Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sushi kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce sobie iść z osobą na sushi. Będę jadł pierwszy raz w ogóle sushi i chciałbym sie dowiedzieć ile muszę zjeść, aby być pełnym ogólnie 12 na łeb starczy tam są różnie jakieś husomaki,fiutaki,cipaki i nigeriaki i c**j wie co jeszcze i ogólnie jak w restauracji to dają to mogę wpierdalać widelcem czy muszę pałeczkami?

Opublikowano

Możesz nawet ręką, a na to że się najesz to nie licz, bo wyplujesz po pierwszym kawałku

Opublikowano

Na pewno nikt ci nie powie ile musisz zjeść żeby się najeść. Jak jesteś gruby to musisz zjeść dużo. Jak jesteś bardzo gruby no wiadomo, jeszcze więcej. A jak jesteś szczupły to kilka sztuk wystarczy. Pałeczkami, widelca nawet nie dostaniesz xD

RAsfepN.png
Opublikowano

widelca nawet nie dostaniesz xD

Zależy gdzie, wystarczy zapytać, na pewno mają choćby plastikowe.

Zawsze możesz chwycić kijki w obie ręce

Opublikowano

Zależy gdzie, wystarczy zapytać, na pewno mają choćby plastikowe.

Jeść sushi widelcem to trochę wstyd. Coś ala przyniesienie własnego napoju do restauracji albo alkoholu do baru.

RAsfepN.png
Opublikowano

Często jem sushi,często sam je robie i powiem Ci że zależy,jednego dnia potrafie sie najesc 20 futomaki powiedzmy a innego przy 10 podobnych już nie moge :D Jak nie umiesz pałeczkami to jedz ręką tylko pierw umyj

Możesz nawet ręką, a na to że się najesz to nie licz, bo wyplujesz po pierwszym kawałku

Dlaczego ma wypluć ? Przecież to jest bardzo dobre ;)

79160594027661829163.png

Opublikowano

Wydaje mi się że mniejszy wstyd niż chwytać je 10 razy a na końcu skończyć z żarciem na podłodze

Opublikowano

Nie no spoko mogę jakiegoś tutoriala obejrzeć na yt i trochę poczytać o jedzeniu pałeczkami najwyżej potrenuję na jakiś ołówkach czy coś ale wydaje mi się, że te 12 starczy futumaki 5 urumaki 4 hosomaki 3 tak by to wyglądało, a ogólnie dają tam jakieś sosy do tego czy takie na sucho muszę?

Opublikowano

Nie no spoko mogę jakiegoś tutoriala obejrzeć na yt i trochę poczytać o jedzeniu pałeczkami najwyżej potrenuję na jakiś ołówkach czy coś ale wydaje mi się, że te 12 starczy futumaki 5 urumaki 4 hosomaki 3 tak by to wyglądało, a ogólnie dają tam jakieś sosy do tego czy takie na sucho muszę?

Sos sojowy,tylko nie przesadzaj

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ewentualnie wasabi, ale też nie do wszystkiego i nie w ogromnych ilościach. 

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

No jeszcze bym kupił 6 sztuk homomaki czy jak się to tam nazywa i chyba by stykło 30 łącznie? :D

Starczy ci

79160594027661829163.png

Opublikowano

1. Jeżeli nie wiesz ile zjesz pomyśl ile chcesz wydać. Powiedz kelnerce że np. masz 100 zł i prosisz żeby szef kuchni złożył Ci za to jakiś fajny zestaw.

2. Nie umiesz jeść pałeczkami ? Sushi można też jeść palcami.

3. Jak jeść ? Jeżeli kanjpa nie jest jakaś z*********e napuszona to możesz eksperymentować.

Zacznij od kawałków imbiru który powinien być podany obok. To taki "odświeżacz" między nowymi smakami. Coś jak szklaneczka wody przed espresso.

Koledzy wyżej dali Ci też sporo rad np na temat sosu.

przyniesienie własnego napoju do restauracji albo alkoholu do baru.

