Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia graficzne - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, od dawien dawna moją pasją jest grafika komputerowa, chciałbym wiązać z nią moje przyszłe plany zawodowe. Ale los chciał, że trafiłem do LO na profil humanistyczny. Pytanie brzmi czy po LO jest sens iść na studia graficzne ? Czy łatwo jest znaleźć pracę i czy wgl studia graficzne coś dają oprócz świstka?

Opublikowano

Papierek ze studiów graficznych raczej nic ci nie da, bo najważniejsze jest twoje portfolio - twoje wykonane grafiki itp.

Ktoś może mieć papierek z takich studiów i nie mieć zbyt dużego talentu graficznego, a inna osoba bez takich studiów może mieć wielki talent i wykonywać świetne prace.

Kogo wybierze pracodawca?

Jeśli ciebie to interesuje, to możesz iść na takie studia. Chociaż myślę, że jeśli już teraz nie masz z grafiką żadnych problemów, to bez studiów świetnie byś sobie poradził. A właściwie to czego oni tam mogą uczyć? Obsługi programów graficznych, odpowiedniego dobierania kolorów? Nie wiem, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że takich rzeczy można się nauczyć samemu w domu, bez studiowania.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Studia niekoniecznie. Brat jest samoukiem. Z grafiką radzi sobie na tyle, że bez problemu dostaje zlecenia.

Musisz praktykować. Jeśli jesteś jeszcze na początku LO, to masz trochę czasu, by ćwiczyć umiejętności.

Pod koniec możesz sam zdecydować, czy Ci to potrzebne. 

Teoretycznie każde studia dają tyle, ile chcesz z nich wynieść.

@1361622928-U485574.pngPeregrino co chcesz wiedzieć? Brat pracuje jako grafik. Ma wykształcenie średnie.

Opublikowano

Jeśli jest ktoś kto studiuje grafikę lub pracuje w tej branży prosiłbym o odpowiedź :)

@"lolens123" , najbardziej czy to faktycznie się opłaca. Czy na rynku jest dużo grafików i czy łatwo jest pozyskać klienta (nie biorąc pod uwagę jak dobrym się jest), czy warto już zakładać własne portfolio

Opublikowano

Używaj opcji edytuj jak coś :v

Na rynku jest dużo grafików. Portfolio zawsze lepiej mieć przygotowane, bo szukając zleceń, firma/klient chce je zobaczyć.

Z pozyskiwaniem to zależy. Czasem jakieś małe firmy chcą po kosztach robić, to wybierają jak najtaniej, nie patrząc na dużo szczegółów, więc od takich firm możesz zacząć.

Brat pozyskuje kilku/kilkunastu klientów miesięcznie. Jak zdobędziesz jednego i mu się spodoba, to zaczyna się machina. Pierwszą pracę zrobił znajomemu, który ma firmę pośrednictwa pracy.

Że znajomy dużo innych znajomych miał, to polecał. Klientela się nagrywała. To czy będziesz mieć popyt zależy od Ciebie. Na początku ciężko liczyć na złote góry. Wiadomo, że wchodząc na rynek, który jest już wypełniony, ciężko się wybić. Początki są zawsze trudne.

Też kwestia czy chcesz pracować na zlecenia, czy do jakiejś firmy na stałe iść.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pnglolens123 , najbardziej czy to faktycznie się opłaca. Czy na rynku jest dużo grafików i czy łatwo jest pozyskać klienta (nie biorąc pod uwagę jak dobrym się jest), czy warto już zakładać własne portfolio 

Dużo jest,masz sie wyróżniać i robic lepsze grafiki niż konkurencja a studia nie sa potrzebne żeby robić grafike,zawsze to moze byc dodatkowe zrodło dochodu a mozesz isc na inne studia jak wolisz

79160594027661829163.png

Opublikowano

Studia graficzne, jak najbardziej na TAK. Jeśli jesteś pewien na 100%, że chcesz się tym zajmować w przyszłości i utrzymywać się z tego, a nie żeby stanowiło to tylko Twoją dodatkową formę zarobku, to warto studiować na tym kierunku.

Co dają Ci takie studia i czemu uważam, że są lepsze od bycia typowym, internetowym samoukiem?

- Przede wszystkim możliwość obcowania z doświadczonymi osobami w tej branży, które posiadają długoletnie doświadczenie i mogą zaoferować ci dużo, dużo więcej, niż poradniki, które znajdziesz w internecie.

