prostokąty. Stare, dobre czasy. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem, można z tego zrobić dobry Admin Shop jak i gracze też bardzo łatwo są w stanie tworzyć swoje sklepy. Plugin działa, jest bajecznie prosty i efektywny.

Tu nachodzi mnie kolejna myśl, jak miałoby to wyglądać. Oczywiście jak dawniej gracze mogliby założyć swój sklep na wyspie i zapraszać tam ludzi. Można też stworzyć oddzielną mapę, na której gracze mogliby wykupować / wynajmować malutkie tereny pod swój "bazar" i powiedzmy w tym 10x10 umieścić kilka skrzynek i rozwijać interes.

Co o tym sądzicie? Może macie inne propozycje pluginów na sklep i ogólny wygląd tego w grze?

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

Zdecydowanie Shopkeepers + SilkChest, można podpisać, porobić ładne paczuszki, gracze za pomocą jajka, dwukrotnego kliknięcia myszy i skrzyni mogą zrobić własnego Shopkeepersa który będzie sprzedawał u nich na wyspie co tylko do skrzyni włożą : > na spawnie można zrobić kantorek za pomocą tabliczek z essentialsa do wymieniania emeraldów na money i odwrotnie.

aby zrobić admin shop napisz "/shopkeepers" przytrzymaj shift i kliknij na niego prawym. Nie musisz nic w configu robić, zero kłopotu.

jeśli chcesz robić więcej niż 8 to po prostu zrób drugiego shopkeepersa obok i będziesz miał 16 : P lol

