Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup procesora i karty graficznej.

maciesiak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się poradzić w sprawie kupna nowego procesora, karty graficznej i ewentualnie zasilacza jakby nie starczał.

Moja płyta główna to Asrock B85 Pro4, a zasilacz Tt Smart SE Modular 530W SPS-530MPCBEU.

Na oku miałem procesor i7-4790k, a kartę graficzną GTX 980.

Ogólnie chciałbym na procesor mogę wydać około 1500zł, a na kartę około 2300.

Piszcie swoje propozycje tych dwóch komponentów.

Opublikowano

xeon 1231v3 idealnie pasuje pod płytę i do twoich oczekiwań tj. nie podkręcać.

karta graficzna? ja bym poczekał na polaris mając tak dużą kwotę, ale jeżeli chcesz mieć na "teraz"  to r9 fury/r9 390/r9 390x.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-fury-strix-4gb-hbm-4096-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-strix-r9fury-dc3-4g-gaming-767349/

(trochę przekroczony budżet) ale jeżeli zsumować 1500 + 2300 co daje 3800 to wyszłoby coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/wbqP2Y/

karta lepsza od gtx'a 980, a wersji z x nie opłaca się brać. procek mimo to, że serwerowy jest wydajnościowy jak i7 4770, ale bez integry i możliwości podkręcania.

jeżeli byłbyś skłonny dołożyć więcej pieniędzy, to 980 ti byłby jeszcze lepszym wyborem. ta karta ma 6GB szybkiej pamięci i ogólnie karta, która podziała spokojnie przez kilka lat na wysokich ustawieniach. 

http://www.morele.net/inventory/info/ndvpna/

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Chciałbym jeszcze dodać że mam 2 monitory i chciałbym móc streamować bez spadku klatek gry typu wiedźmin 3, far cry primal.

Czas do kupna mam do końca roku.

Mam pytanie czy ten xeon z jedną z tych zaproponowanych kart dobrze by się sprawował w najnowszych grach na maksymalnych ustawieniach graficznych?

Opublikowano

no to poczekaj do końca roku, bo to wszystko może się zmienić. do dual screena potrzeba faktycznie mocnej karty, ale fury powinien dać radę.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Jak chcesz koniecznie na teraz to xeon i dołóż troche do gtxa 980ti

Na twoim miejscu bym poczekał chwilę na nowe układy graficzne, które mają pojawić się już za chwilę

Opublikowano

Może takie cos?

Procesor Intel Core i7-3770K

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980

@maciesiak

Ta karta graficzna jest lepsza od AMD Radeon R9 Fury X a kosztuje około 2300zł

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-radeon-r9-fury-x-vs-zotac-geforce-gtx-980-amp

wzorowanie się na tego typu benchmarkach to jak dla mnie totalna głupota. taki wykresik o niczym nie przesądza, to tak jak na pclabie gtx 950 wygrywał z fury co jest kompletnie niemożliwe W ŻADNEJ GRZE. to tak, jakby moja 9800 GT wygrywała z GTX 560 TI, albo jeszcze lepiej. zresztą ty wziąłeś referenta AMD a nvidia niereferent, więc to też jest nie fair. 

Opublikowano

Może takie cos?

Procesor Intel Core i7-3770K

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980

@maciesiak

Ta karta graficzna jest lepsza od AMD Radeon R9 Fury X a kosztuje około 2300zł

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-radeon-r9-fury-x-vs-zotac-geforce-gtx-980-amp

Wszystko w porzadku u Ciebie? Nie mowie, ze i7 3770k to zly procesor, ale stac go na cos lepszego, bardziej oplacalnego, a jesli mowisz o nowkach to juz w ogole

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@rafikozakk

@rafikozakk

Nawet jeśli ten procesor byłby najlepszym wyborem to i tak nie pasuje do mojej płyty głównej.

Tyle, ze on nie jest najlepszym wyborem mimo wszystko.

A Ty slepy jestes? Nie wiem, przydalbym sie jakis test przy rejestracji, na umiejetnosc myslenia, czytania oraz pisania, bo co tu sie odpierdziela, no to teraz Cie gasze: "Tyle, ze on NIE ( TAK NIE JEST) najlepszym wyborem", nawet gdyby jakims cudem pasowal, w czasach gdy juz mamy i7 4770 czy i7 6700k, gdzie nawet jak znajdziesz nowke to w cenie jej bedzie na luzie haski, a czesto i skylake...