- Możliwość rozwoju poprzez wykonywanie masy projektów, których normalnie byś się nie podjął lub sięgnął do nich po kilku latach siedzenia w internecie i czytania poradników. (chociażby zapoznanie się z innymi programami graficznymi i rodzajami grafiki komputerowej).

- Łatwiejsze pozyskanie pracy. Pracodawcy o wiele przychylniej patrzą na absolwentów lub studentów uczelni o takim lub podobnym kierunku. Jak przejrzysz ogłoszenia w internecie, dotyczące stażu lub posady bardzo często można zauważyć wzmiankę odnośnie chęci podjęcia współpracy z takimi osobami. Samouk to raczej ktoś, kto nie jest zbyt wiarygodną i "bezpieczną" osobą. Będąc samoukiem nie nauczysz sie np. pracować w grupie (praca w studiu kreatywnym rożni się bardzo od pracy w zaciszu domowego ogniska), jak i nie nauczy cie niestety wszystkiego (chyba, ze po kilku latach i wielu próbach i błędach).

- Tytuł magistra. Niby nic, ale jednak daje dużo. Wiele uczelni posiadających taki kierunek ma już w swojej ofercie również studia magisterskie. Potencjalny klient, czy tez pracodawca o wiele przychylniej spojrzy na Twoje CV, kiedy zobaczy, że masz taki tytuł uzyskany na takim kierunku, lub ogólnie ukończyłeś takowe studia.

- Łatwiejszy start. Uczelnia może zapewnić swoim najlepszym studentom od razu po zakończeniu nauki dość dobre posady. Dzięki samej pracy dyplomowej możesz się wybić.
Tutaj przykład pracy dyplomowej jednej ze studentek (juz byłych) mojej uczelni.
https://www.behance.net/gallery/21820041/WARSAW-ZOO-visual-identity
Niestety, Warszawskie ZOO nie przyjęło jej pomysłu, ale dzięki tej pracy zyskała ogromny rozgłos w branży graficznej.

Warto dodać, że przy takiej pracy dyplomowej nie pracuje tylko student, ale również doświadczeni, długoletni graficy (przynajmniej jedna osoba z tytułem doktora), toteż nawet najbardziej ciekawe portfolio będzie blade w porównaniu z czymś takim.

Oczywiście, takie studia nie są warunkiem. Możesz sobie być samoukiem i się męczyć. jak ci się poszczęści i będziesz miał "dobrego skilla", to i nawet klientów znajdziesz. Ale niestety nadal będziesz lekko w tyle za osobami, które dzięki takim studiom doświadczyły więcej i są lepiej odbierani :) Wydaje mi się, że fajnie jest móc napisać w swoim portfolio, że ukończyło sie taki kierunek, niż nie napisać nic :)

igNMhIy.png

Opublikowano

Wypowiem się na podstawie tego, co usłyszałem od znajomych w tym zawodzie.

Z samą grafiką nie ma sensu startować. Musisz połączyć z czymś praktycznym, czyli z czymś co będzie ją wykorzystywać. Wtedy jesteś cennym nabytkiem. Samych grafików jest aż nadto. Przez co ceny są śmiesznie niskie.

Opublikowano

Studia graficzne, jak najbardziej na TAK. Jeśli jesteś pewien na 100%, że chcesz się tym zajmować w przyszłości i utrzymywać się z tego, a nie żeby stanowiło to tylko Twoją dodatkową formę zarobku, to warto studiować na tym kierunku.

Co dają Ci takie studia i czemu uważam, że są lepsze od bycia typowym, internetowym samoukiem?

- Przede wszystkim możliwość obcowania z doświadczonymi osobami w tej branży, które posiadają długoletnie doświadczenie i mogą zaoferować ci dużo, dużo więcej, niż poradniki, które znajdziesz w internecie.

- Możliwość rozwoju poprzez wykonywanie masy projektów, których normalnie byś się nie podjął lub sięgnął do nich po kilku latach siedzenia w internecie i czytania poradników. (chociażby zapoznanie się z innymi programami graficznymi i rodzajami grafiki komputerowej).

