Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto kupić?

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w tytule. Czy warto kupić Black Desert? Przede wszystkim i tak tego nie preorderuję, bo po premierze cena może spaść. Głównym moim problemem jest to, że gra na 99% upadnie (tzn. przejdzie na f2p), tylko nie wiem kiedy. Jeśli miesiąc po premierze, to bym poczekał, ale to może trwać z pół roku, jeśli nie więcej. Są też teorie, że jak wszyscy już to kupią, to przejdą na f2p, i wprowadzą itemshop. No i cena jest kosmiczna, bo za tyle mogę kupić abonament do FFXIV, który jest oczywiście lepszy, ale ileż można grać w to samo. 

Więc, czy ktoś grał w betę, i może się wypowiedzieć? Twórcy tylko się chwalą grafiką (która wcale nie powala, ale postacie wyglądają wybornie, a o edytorze nawet nie wspominam). System walki też wygląda ciekawie. Przede wszystkim, czy przez całą grę robimy questy typu przynieś, zanieś, zabij itd? Jeśli towarzyszy temu dobra fabuła, to nie mam nic przeciwko, ale obstawiam, że fabuła jest bardzo schematyczna. Np. w TERA wytrzymałem do 30 poziomu, bo cały czas robisz takie same questy. 

Krótko mówiąc, proszę o jakieś opisanie gry (wiem, że opisy są na internecie, ale szukam kogoś, kto w to grał), bo dalej nie wiem, czy na mmo warto dawać tyle pieniędzy.

Opublikowano

Uczestniczyłem w CBT1 i doszedłem w okolice 15 poziomu, do tej pory questy nie były monotonne. Co z resztą? System walki bardzo dobry, grafika fajna, a pogoda która ma wpływ na otoczenie - mega. Byłem na tyle zadowolony z bety, że kupiłem pre-order za 50 euro, bo gra jest warta swojej ceny. Twórcy zadbali nie tylko o główne aspekty gry, ale także i o te poboczne. Jednym słowem: polecam. Jeżeli masz jeszcze jakieś konkretne pytania, to chętnie poudzielam odpowiedzi, bo z pamięci ciężko jest mi opisać wszystkie systemy ze względu na ich ilość i budowę.

Opublikowano

Wydaje mi się, że powinieneś zaczekać. Cena=/jakość imo.

9uIymOb.png

Chętnie pomogę w sprawach: League of Legends, World of Warcraft.

W razie pytań PW.

Opublikowano

Imo, gra mi sie nie podoba, mapa się źle renderuje, questy takie jak wszędzie. Byłoby dobrze gdyby dali mozliwośc pogrania przez chwilę przed kupnem.

Ogólnie gra padła w kr, więc tutaj też może, bo szczerze to ta walka to są tylko jakieś błyski xD

Opublikowano

Przede wszystkim poczekam do premiery, bo może się okazać, że wcale nie jest tak kolorowo, i gra strzeli kopytami w niecały miesiąc. Jeśli zostanie dobrze przyjęta, i nie będzie tylko chwalona za grafikę, to wtedy padnie najszybciej za pół roku. Wtedy chyba się na to skuszę. 

Edit

Dogłębnie obejrzałem gameplay'e, gra nie wyróżnia się niczym oprócz grafiki. Taki WoW i FFXIV zjada to na śniadanie. Nie mówię, że jest zła, ale jednak ta cena jest zbyt wysoka. Zobaczę cenę w dniu premiery, obliczę czas przejścia gry na f2p (zależnie od ocen graczy), i kupię, jeśli będzie się opłacało.

Opublikowano

Imo, gra mi sie nie podoba, mapa się źle renderuje, questy takie jak wszędzie. Byłoby dobrze gdyby dali mozliwośc pogrania przez chwilę przed kupnem.

Ogólnie gra padła w kr, więc tutaj też może, bo szczerze to ta walka to są tylko jakieś błyski xD

Jeżeli masz kłopoty z renderowaniem mapy, to chyba czas zmienić komputer, bo u mnie takich problemów nie ma. Gra od strony technicznej jest całkiem dobrze dopracowana i zoptymalizowana. Kupując grę dostaje się przepustke na siedem dni - w przypadku droższych pakietów przepustek jest więcej. Co do walki, to mam wrażenie że graliśmy w dwa różne tytuły.

Przede wszystkim poczekam do premiery, bo może się okazać, że wcale nie jest tak kolorowo, i gra strzeli kopytami w niecały miesiąc. Jeśli zostanie dobrze przyjęta, i nie będzie tylko chwalona za grafikę, to wtedy padnie najszybciej za pół roku. Wtedy chyba się na to skuszę. 

Edit

Dogłębnie obejrzałem gameplay'e, gra nie wyróżnia się niczym oprócz grafiki. Taki WoW i FFXIV zjada to na śniadanie. Nie mówię, że jest zła, ale jednak ta cena jest zbyt wysoka. Zobaczę cenę w dniu premiery, obliczę czas przejścia gry na f2p (zależnie od ocen graczy), i kupię, jeśli będzie się opłacało.

