Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

HDD parametr B9 Head Stability

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, chcę się zapytać lub określę to lepiej, poprosić o znalezienie informacji nt. parametru B9 znany pod nazwą Head Stability. w internecie nie ma żadnych konkretnych informacji na jego temat. pisałem do producenta (OEM), oczywiście brak odpowiedzi już od ponad miesiąca. przykładowo, na wikipedii zostało to opisane w taki sposób

185 0xB9 Head Stability     Western Digital attribute.

to ja dziękuję za takie opis, nie dość że nic konkretnego tam nie ma to jeszcze jest niekompletny (parametr występuje także w dyskach HP).

interesuje mnie konkretnie informacja, czy ten parametr powinien wynosić 0 czy powinien rosnąć. wartość raw doszła do magicznej liczby 65536 i już dalej nie rośnie.

proszę o odpowiedź

Opublikowano

Dla ciebie stabilność położenia głowic to nieważny parametr bo korzysta z niego tylko układ SMART danego producenta WD czy HP, służy chyba tylko do diagnostyki wewnątrz SMART. 

To chyba określa jak zmienia się położenie głowicy w miarę używania dysku, głównie chodzi o parkowanie głowicy i czy jest ona zawsze dokładnie zaparkowana w tym samym miejscu.

Można powiedzieć że stwierdza albo nie uszkodzenie głowicy ( przesunięcie, przekrzywienie, skrzywienie, pęknięcie, przetarcie itp ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dla ciebie stabilność położenia głowic to nieważny parametr bo korzysta z niego tylko układ SMART danego producenta WD czy HP, służy chyba tylko do diagnostyki wewnątrz SMART. 

To chyba określa jak zmienia się położenie głowicy w miarę używania dysku, głównie chodzi o parkowanie głowicy i czy jest ona zawsze dokładnie zaparkowana w tym samym miejscu.

Można powiedzieć że stwierdza albo nie uszkodzenie głowicy ( przesunięcie, przekrzywienie, skrzywienie, pęknięcie, przetarcie itp ) 

wartość ta rosła (zapewne dalej by rosła, ale doszła do granicy 65536) jak stwierdziłem tylko podczas zapisu danych, prawdopodobnie także przy odczycie. spekulacje nie wystarczą, przydałyby się jakieś pewne, potwierdzone informacje najlepiej bezpośrednio od producenta. a zapomniałem napisać, kontaktowałem się wcześniej z producentem tego dysku czyli Hitachi, ale otrzymałem odpowiedź, by skontaktować się z producentem OEM czyli w tym wypadku HP. napisałem do HP około miesiąc temu i do dziś nie dostałem żadnej odpowiedzi.

a kto wie, może ten parametr powinien wynosić 0... stąd moja potrzeba dojścia do takich informacji.

Opublikowano

Nigdzie nie ma oficjalnie w dokumentacji napisane do czego używany jest parametr i co dokładnie wskazuje/mierzy. 

Z tego co pamiętam to tylko HP wykorzystywało w zabezpieczeniach dysku akcelerometr, blokował dysk do stanu parkowania w razie upadku, czyli zabezpieczał przed nadmiernym uszkodzeniem nośnika i głowic. Sprzętowo przecież głowice dysku na poduszce powietrznej mogą spełniać idealnie tą rolę. 

Pozostaje czekać tylko na odpowiedź.  

Czym sprawdzasz ze masz ten parametr? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nigdzie nie ma oficjalnie w dokumentacji napisane do czego używany jest parametr i co dokładnie wskazuje/mierzy. 

Z tego co pamiętam to tylko HP wykorzystywało w zabezpieczeniach dysku akcelerometr, blokował dysk do stanu parkowania w razie upadku, czyli zabezpieczał przed nadmiernym uszkodzeniem nośnika i głowic. Sprzętowo przecież głowice dysku na poduszce powietrznej mogą spełniać idealnie tą rolę. 

Pozostaje czekać tylko na odpowiedź.  

Czym sprawdzasz ze masz ten parametr? 

wbudowanym w Ubuntu gnome-disk-utility

miesiąc jak na odpowiedź na pytanie to raczej za długo, dla porównania odpowiedź od Hitachi otrzymałem kolejnego dnia. tylko gdy pisałem do Hitachi to przyszło potwierdzenie, że wiadomość została wysłana do rozpatrzenia a od HP zupełnie nic, może zwyczajnie po prostu nie doszła do nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...