a tu łap moje średnio dobrze zrobione spolszczenie

disable-other-villagers: true
hire-other-villagers: false
block-villager-spawns: false
enable-spawn-verifier: false
bypass-spawn-blocking: true
bypass-shop-interaction-blocking: false
enable-purchase-logging: false
save-instantly: true
file-encoding: UTF-8
enable-world-guard-restrictions: false
enable-towny-restrictions: false
create-player-shop-with-command: false
simulate-right-click-on-command: true
require-chest-recently-placed: true
protect-chests: false
delete-shopkeeper-on-break-chest: true
max-shops-per-player: 16
max-shops-perm-options: 32,64,128
max-chest-distance: 5
player-shopkeeper-inactive-days: 30
prevent-trading-with-own-shop: false
prevent-trading-while-owner-is-online: false
use-strict-item-comparison: false
tax-rate: 0
tax-round-up: false
shop-creation-item: MONSTER_EGG
shop-creation-item-data: 120
shop-creation-item-name: ''
shop-creation-item-lore: []
prevent-shop-creation-item-regular-usage: false
deleting-player-shop-returns-creation-item: false
disabled-living-shops:
- CREEPER
- CHICKEN
- BAT
- BLAZE
- CAVE_SPIDER
- SPIDER
- ENDER_DRAGON
- GHAST
- WITHER
- GIANT
- HORSE
- MAGMA_CUBE
- PIG_ZOMBIE
- SILVERFISH
- SLIME
- SQUID
silence-living-shop-entities: true
enable-sign-shops: false
enable-citizen-shops: false
sign-shop-first-line: '[SKLEP]'
show-nameplates: true
always-show-nameplates: false
nameplate-prefix: '&6'
name-regex: '[A-Za-z0-9 ]{3,25}'
allow-renaming-of-player-npc-shops: false
editor-title: '&1Co mam dzisiaj sprzedac?'
name-item: NAME_TAG
name-item-data: 0
delete-item: BARRIER
delete-item-data: 0
hire-item: EMERALD
hire-item-data: 0
hire-item-name: ''
hire-item-lore: []
hire-other-villagers-costs: 1
for-hire-title: For Hire
currency-item: EMERALD
currency-item-data: 0
currency-item-name: ''
currency-item-lore: []
zero-currency-item: SLIME_BALL
zero-currency-item-data: 0
zero-currency-item-name: Ustaw Cene
zero-currency-item-lore: []
high-currency-item: EMERALD_BLOCK
high-currency-item-data: 0
high-currency-item-name: ''
high-currency-item-lore: []
high-currency-value: 9
high-currency-min-cost: 9
high-zero-currency-item: SLIME_BALL
high-zero-currency-item-data: 0
high-zero-currency-item-name: ''
high-zero-currency-item-lore: []
language: pl
msg-creation-item-selected: |
  &a Zlapales villagera w jajo, kliknij tym jajem x2 razy na skrzynie, wloz cos do skrzyni, trzymajac shift kliknij na villagera aby edytowac.
msg-button-name: '&aNazwij Mnie'
msg-button-name-lore:
- Wpisz moje nowe imie.
msg-button-type: '&aPrzebierz Mnie'
msg-button-type-lore:
- Wybierz w co mam
- sie dzisiaj ubrac.
msg-button-delete: '&aZwolnij Mnie'
msg-button-delete-lore:
- Odeslij mnie do domu
- jesli nie ma niczego
- co moge zrobic.
msg-button-hire: '&aHire'
msg-button-hire-lore:
- Buy this shopkeeper
msg-selected-normal-shop: '&aWybrana profesja to: Zwykly Sprzedawca (&fsprzedaje itemy&a).'
msg-selected-book-shop: '&aWybrana profesja to: Sprzedawca Ksiazek (&fsprzedaje ksiazki&a).'
msg-selected-buy-shop: '&aWybrana profesja to: Sprzedawca Skupiciel (&fskupuje itemy&a).'
msg-selected-trade-shop: '&aWybrana profesja to: Sprzedawca Handlowiec (&fprowadzi
  handel wymienny&a).'
msg-selected-living-shop: '&aWybrany kostium to: &f{type}'
msg-selected-sign-shop: '&aYou selected: &fTabliczkowy Sklep'
msg-selected-citizen-shop: '&aYou selected: &fcitizen npc shop'
msg-selected-chest: '&aSkrzynia zaznaczona! Kliknij prawym przyciskiem w miejsce gdzie
  ma sie pojawic sprzedawca.'
msg-must-select-chest: '&aMusisz kliknac prawym przyciskiem na skrzynie, aby moc nastepnie
  utworzyc sprzedawce.'
msg-chest-too-far: '&aSkrzynia znajduje sie za daleko od miejsca w ktorym chcesz umiescic
  sprzedawce!'
msg-chest-not-placed: '&aZniszcz ta skrzynie, postaw ja jeszcze raz i sprobuj ponownie.'
msg-shop-create-fail: '&aNie mozesz tutaj utworzyc sprzedawcy.'
msg-too-many-shops: '&aMasz za duzo aktywnych sprzedawcow.'
msg-cant-open-shop-with-spawn-egg: '&7Nie mozesz rozpoczac handlu trzymajac jajo villagera