- Łatwiejsze pozyskanie pracy. Pracodawcy o wiele przychylniej patrzą na absolwentów lub studentów uczelni o takim lub podobnym kierunku. Jak przejrzysz ogłoszenia w internecie, dotyczące stażu lub posady bardzo często można zauważyć wzmiankę odnośnie chęci podjęcia współpracy z takimi osobami. Samouk to raczej ktoś, kto nie jest zbyt wiarygodną i "bezpieczną" osobą. Będąc samoukiem nie nauczysz sie np. pracować w grupie (praca w studiu kreatywnym rożni się bardzo od pracy w zaciszu domowego ogniska), jak i nie nauczy cie niestety wszystkiego (chyba, ze po kilku latach i wielu próbach i błędach).

- Tytuł magistra. Niby nic, ale jednak daje dużo. Wiele uczelni posiadających taki kierunek ma już w swojej ofercie również studia magisterskie. Potencjalny klient, czy tez pracodawca o wiele przychylniej spojrzy na Twoje CV, kiedy zobaczy, że masz taki tytuł uzyskany na takim kierunku, lub ogólnie ukończyłeś takowe studia.

- Łatwiejszy start. Uczelnia może zapewnić swoim najlepszym studentom od razu po zakończeniu nauki dość dobre posady. Dzięki samej pracy dyplomowej możesz się wybić.

Niestety, Warszawskie ZOO nie przyjęło jej pomysłu, ale dzięki tej pracy zyskała ogromny rozgłos w branży graficznej.

Warto dodać, że przy takiej pracy dyplomowej nie pracuje tylko student, ale również doświadczeni, długoletni graficy (przynajmniej jedna osoba z tytułem doktora), toteż nawet najbardziej ciekawe portfolio będzie blade w porównaniu z czymś takim.

Oczywiście, takie studia nie są warunkiem. Możesz sobie być samoukiem i się męczyć. jak ci się poszczęści i będziesz miał "dobrego skilla", to i nawet klientów znajdziesz. Ale niestety nadal będziesz lekko w tyle za osobami, które dzięki takim studiom doświadczyły więcej i są lepiej odbierani :) Wydaje mi się, że fajnie jest móc napisać w swoim portfolio, że ukończyło sie taki kierunek, niż nie napisać nic :)

Z większością się zgodzę. Jednak jak wspomniałem. Brat jest samoukiem. 12 lat doświadczenia. Praktyka to praktyka, nie ma znaczenia jaka. Większość ocenia efekty, nie słowa. Kto wygra przetarg, jeśli portfolio samouka miażdzy porftolio studenta? To jest oczywiste. Papier jest ważny, ale jednak umiejętności tutaj biorą górę :) Nie jest tak, że ukończony kierunek czyni Cię lepszym od innych. W CV grafika ważniejsze są prace, niż edukacja.

Przedostatnie zdanie to największa bzdura jaką przeczytałem.

Opublikowano

Z większością się zgodzę. Jednak jak wspomniałem. Brat jest samoukiem. 12 lat doświadczenia. Praktyka to praktyka, nie ma znaczenia jaka. Większość ocenia efekty, nie słowa. Kto wygra przetarg, jeśli portfolio samouka miażdzy porftolio studenta? To jest oczywiste. Papier jest ważny, ale jednak umiejętności tutaj biorą górę :) Nie jest tak, że ukończony kierunek czyni Cię lepszym od innych. W CV grafika ważniejsze są prace, niż edukacja.

Gdybyś pracował w tej branży to byś rozumiał dlaczego tak jest. Klient w większości przypadków nie znający się na grafice komputerowej, mniej zwraca uwagę na wszystkie walory prac a bardziej na papierek, który daje mu tą gwarancję że człowiek któremu oferuje pracę zdał uczelnię i zrobił tego magistra w otoczeniu ludzi którzy się na tym bardziej znają. Papierek zawsze będzie miał przewagę nad ludźmi bez dorobku, w takim żyjemy świecie (nie mówie że zdarzają się indywidualne przypadki, bo są).