BDO to chyba pierwsza gra MMORPG, w której pogoda ma faktyczny wpływ na świat gry - pierwsza lepsza cecha wyróżniająca bdo od innych tytułów. Jeżeli jesteś faktycznie zainteresowany gierką i będziesz chciał ją przetestować, to z miłą chęcią podrzucę ci siedmiodniową przepustkę.

Opublikowano

Jeżeli masz kłopoty z renderowaniem mapy, to chyba czas zmienić komputer, bo u mnie takich problemów nie ma. Gra od strony technicznej jest całkiem dobrze dopracowana i zoptymalizowana. Kupując grę dostaje się przepustke na siedem dni - w przypadku droższych pakietów przepustek jest więcej. Co do walki, to mam wrażenie że graliśmy w dwa różne tytuły.

Edit

BDO to chyba pierwsza gra MMORPG, w której pogoda ma faktyczny wpływ na świat gry - pierwsza lepsza cecha wyróżniająca bdo od innych tytułów. Jeżeli jesteś faktycznie zainteresowany gierką i będziesz chciał ją przetestować, to z miłą chęcią podrzucę ci siedmiodniową przepustkę.

Tą przepustką jestem potencjalnie zainteresowany, ale po dalszych poszukiwaniach informacji o tej grze, natknąłem się na nieciekawe rzeczy. Gra jest bardzo mocno nastawiona na PvP, a na maksymalnym poziomie to jest jedyna rzecz do roboty. A ja w zasadzie PvP nie znoszę. Dlatego dużo grałem w FFXIV, bo tam na maksymalnym poziomie trzonem gry są dungeony. Jeśli tak jest, to czekam na f2p, i na dodanie więcej rzeczy PvE.

Opublikowano

Tą przepustką jestem potencjalnie zainteresowany, ale po dalszych poszukiwaniach informacji o tej grze, natknąłem się na nieciekawe rzeczy. Gra jest bardzo mocno nastawiona na PvP, a na maksymalnym poziomie to jest jedyna rzecz do roboty. A ja w zasadzie PvP nie znoszę. Dlatego dużo grałem w FFXIV, bo tam na maksymalnym poziomie trzonem gry są dungeony. Jeśli tak jest, to czekam na f2p, i na dodanie więcej rzeczy PvE.

W sprawie przepustki jesteśmy w kontakcie. ;)

Opublikowano

Udało mi się znaleźć więcej informacji - ta gra to stuprocentowy sandbox. Dungeony w pewnym sensie są. W takim FFXIV wchodzisz w wyszukiwarkę party, zbiera Ci drużynę, i wrzuca do wybranego dungeona. W Black Desert dungeon to np. zamek umieszczony gdzieś na mapie, gdzie przeciwnicy są po prostu silniejsi. Więc masz dungeon w otwartym świecie. Tutaj tylko rodzi się problem grindu - całą grę biegasz i tłuczesz przeciwników. Działa to jak Vindictus albo C9, tylko w otwartym świecie. Więc BDO zaczyna mi się podobać, ale potem sobie przypominam cenę. Wszystko wyjaśni się po premierze. 

Opublikowano

Wydaje mi się że gra nie prędko upadnie - 1193878

To był numer mojego zamówienia na najwyższą paczkę którą zamawiałem 25.02.

Oczywiście wliczane w to są preordery jak i upgrade ich, no ale jednak to dalej jest powyżej miliona.

Opublikowano

Oczywiście wliczane w to są preordery jak i upgrade ich, no ale jednak to dalej jest powyżej miliona.

Gra nie upadnie, ale wg. mnie szybko przejdzie na f2p. Tzn. wszystko zależy od itemshopu. Jeśli będzie p2w, gracze mogą się obrazić, i opuścić grę. Wtedy populacja spadnie, i będzie trzeba przejść na f2p. 

Opublikowano

Gra nie upadnie, ale wg. mnie szybko przejdzie na f2p. Tzn. wszystko zależy od itemshopu. Jeśli będzie p2w, gracze mogą się obrazić, i opuścić grę. Wtedy populacja spadnie, i będzie trzeba przejść na f2p. 

p2w nie jest, jednak item shop jest hmm... drogi.

Podczas CBT2 kostium kosztował 32Euro co jest ceną wyższą niż sama gra, podobno ma się zmienić trochę do oficjalnego startu ale nie wiadomo.

Opublikowano

ta gra jest nastawiona bardzo mocno na pvp tak na marginesie. ja dlatego jej nie kupuje bo endgame to tylko pvp. a ja go nie znoszę

Age is just a number :)

Opublikowano

Dostałem kluczyk na 7 dni od Patrix0na (jeszcze raz mu dziękuję), i zobaczę co z tej gry wyniknie. W endgame można po prostu cisnąć dungeony. Niby są tak samo bezcelowe jak pvp, ale po prostu lubię pve. 

Opublikowano

Luzik. Osobiście też jestem fanem pve, lecz wraz z gildią mamy zamiar zdominować serwer na którym gramy, na endgame tak jak wspomniał @Jano900 zawsze można robić dungi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...