Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta Graficzna czy procesor

maciesiak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio dostałem drugi monitor i mam pewne problemy ze spadkami fpsów w grach kiedy na drugim monitorze np. oglądam filmik na youtube.

Mam też jeszcze jeden problem, kiedy miałem jeden monitor mogłem streamować obsem bez większych problemów, teraz kiedy próbuje chociażby włączyć podgląd oba monitory robią się czarne i po krótkim czasie jest obraz i tak w kółko co parę minut do czasu zresetowania komputera.

I teraz niewiem czy to wina za słabej karty graficznej MSI R9 290 4096MB DDR5/512 D/H PCI-E gaming 4G czy może procesora i5-4570, a może obu?

Dodam jeszcze że mam 16gb ramu 2x Crucial BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU.

Opublikowano

@topic

Procesor, grafika dobre- napewno nie ich wina.

Podaj zasilacz bo linia 12v może nie wyrabiać.

Opublikowano

to stosunkowo słaba zasiłka. grupowa regulacja napięć, główny chiński kondensator, a reszta średniaki tajwaniaki czy capxony i słabe trzymanie napięcie na 3,3V, 5V. kolejny monitor równa się duży spadek wydajności, więc może to coś z grafą? jakie to są dokładnie monitory. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

no to masz dwa dość spore 1080p monitory. na jednym miałeś dobrze, tak? może być też to sprawa np. przegrzewania się właśnie karty, bo przecież 290 to jest prądożerna i ciepła karta, ew. przegrzewanie proca, ale wątpie. można też poobserwować vrm na płycie głównej, ile mają stopni. musiałbyś odpalić OCCT, walnąć teścik 10-15 minutowy na proca i w hwmonitor czy czymś podobnym obserwować temperatury procka/płyty.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Polecam zmiane zasilacza na coś mocniejszego.

9uIymOb.png

Chętnie pomogę w sprawach: League of Legends, World of Warcraft.

W razie pytań PW.

Opublikowano

A znacie może jakieś mocniejsze zasilacze które byłyby dobre do mojego komputera nie wiem jakie są ceny dobrych zasilaczy więc możecie dawać linki lub pisać ile dany zasilacz kosztuje.

Opublikowano

a wiadomo? może przy obciążeniu dostaje czkawki, bo ten w pół chiński wyrób wiadomo jak zareaguje? najlepiej wykluczyć wszystko po kolei, więc narazie nic nie wymieniaj, a zrob to co napisałem i ogólnie pooglądaj forum inne, moze ktos tez mial problemy z dual monitorem.

Opublikowano

@up

Ten zasilacz może nie najlepszy-ale nie najgorszy, ale co do seri 200 r dziewiątek tu masz racje karta graficzna żre tyle co teściowa w gościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...