  w dloni.'
msg-type-new-name: '&aProsze wybierz nowe imie dla sprzedawcy, wpisz je w czacie.'
msg-name-set: '&aNowe imie dla sprzedawcy zostalo ustawione!'
msg-name-invalid: '&aTo imie jest niepoprawne!'
msg-unknown-shopkeeper: '&7Nie znaleziono sprzedawcy z takiem imieniem.'
msg-unknown-player: '&7Nie znaleziono gracza z takim imieniem.'
msg-unknow-shop-type: '&7Unknown shop type ''{type}''.'
msg-shop-type-disabled: '&7The shop type ''{type}'' is disabled.'
msg-unknow-shop-object-type: '&7Unknown shop object type ''{type}''.'
msg-shop-object-type-disabled: '&7The shop object type ''{type}'' is disabled.'
msg-must-target-chest: '&7You have to target a chest.'
msg-unused-chest: '&7No shopkeeper is using this chest.'
msg-not-owner: '&7You are not the owner of this shopkeeper.'
msg-owner-set: '&aNew owner was set to &e{owner}'
msg-must-hold-hire-item: '&7You have to hold the required hire item in your hand.'
msg-set-for-hire: '&aThe Shopkeeper was set for hire.'
msg-hired: '&aYou have hired this shopkeeper!'
msg-cant-hire: '&aYou cannot afford to hire this shopkeeper.'
msg-villager-for-hire: '&aThe villager offered his services as a shopkeeper in exchange
  for &6{costs}x {hire-item}&a.'
msg-cant-trade-while-owner-online: '&7Nie mozesz teraz handlowac, wroc jak gracz {owner}
  opusci serwer.'
msg-player-shop-created: |
  &aZwykly Sprzedawca utworzony!
  &aWypelnij skrzynie itemkami ktore zamierzasz sprzedac,
  &aPrzytrzymaj klawisz shift i kliknij prawym na sprzedawce, aby moc ustawic cene i ilosc.
msg-book-shop-created: |
  &aSprzedawca Ksiazek Utworzony!
  &aDodaj do skrzyni zapisane ksiazki ktore zamierzasz sprzedac (&fksiazki nie znikaja jak ktos je kupuje&a).
  &aPrzytrzymaj klawisz shift i kliknij prawym na sprzedawce, aby moc ustawic cene.
msg-buy-shop-created: |
  &aSprzedawca Skupiciel Utworzony!
  &aDodaj do skrzyni po jednym itemku ktory ma byc skupowany, wrzuc tez emeraldy w odpowiedniej ilosci zeby bylo czym zaplacic.
  &aPrzytrzymaj klawisz shift i kliknij prawym na sprzedawce, aby moc ustawic cene i ilosc.
msg-trade-shop-created: |
  &aSprzedawca Handlowiec Utworzony!
  &aDodaj do skrzyni itemy ktore chcesz wymienic za...
  &aPrzytrzymaj klawisz shift i kliknij prawym na sprzedawce, aby moc ustawic ilosc (&fkliknij item w ekwipunku, kliknij pole w menu sprzedawcy na ktore item ma zostac przeniesiony&a).
msg-admin-shop-created: |
  &aSprzedawca Utworzony!
msg-list-admin-shops-header: '&9There are &e{shopsCount} &9admin shops: &e(Page {page})'
msg-list-player-shops-header: '&9Player ''&e{player}&9'' has &e{shopsCount} &9shops:
  &e(Page {page})'
msg-list-shops-entry: '  &e{shopIndex}) &8{shopName}&r&7at &8({location})&7, type:
  &8{shopType}&7, object type: &8{objectType}'
msg-removed-admin-shops: '&e{shopsCount} &aadmin shops were removed.'
msg-removed-player-shops: '&e{shopsCount} &ashops of player ''&e{player}&a'' were
  removed.'
msg-removed-all-player-shops: '&aAll &e{shopsCount} &aplayer shops were removed.'
msg-confirm-remove-admin-shops: |-
  &cYou are about to irrevocable remove all admin shops!
  &7Please confirm this action by typing &6/shopkeepers confirm
msg-confirm-remove-own-shops: |-
  &cYou are about to irrevocable remove all your shops!
msg-confirm-remove-player-shops: |-
  &cYou are about to irrevocable remove all shops of player &6{player}&c!
msg-confirm-remove-all-player-shops: |-
  &cYou are about to irrevocable remove all player shops of all players!
msg-confirmation-expired: '&cConfirmation expired.'
msg-nothing-to-confirm: '&cThere is nothing to confirm currently.'
msg-no-permission: '&cNie posiadasz uprawnien aby tego dokonac.'
msg-help-header: '&9***** &8[&6Shopkeepers Help&8] &9*****'
msg-command-help: '&a/shopkeepers help &8- &7Shows this help page.'
msg-command-reload: '&a/shopkeepers reload &8- &7Reloads this plugin.'
msg-command-debug: '&a/shopkeepers debug &8- &7Toggles debug mode on and off.'
msg-command-list: '&a/shopkeepers list [player|admin] 