"W klubie wiadomo, wódeczka za drogo

Walimy swoją spod stołu
Gdybym miał kasę, i tak bym to robił
W końcu nie jestem frajerem"

f.png

Opublikowano

Jeżeli zaczynasz jeść sushi nie nastawiaj się na eksplozje smaków, ponieważ do tego trzeba dopiero dojść, eksperymentując tak jak podali to moi przedmówcy. W przypadku wyboru odpowiedniego zestawu, polecam usiąść przy przejeżdżającym stoisku, gdzie wybierzesz swój ulubiony typ sushi. Bez problemu powinieneś otrzymać widelec, który jest nawet pomocną formą w przygotowaniu samego sushi.

1980497.jpeg
Opublikowano

Jesz czym chcesz. Jeżeli jednak obsługa jest z Azji może być urażona.
Poza tym sushi nie jest do nawpierdalania się, tylko bardziej w formie takiej "przekąski" :)

banner.jpg

Opublikowano

Czy taka przekąska, to nie wiem, ale raczej to wynika z kultury jedzenia w Japonii, gdzie jedzenie to nie tylko "iść się nażreć do pełna", tylko okazja żeby spędzić czas ze znajomymi i raczej nie je się "na hura" tylko powoli dość, ja zwykle najadam się 10 kawałkami (zwykle biorę jakieś nigiri - jako te z konkretnym kawałkiem ryby, hosomaki na start i zwykle coś w tempurze). Ryż jest mimo wszystko dość sycący i wydaje się, że go nie ma za dużo, ale jednak zawsze wychodzę pełny ;)

Co do nauki jedzenia pałeczkami, wszystko kwestia próbowania, tylko musisz nauczyć się je układać i próbować, to wtedy samo przyjdzie.

Ktoś wspominał o marynowanym imbirze, tutaj trzeba uważać, bo o ile wasabi jest ostre, to imbir ma specyficzny, odświeżający smak (ja osobiście uwielbiam) i może Ci nie zasmakować od razu lub wcale (znajoma się śmieje, że smakuje jak kostka toaletowa - skąd zna jej smak, nie wiem xD)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Czy taka przekąska, to nie wiem, ale raczej to wynika z kultury jedzenia w Japonii, gdzie jedzenie to nie tylko "iść się nażreć do pełna", tylko okazja żeby spędzić czas ze znajomymi i raczej nie je się "na hura" tylko powoli dość, ja zwykle najadam się 10 kawałkami (zwykle biorę jakieś nigiri - jako te z konkretnym kawałkiem ryby, hosomaki na start i zwykle coś w tempurze). Ryż jest mimo wszystko dość sycący i wydaje się, że go nie ma za dużo, ale jednak zawsze wychodzę pełny ;)

Co do nauki jedzenia pałeczkami, wszystko kwestia próbowania, tylko musisz nauczyć się je układać i próbować, to wtedy samo przyjdzie.

Ktoś wspominał o marynowanym imbirze, tutaj trzeba uważać, bo o ile wasabi jest ostre, to imbir ma specyficzny, odświeżający smak (ja osobiście uwielbiam) i może Ci nie zasmakować od razu lub wcale (znajoma się śmieje, że smakuje jak kostka toaletowa - skąd zna jej smak, nie wiem xD)

Myślałem, że tylko mi to smakuje jakimś płynem do naczyń itd xD

Opublikowano

­W Polsce jeszcze nie miałem okazji próbować sushi ale rok temu często jadłem za granicą.

Pierwszy raz jak poszedłem poinformowałem obsługę że jem pierwszy raz i chcę spróbować.
Przynieśli mi pół stołu przygotowanych dań oraz sosów i przekąsek(odświeżaczy)

Nigdy w życiu już nie jadłem tak dobrego sushi, niestety do dziś nie wiem jak się nazywało.

Nie licz na to że się najesz bo i tak za 30minut trzeba znów coś zjeść :D

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Myślałem, że tylko mi to smakuje jakimś płynem do naczyń itd xD

Jest czerwony i biały(???) Ten czerwony mi bardzo smakuje,ale biały już mniej :D Jest troche róznicy

79160594027661829163.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...