Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalator windowsa nie widzi dysku

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, probuje zainstalowac windowsa na netbooku, ale instalator windowsa go nie widzi. W ogole zadnych dyskow nie widzi, mam 5 partycji, z czego 2 sa konfigurowalne przez uzytkownika.

OS X - 90 GB

WINDOWS - 37 GB

System to windows 10, a dysk to jakiś samsung na PCI-e

Opublikowano

A jaki był główny system najpierw i jak nagrałeś pena? UEFI ( fat32 formatowanie ) czy MBR instalkę ( ntfs ) ?  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A jaki był główny system najpierw i jak nagrałeś pena? UEFI ( fat32 formatowanie ) czy MBR instalkę ( ntfs ) ?  

Glowny system to OS X, pena nagral mi kolega, bo ja nie mam dostepnych takich narzedzi jak windows. Nie wiem czym robil, ale bootuje sie poprawnie, jedynie dyskow nie widzi, teraz sformatowalem partycje na ExFAT i instalator mowi o zlej tablicy ( dysk juz widzi ), mam Guid Partition Map, a wedlug niego powinna byc inna. Problem jest taki, ze nie wiem jakim softem to zmienic na macu, bo domyslne narzedzia dyskowe nie potrafia zmienic tablicy.

Opublikowano

Masz Boot Camp  to go użyj do instalacji windows. 

Jak nie wiesz jak poszukaj tutorialu z dokładnym opisem 

Opublikowano

Masz Boot Camp  to go użyj do instalacji windows. 

Jak nie wiesz jak poszukaj tutorialu z dokładnym opisem 

Nie mogę go użyć, bo to indywidualny system ostro przycięty z niektórych składników, działa NORMALNIE na każdym sprzęcie, a taka patologia z instalacją jest zawsze na macach, boot camp nie przepuści tego iso, wiem bo już próbowałem.

Opublikowano

Czyli nie masz OS. 

Sprawdź jak masz partycje zrobione czy są w GPT czy MBR.

Przy GPT pen z instalką ma być formatowany w FAT32, w biosie włączony start UEFI i opcjonalnie sprawdzić z jakim ustawieniem SECURE Boot się uruchomi. 

Opublikowano

Czyli nie masz OS. 

Sprawdź jak masz partycje zrobione czy są w GPT czy MBR.

Przy GPT pen z instalką ma być formatowany w FAT32, w biosie włączony start UEFI i opcjonalnie sprawdzić z jakim ustawieniem SECURE Boot się uruchomi. 

Dysk w macbooku ma GPM, a pendrive MBR, pendrive jest sformatowany pod fat32, maci nie mają biosa.

Opublikowano

Czyli masz macbooka a nie netbooka, nie było takiej informacji wczesniej. 

Ściąg rufusa i nagraj instalkę windows w GPT , ( trzecia opcja, format powinno ustawić na fat32 ) 

Opublikowano

Czyli masz macbooka a nie netbooka, nie było takiej informacji wczesniej. 

Ściąg rufusa i nagraj instalkę windows w GPT , ( trzecia opcja, format powinno ustawić na fat32 ) 

Napisałem netbook, a potem system OS X - to chyba logiczne? :D Hacintoshe są bardzo mało wydajne na typowych netbookach. A mowa tu o 11 calowym modelu. Nie ma rufusa na OS X :P To jest największy problem... brak odpowiedniego softu, a na virtual boxie coś usb świruję i nie chcę działać, mimo iż próbowałem wszystkich sposobów.

Opublikowano

No nie zbyt logiczne bo przyjąłem że to netbook z hackintoshem a nie macbook  z hackintoshem. 

Bez nagranego właściwie pena nic nie zrobisz.  Nagraj sam w Narzędziach dyskowych pena z iso 

Opublikowano

No nie zbyt logiczne bo przyjąłem że to netbook z hackintoshem a nie macbook  z hackintoshem. 

Bez nagranego właściwie pena nic nie zrobisz.  Nagraj sam w Narzędziach dyskowych pena z iso 

Nic nie pomogło, próbowałem rufusem i nadal nic. Pendrive miał już wszystkie możliwe formaty i nadal nic... NTFS nawet nie chciał się zbootować, bo mac go nie lubi. Nie mam pomysłu co dalej...

Opublikowano

Dowiedz się jak zainstalować i uruchom  botcampa czy jakiekolwiek środowisko by wczytało sterowniki w UEFI bo jak widać nie zainstalujesz na tym sprzęcie windowsa wcale 

Opublikowano

Dowiedz się jak zainstalować i uruchom  botcampa czy jakiekolwiek środowisko by wczytało sterowniki w UEFI bo jak widać nie zainstalujesz na tym sprzęcie windowsa wcale 

Czekaj czekaj, ja już zainstalowałem windowsa przez boot campa, jednak nie taki był mój cel. Wydaje mi się, że przez narzędzia dostępne przy Windowsie łatwiej będzie tego zmodowanego windowsa odpalić.

Opublikowano

Windows nie ma obsługi typowych macboków ( uefi ) a bootcamp ma sterowniki 

Opublikowano

no ale ludzie jakoś to instalują... tylko mi jakoś nie wychodzi. :F

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...