&8- &7Lists all shops
  for the specified player, or all admin shops.'
msg-command-remove: '&a/shopkeepers remove [player|all|admin] &8- &7Removes all shops
  for the specified player, all players, or all admin shops.'
msg-command-remote: '&a/shopkeepers remote <shopName> &8- &7Remotely opens a shop.'
msg-command-transfer: '&a/shopkeepers transfer <newOwner> &8- &7Transfers the ownership
  of a shop.'
msg-command-setforhire: '&a/shopkeepers setForHire &8- &7Sets one of your shops for
  sale.'
msg-command-shopkeeper: '&a/shopkeepers [shop type] [object type] &8- &7Creates a
  shop.'
debug: false
require-world-guard-allow-shop-flag: false

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

A ja bym stawiał na klasycznego ChestShopa. Po prostu najlepszy od lat. :D

* ------------------------*
| 100 300 500 700 900   |
|
200 400 600 800 1000 |
*-------------------------*

Opublikowano

Zdecydowanie Shopkeepers + SilkChest, można podpisać, porobić ładne paczuszki, gracze za pomocą jajka, dwukrotnego kliknięcia myszy i skrzyni mogą zrobić własnego Shopkeepersa który będzie sprzedawał u nich na wyspie co tylko do skrzyni włożą : > na spawnie można zrobić kantorek za pomocą tabliczek z essentialsa do wymieniania emeraldów na money i odwrotnie.

aby zrobić admin shop napisz "/shopkeepers" przytrzymaj shift i kliknij na niego prawym. Nie musisz nic w configu robić, zero kłopotu.

jeśli chcesz robić więcej niż 8 to po prostu zrób drugiego shopkeepersa obok i będziesz miał 16 : P lol

To tak:

Wiem, że gracze mogą stworzyć swojego villagera na wyspie, jednak sądzę, że mało kto umie tego używać. ChestShop robi to samo i od zawsze był tak używany.

Zamiast waluty $ wgrałem plugin GoldIsMoney, który pokazuje posiadane emeraldy w ekwipunku również jako $ i vice versa, jednak stwierdziłem, że to nieco kłopotliwe, aby gracze zajmowali sobie ekwipunek szmaragdami...

Wiem jak zrobić admin shop... Jak już tłumaczyłem jak chcę mieć więcej niż 8 tradeów, to muszę grzebać w configu... A nie chcę dawać kilku villagerów obok siebie, nie wyglądało by mi to dobrze :/

Dzięki za spolszczenie, nie wiem czy skorzystam, aczkolwiek inni może tak.

A ja bym stawiał na klasycznego ChestShopa. Po prostu najlepszy od lat. :D

Też chyba na niego postawię ostatecznie... Już zaczynam tworzyć Admin Shop. Jedyny problem jaki zawsze miałem to takie przemyślane zrobienie sklepu, żeby wszystkie itemy ładnie były ustawione symetrycznie, wszystko obliczone itp, żeby nie było 5 ścian z itemami + jeden blok przy ścianie "bo mi się item nie zmieścił" :D

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

Jeżeli stawiasz na ChestShopa to polecam do tego plugin ItemStay. Wydaje mi się to dość ciekawym urozmaiceniem dla zwykłego, tabliczkowego sklepu.
http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/itemstay/

Jednak dla mnie i tak ciekawszym rozwiązaniem są osadnicy sprzedający przedmioty graczy. Dzięki temu jakkolwiek są oni wykorzystywani i taki sklep wygląda znacznie lepiej niż same tabliczki.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze nad pluginem ShopChest. Do tworzenia wystarczy skrzynka, po ustawieniu sklepu (w prosty i zrozumiały sposóB) nad skrzynką tworzy się ładny, mały hologram z informacją co jest ofetą. Jest też latająca ikonka bloku, więc to o czym mówił @Mavai.

Chyba jednak postawię na ten plugin. Nadal jednak nie mam pomysłu na wygląd sklepu i umiejscowienie tych skrzynek w ergonomiczny sposób...

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

Z GUIShop jednak rezygnuję, dużo komentarzy pod oficjalną prezentacją mówi, że plugin nie działa poprawnie. Sprawdzę inne sklepy w gui.

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...