Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić Auto BackUp serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1]Witam serdecznie! Potrzebuję jakiegoś skrypt który będzie robił backup serwera ts3 co 1 godzinę. Najlepiej by było gdyby załóżmy były zapisywane 24 backup'y a później siebie nadpisywały.

Od wczoraj jestem notorycznie atakowany przez grupę hakerów którzy włamują się na mój serwer ts3, a następnie banują wszystkich użytkowników a w powodzie wpisują "Przenosimy się na nowy serwer. IP:..."

Jest to szczyt chamstwa!!! Takich ludzi powinni powieszać na jajach za przeproszeniem. Człowiek stara się aby inni byli zadowoleni a tu taki ch** wbije ci na ts i nic nie możesz zrobić.

Zaktualizowałem serwer ts3 do 3.0.12.2 i jak na razie jest ok. Lecz wolę mieć pewność że będę mógł w ostateczności przywrócić serwer przed jego zhakowaniem. Mój serwer osiągał 100 ludzi wieczorem, aktualnie jest ich 10 wraz z administracją ;<

[2] Co mogę jeszcze zrobić aby mój serwer stał się jeszcze bardziej bezpieczny?

Pozdrawiam!!

Opublikowano

Napisałem do norczana info lecz tutaj również napisze. Gdzieś koło godziny 22 dzisiaj znowu zostałem zaatakowany. Przy czym udało mi się zdobyć Ch** adres IP. Serwer zaktualizowany do najnowszej wersji oraz zmieniłem hasło do superadmin 18 znaczków i do samego vps również 18 znaczków. Proszę o pomoc. Już po malu depresji dostaje ;<

Opublikowano

Napisałem do norczana info lecz tutaj również napisze. Gdzieś koło godziny 22 dzisiaj znowu zostałem zaatakowany. Przy czym udało mi się zdobyć Ch** adres IP. Serwer zaktualizowany do najnowszej wersji oraz zmieniłem hasło do superadmin 18 znaczków i do samego vps również 18 znaczków. Proszę o pomoc. Już po malu depresji dostaje ;<

Jeśli chodzi o IP nie jest to VPN, jeśli zabezpieczyłbyś logi to spokojnie mógłbyś to zgłosić na policje.

Moim zdaniem masz lukę w uprawnieniach, ktoś to specjalnie zrobił i wykorzystał.

Musisz sprawdzić dokładnie logi, czy ktoś sobie nałożył query, czy wykorzystał lukę w uprawnieniach.

Jeśli coś takiego Ci się przydarzyło, to niestety zalecam stworzenie serwera od nowa, nie wiadomo jakie kto prawa sobie nałożył na klienta i skoda by było jeszcze raz to stracić.

Jeśli chcesz mogę Ci pomóc z logami, wyślij mi tylko poprzez wiadomość plik z logami z tego dnia.

Ps. Rozmawiałem z tymi panami z serwera, co się włamali i muszę powiedzieć, że to prawdziwi polacy, niby w ts tyle siedzą i się znają na serwerach, a ja ich jednym prostym pytaniem rozwaliłem, a jeszcze jakie głupoty gadają - porażka. Dobrze, że mają google translator i im tłumaczy zagraniczne fora.

Opublikowano

Zapomniałem dodać jak wyglądało samo włamanie się do ts. Siedzimy sobie na kanale razem z moim kolega tez adminem i niby nic sobie rozmawiamy. Cos mnie kusilo aby zerknąć na sam dół ts i w tym momencie serce mi stanęło. Zobaczyłem kolesia który ma roota. Szybko do kolegi mowie "kur** cheater na dole, weź mu szybko zdejmuj uprawnienia" zajęliśmy mu all uprawnienia był nie miał żadnej grupy. Przenioslem go do wspólnego kanału i razem z kolega zaczęliśmy go opierdalac max 10 sekund. Chciałem go zbudować a nie miałem do tego praw odebrał mi je. Kolega pyta mu się dlaczego to robi odpowiedział "nie mam nic ciekawszego do roboty" i znowu dodał sobie roota i zbanowal mnie i kolegę oraz usunął kanały. Żeby było jeszcze bardziej śmiesznie zmienił nazwę ts na kupa. Próbowałem połączyć się po przez program yaqte czy jakoś tak do zarządzania serwerem lecz też nie mogłem się połączyć. Ostatecznie zalogowalem się na vps i wyłączyłem serwer komenda. Wszystkie logi mam jest ich całkiem sporo.

Opublikowano

@MrBigBigosPl - ta osoba ma pewnie uprawnienia na UID. Jeśli potrzebujesz pomocy pisz tutaj albo Ci pomogę osobiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...