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@rafikozakk

@rafikozakk

Nawet jeśli ten procesor byłby najlepszym wyborem to i tak nie pasuje do mojej płyty głównej.

Tyle, ze on nie jest najlepszym wyborem mimo wszystko.

A Ty slepy jestes? Nie wiem, przydalbym sie jakis test przy rejestracji, na umiejetnosc myslenia, czytania oraz pisania, bo co tu sie odpierdziela, no to teraz Cie gasze: "Tyle, ze on NIE ( TAK NIE JEST) najlepszym wyborem", nawet gdyby jakims cudem pasowal, w czasach gdy juz mamy i7 4770 czy i7 6700k, gdzie nawet jak znajdziesz nowke to w cenie jej bedzie na luzie haski, a czesto i skylake...

@Oski0202

Mówiłeś, że stać go jest na coś lepszego a teraz mówisz, że to jest najlepszy wybór...

327761457211242867857.jpeg

Jeżeli się nie uspokoicie to wyciągnę konsekwencje. Chodzi mi o wasze teksty względem siebie. 

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

@Harriott co ty za głupoty znowu gadasz? Jakie wykresiki, jak tam są pokazane rzeczywiste dane (ilość klatek/sekundę w grach). I przestań gadać głupoty o tym, że tam jest Fury referencyjny, bo coś takiego nie istnieje! w Fury X zostało zastosowane chłodzenie wodne, więc o czym ty do cho*ery gadasz? Kolejny raz wprowadzasz w błąd.

PS. Mówisz, że GTX970 jest słaby, bo ma tylko 4GB pamięci, a sam teraz takiego Fury z 4GB pamięci kolesiowi wciskasz. Zdecyduj się na coś.

#Topic

Poczekaj na nowe karty oparte o pamięć HBM2 od Samsunga. Nie warto teraz nic brać, tym bardziej w tym budżecie. Ja bym czekał na nową generację grafik, bo GDDR5 jest zbyt ograniczone przez swoją budowę i połączenie rdzeń-pamięć. A HBM jest propotypem o niskiej wydajności rzeczywistej pamięci (2000MHz HBM, przy 7000MHz GDD5 to przepaść). Ja bym czekał i brał nowe nVidie.

Co do procesora, to jeżeli masz zamiar tworzyć filmy i wgl, to polecam dołożyć do takiej i7, lub Xeona. Xeon nie jest zły, jedyna różnica, to brak zintegrowanej grafiki (z takich podstawowych rzeczy).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@Harriott co ty za głupoty znowu gadasz? Jakie wykresiki, jak tam są pokazane rzeczywiste dane (ilość klatek/sekundę w grach). I przestań gadać głupoty o tym, że tam jest Fury referencyjny, bo coś takiego nie istnieje! w Fury X zostało zastosowane chłodzenie wodne, więc o czym ty do cho*ery gadasz? Kolejny raz wprowadzasz w błąd.

PS. Mówisz, że GTX970 jest słaby, bo ma tylko 4GB pamięci, a sam teraz takiego Fury z 4GB pamięci kolesiowi wciskasz. Zdecyduj się na coś.

#Topic

Poczekaj na nowe karty oparte o pamięć HBM2 od Samsunga. Nie warto teraz nic brać, tym bardziej w tym budżecie. Ja bym czekał na nową generację grafik, bo GDDR5 jest zbyt ograniczone przez swoją budowę i połączenie rdzeń-pamięć. A HBM jest propotypem o niskiej wydajności rzeczywistej pamięci (2000MHz HBM, przy 7000MHz GDD5 to przepaść). Ja bym czekał i brał nowe nVidie.

Co do procesora, to jeżeli masz zamiar tworzyć filmy i wgl, to polecam dołożyć do takiej i7, lub Xeona. Xeon nie jest zły, jedyna różnica, to brak zintegrowanej grafiki (z takich podstawowych rzeczy).

gdzieś pisałem, że nie polecam gtx'a tylko ze względu na vRAM? jeżeli tak było, to było dawno. 

opanuj się, bo warna dostaniesz.

a i fury/fury x to to samo, więc pomyślałem o zwykłym fury. wystarczy podkręcić troszkę i jest wydajność fury x, a zwykłe bez x mają wiatraki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...