Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Mam pytanie do tych starszych, bardziej doświadczonych użytkowników forum, mianowicie, gdzie studiować?

Jestem tegorocznym maturzystą, jako przedmioty maturalne wybrałem roz. angielski i geografię. Chciałbym się dostać na studia dzienne gdzieś w Warszawie. Moglibyście mi podpowiedzieć, na jaki kierunek mógłbym się dostać, aby potem godnie żyć i na jaką uczelnię? Sam jestem kompletnie zielony w temacie i nie chcę podjąć decyzji, której będę żałować przez całe życie. Z góry dziękuję za rady :)

rLIi2GI.gif

"Wszyscy jesteśmy wariatami, tylko nie wszyscy jesteśmy zdiagnozowani"

Opublikowano

Dobry jesteś. Kończysz średnią szkołę i nawet nie wiesz co chcesz robić? Może kontynuuj to na czym byłeś w szkole średniej. Co z tego, że Ci powiem, że kariera w Policji jest opłacalna jak możesz nawet się tam nie nadawać i nie dasz rady. Radzę kontynuować to co zacząłeś w średniaku. To, że wziąłeś  r. ang i geo to szału nie robi, więc nie oczekuj zbyt wiele, zdaj pierw maturę potem powiedź ile masz % z przedmiotów.

Opublikowano

Dobry jesteś. Kończysz średnią szkołę i nawet nie wiesz co chcesz robić?

Czyli ma tak, jak 80% uczniów liceum. Nic nowego. 

Popatrz po uczelniach, znajdź kierunek, na którym liczą się punkty z geografii i angielskiego, jeżeli Ci się spodoba, to złóż podanie.

Opublikowano

Zależy mi na sugestiach, nieważne czy sobie poradzę, czy nie. Po prostu dajcie jakieś rady, co do dobrego zawodu w przyszłości, a czego do tego potrzeba :)

rLIi2GI.gif

Opublikowano

Ten temat to prowokacja? Czy naprawdę masz tak mało oleju w głowie? Pójdziesz tam, gdzie ziomki z mpc Ci każą?

"na jaki kierunek mógłbym się dostać, aby potem godnie żyć i na jaką uczelnię?"

Wybieranie kierunku pod "godne życie", to największy błąd. Myślisz, że skończysz jakiś tam dobry kierunek, typu inżynier broni jądrowej i każdy będzie się o Ciebie bić? Rób to co uważasz za słuszne, bo liczą się umiejętności, a nie papier, który można kupić jak się ma bogatych rodziców, albo znajomości.

Dobry zawód to np. prezes banku. Dużo zarabiają, bezstresowa praca, premie. Prawnik, prokurator, lekarz, polityk. Ucz się na coś z tego, to na pewno łatwiej w życiu będzie.

@veimiK ja od razu wiedziałem, że po maturze p******* szkołę. Zdałem, żeby rodzice mnie przekoczowali do 18.

Edit. Ja też jestem spokojny.

Opublikowano

Ten temat to prowokacja? Czy naprawdę masz tak mało oleju w głowie? Pójdziesz tam, gdzie ziomki z mpc Ci każą?

"na jaki kierunek mógłbym się dostać, aby potem godnie żyć i na jaką uczelnię?"

Wybieranie kierunku pod "godne życie", to największy błąd. Myślisz, że skończysz jakiś tam dobry kierunek, typu inżynier broni jądrowej i każdy będzie się o Ciebie bić? Rób to co uważasz za słuszne, bo liczą się umiejętności, a nie papier, który można kupić jak się ma bogatych rodziców, albo znajomości.

Dobry zawód to np. prezes banku. Dużo zarabiają, bezstresowa praca, premie.

@"veimiK" ja od razu wiedziałem, że po maturze p******* szkołę. Zdałem, żeby rodzice mnie przekoczowali do 18.

Ja tylko chcę poznać opinie ludzi, poczytać ich rady, żeby poszerzyć swoją wiedzę, spokojnie :D

rLIi2GI.gif

Opublikowano

Hmm.. jeżeli nie miałeś problemów z przedmiotami ścisłymi, to polecam Ekonomie. W Warszawie nie wiem, czy są jakieś lepsze uczelnie ekonomiczne. Za to w Krakowie na UJ lub UE jest dobry poziom, sam polecam.

Opublikowano

Hmm.. jeżeli nie miałeś problemów z przedmiotami ścisłymi, to polecam Ekonomie. W Warszawie nie wiem, czy są jakieś lepsze uczelnie ekonomiczne. Za to w Krakowie na UJ lub UE jest dobry poziom, sam polecam.

Co mają przedmioty ścisłe do ekonomii? 

Deus vult

Opublikowano

Zależy mi na sugestiach, nieważne czy sobie poradzę, czy nie. Po prostu dajcie jakieś rady, co do dobrego zawodu w przyszłości, a czego do tego potrzeba :)

Chcesz dobry zawód? Bierz chemię, fizykę i biologię na rozszerzenie i staraj się dostać na Uniwersytet Medyczny. 

Opublikowano

Zazwyczaj na kierunki ekonomiczne jest potrzebna zdana na maturze rozszerzonej matma/fizyka.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie wazne jaki kierunek i tak skonczysz w McDonaldzie.

Jak się nie potrafi logicznie i indywidualnie myśleć, to się skończy w McDonaldzie. Wystarczy troszkę pomyśleć. 

Opublikowano

Zazwyczaj na kierunki ekonomiczne jest potrzebna zdana na maturze rozszerzonej matma/fizyka.

Trudno mi sobie wyobrazić fizykę na ekonomii. Chyba, że tu chodzi o analityczne myślenie. 

Deus vult

Opublikowano

Zabij, ale kierunek nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli jesteś sprytny i masz pomysł na siebie, nawet po socjologii będziesz mógł żyć godnie. Żaden z ukończonych kierunków nie zapewni Ci bytu, jeśli sam nie będziesz tego chciał. Nikt nie patrzy na oceny, dyplomy, barwne zainteresowania - zawsze testują Cię w praktyce. 

Pracy się nie szuka, pracę się zdobywa :-P

Qui est le prochain?

Opublikowano

Trudno mi sobie wyobrazić fizykę na ekonomii. Chyba, że tu chodzi o analityczne myślenie.
Też uważam, że fizyka nie ma zbyt wiele wspólnego z ekonomią, ale w rekrutacji na np. SGH dostaje się za nią punkty. Więc dlatego właśnie dobrze jest umieć przedmioty ścisłe jeśli chce się iść na uczelnię ekonomiczną.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

U mnie np jest tak że osoby bez studiów zarabiają kilkukrotnie więcej niż osoby po studiach. Z tego co dobrze pamiętam, dobzi spawalnicy biorą 20/25zł /h, w stoczniach nawet do 30 zł, geodeci też się ładnie cenią, ale i tak najwięcej zarobisz (najwięcej korzyści) otwierając swój biznes

sygna.tan.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...