Opublikowano

W tej branży jednak wykształcenie ma znaczenie. Nie musi to być koniecznie kierunek "grafika komputerowa", ale jakikolwiek inny, artystyczny. Osobiście nie znam żadnego sławnego grafika, zarówno polskiego, czy też zagranicznego, który nie posiadałby dyplomu z takiej lub podobnej tematyki. Studia bardzo poszerzają horyzonty i pomagają spojrzeć na grafikę w całkowicie innym świetle. Chociaż myślę, że nie tylko studia, ale ogólnie placówki oferujące taki tryb nauczania, z tematyk artystycznych. Trzeba przede wszystkim zadać sobie pytanie, czy chce się być grafikiem, czy tez operatorem myszki komputerowej. Bo nie mowa tutaj o poznawaniu aspektów technicznych podczas tworzenia projektów. Tego, jak najbardziej można nauczyć się z książek, czy internetu. Ale są rzeczy, których po prostu takie formy przekazu nie są w stanie nauczyć. Jeżeli ktoś chce się tym zajmować w przyszłości, myśli o tym poważnie, nie tylko w formie typowo zarobkowej, a ma ku temu możliwości, to jak najbardziej powinien zdecydować się na taki krok i pójść na tego typu studia. Nie ma żądnych negatywów z tego, a sa same pozytywne aspekty. Mówię, to z własnego doświadczenia bo mi osobiście studia dały bardzo, bardzo dużo i gdybym miała ponownie wybierać: zostawić sobie kasę za czesne i uczyć się w domu, czy też jednak studiować, ponownie wybrałabym bezapelacyjnie studia.

Edit. Jeśli możesz, pokaż tutaj portfolio swojego brata. Jestem ciekawa, jak się prezentuje.

igNMhIy.png

Opublikowano

Jeśli chcesz iść na studia po świstek i chce ci się to czemu nie, ale na studiach nie nauczysz się niczego konkretnego uwierz mi, musisz samemu zdobywać wiedzę i się rozwijać. Dzisiaj pracodawcy IT a zwłaszcza w grafice, webdev i jej specjalizacje w większości patrzą pod kątem umiejętności praktycznych a studia to dalszy plan, choć dla innych też mogą liczyć się studia i na upartego nie przyjmą cię w jakimś korpo bo nie masz studiów mimo, że potrafisz dużo.

Opublikowano

@Kagura , czy żeby pójść na grafika LO jest odpowiedni ? Chodzi o to czy nie zwaliłem sprawy, że jestem w LO zamiast np. w technikum informatycznym? Czy to bez większej różnicy?

Opublikowano

@Kagura , czy żeby pójść na grafika LO jest odpowiedni ? Chodzi o to czy nie zwaliłem sprawy, że jestem w LO zamiast np. w technikum informatycznym? Czy to bez większej różnicy?

Imo bez różnicy, grafika mało ma wspólnego z tym co robi się w informatycznej techbazie (obijaniem się przez cały dzień).

Opublikowano

Szkoły średnie przygotowują Cie do matury. Nawet jak idziesz do takiej nastawionej na grafikę, to dużo Cie nie nauczy. Dlatego też bez znaczenia. Dopiero po maturze warto iść na ASP, czy inny tego typu kierunek studiów, a profilami szkół średnich nie warto się przejmować. Dodatkowo- technik informatyk, to nie grafik :)

igNMhIy.png

Opublikowano

A jak z reklamowaniem się? Czy warto już się reklamować i gdzie jest najlepiej (reklamować się)?

Jeśli masz już jakieś wykonane prace, którymi możesz się pochwalić w portfolio, to możesz się zacząć reklamować. No i oczywiście jeśli już chciałbyś wykonywać zlecenia.

Jak chcesz zdobyć klientów to polecam odpisywanie na ogłoszenia na różnych serwisach freelancerskich - konkurencja jest tam spora, bo sporo osób zajmuje się grafiką, ale jeśli zaoferujesz dobrą cenę i twoje portfolio zainteresuje autora ogłoszenia to masz szanse na zarobek.

Zaoferuj też swoje usługi na różnych forach graficznych, możesz też dodać ogłoszenie na giełdzie mpcforum.

Później powinno być już łatwiej, bo jeśli zrobisz dla kogoś dobrą grafikę, to przy następnej okazji ta osoba znowu zwróci się z prośbą do ciebie, być może też ktoś komuś ciebie poleci itp.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

@Kagura , jak sprawa przedstawia się z rysunkami na studiach ? Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o rysunki odręczne, zdecydowanie odnajduję się w Photoshopie i innych tego typu programach. + jakie przedmioty liczą się w rekrutacji na tego typu kierunek?

Opublikowano

+ jakie przedmioty liczą się w rekrutacji na tego typu kierunek?

Przedmioty z liceum nie mają nic wspólnego z grafiką, więc nie ma różnicy, co będziesz zdawać na maturze.

1398258449-U383457.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...